ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ομιλία του Ηλία Αποστολόπουλου και όλα όσα εξήγγειλε στην παρουσίαση του Σαββάτου


Το πιο άμεσο και εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ για τη σαββατιάτικη ομιλία-παρουσίαση του Δημάρχου, Ηλία Αποστολόπουλου, είναι λογικό να το διαβάσατε μόνο στο «μένουμε… Χολαργό!» και συγκεκριμένα εδώ. Σήμερα, το blog μας σας προσφέρει άλλη μια αποκλειστικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους δεν παρευρέθηκαν, να


διαβάσουν αναλυτικά όλα όσα ο νεοκλεγείς Δήμαρχος εξήγγειλε για το Χολαργό και του Παπάγου από το βήμα του αμφιθεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Ηλία Αποστολόπουλου, στην παρουσίαση με θέμα «Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΤΟ 2020 – Δυνατότητες & Προοπτικές Ανάπτυξης»:



Κυρίες και κύριοι.
Αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, εδώ και ένα μήνα, με βαρύ το αίσθημα της ευθύνης.
Με επίγνωση των δυσκολιών και των περιορισμών που υπάρχουν λόγω της δύσκολης συγκυρίας. Αλλά με σαφή αντίληψη, των υψηλών απαιτήσεων και προσδοκιών που έχουν από εμάς οι κάτοικοι και οι δημότες μας.
Γνωρίζω ότι αυτό που περιμένουν οι συμπολίτες μας από εμάς, αυτό που χρειάζεται ο Δήμος μας, είναι μια νέα, συγκροτημένη και συνολική πολιτική για τη νέα εποχή που ξεκινά. Μια πρόταση με εφαρμόσιμες νέες ιδέες, για να γίνει ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού ανθρώπινος και σύγχρονος, λειτουργικός και όμορφος.
Ένα πρόγραμμα, με εμβληματικές πρωτοβουλίες και αποτελεσματικές λύσεις για όλους.
Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον. Σχέδιο με συγκεκριμένο ορίζοντα και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Που θα μας καθοδηγήσει και θα προσδιορίσει την πορεία του Δήμου μας τα επόμενα χρόνια.
Αυτό το σχέδιο, με ορίζοντα το 2020, αυτό το όραμα για το Δήμο Παπάγου-Χολαργού του 2020, θα σας παρουσιάσουμε σήμερα. Βήμα προς βήμα, παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες, έργα που στοχεύουν στην αναπτυξιακή δυναμική της τοπικής οικονομίας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και θα προσδιορίσουν τη μελλοντική ταυτότητα και φυσιογνωμία του Δήμου μας.
Κυρίες και κύριοι.
Έχω πει πολλές φορές ότι όλα αυτά τα χρόνια, άνθρωποι με μεράκι, με αγάπη για τον τόπο μας, με διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, δούλεψαν για να δημιουργήσουν έναν όμορφο Δήμο. Μια αστική περιοχή που αξίζει να ζεις, με ελεύθερους χώρους, ωραίο περιβάλλον και αξιοπρεπείς υπηρεσίες. Τα προηγούμενα χρόνια, οι κάτοικοι του Δήμου μας δημιούργησαν, έχτισαν, έφτιαξαν πολλά. Αυτά έχουν αξία και αποτελούν για εμάς μια σημαντική παρακαταθήκη.
Δεν υποστηρίζω ότι όλα είναι τέλεια. Ζω στην πόλη και γνωρίζω ότι υπάρχουν αδυναμίες και αστοχίες. Οι συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους, για τα οποία πρέπει να δώσουμε ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις.
Χρειάζεται να κοιτάξουμε μπροστά. Επιβάλλεται να παρακολουθήσουμε σημαντικές, αλλά ραγδαίες αλλαγές, που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, για τη λειτουργία και οργάνωση των πόλεων. Είναι αναγκαίο να προσεγγίσουμε νέες ιδέες και καινούργια ρεύματα που γεννιούνται, για να περάσουμε την πόλη μας, το Δήμο Παπάγου-Χολαργού, στο 2020, στη νέα εποχή.
Από την αρχή, θα ήθελα να πω, με καθαρό και απόλυτο τρόπο, ότι δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Έχω πλήρη συναίσθηση ότι οι συνθήκες και οι καταστάσεις είναι δύσκολες για όλους. Για τους εργαζόμενους, για τους εμπόρους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες, για τους συνταξιούχους, για τις μητέρες που δυσκολεύονται ιδιαίτερα, για τις οικογένειές μας, που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια μια σαρωτική ανατροπή στη ζωή μας.
Είναι δύσκολα και για το Δήμο μας, αλλά και για το σύνολο του χώρου της αυτοδιοίκησης. Θα σταθώ για λίγο σε αυτό, γιατί έχει σημασία να γνωρίζουμε όλοι τις συνθήκες στις οποίες θα αναγκαστούμε να λειτουργήσουμε τα επόμενα χρόνια στο Δήμο. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μείωση των θεσμοθετημένων πόρων των Δήμων, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Έχει γίνει σημαντική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, που δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας στο σύνολο των υπαλλήλων, από τις επαπειλούμενες «διαθεσιμότητες» και «κινητικότητες». Υπάρχει μια κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, με την κατάργηση ή το ψαλίδισμα των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών. Η μη αναπλήρωση των αποχωρούντων υπαλλήλων λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων που ισχύει ακόμη και σήμερα, η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων και πολλά άλλα, δημιούργησαν δυσμενέστατες συνθήκες στο έργο των Δήμων, όλων των Δήμων της χώρας.
Απέναντι σ’ αυτό το κοινωνικό περιβάλλον, εντός του οποίου θα αναγκαστεί ο Δήμος μας να λειτουργήσει, με τις υπάρχουσες δυσκολίες και συγκυρίες της εποχής, εμείς, ως Δημοτική Αρχή και Διοίκηση, σε συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τις υπηρεσίες, θα δουλέψουμε για να αναπτύξουμε, με συνεχή προσπάθεια, ένα μηχανισμό, για να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες των καιρών.
Βασική επιδίωξή μας είναι η εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, που να εξασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού. Έτσι, όχι μόνο θα μπορεί ο Δήμος να προσφέρει στους δημότες έργο και ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά θα επιδιώξει να θέσει τις βάσεις και για μια πορεία ανάπτυξης.
Κυρίες και κύριοι.
Η νέα δημοτική αρχή εξελέγη, στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, παρουσιάζοντας στους κατοίκους του Παπάγου και του Χολαργού ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το Δήμο μας.
Ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, αλλά εφαρμόσιμο.
Πρόγραμμα ξεκάθαρο και με μετρήσιμους στόχους.
Πρόγραμμα, τέλος, που να αντανακλάται στην καθημερινότητά μας, στην καθημερινότητα όλων των κατοίκων της όμορφης πόλης μας.
Από την 1η Σεπτεμβρίου έχουμε ξεκινήσει τον αγώνα, σε όλα τα επίπεδα, ώστε το σχέδιο αυτό να γίνει πράξη. Η φιλοσοφία μας για την πορεία μας από εδώ και στο εξής, συμπυκνώνεται σε τέσσερις έννοιες:
Έργο-Συνεργασία-Διεκδίκηση-Αποτέλεσμα.
Το έργο για εμάς έχει ξεκινήσει. Τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, αλλά με σκληρή δουλειά. Θέλουμε να ενώσουμε δυνάμεις που υπάρχουν στην πόλη μας, ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους και με εργατικότητα, ζήλο, έμπνευση, πόρους και τα μέσα που έχει ο Δήμος να παράξει έργο για τους κατοίκους του, σε όλους τους τομείς της άμεσης ευθύνης του.
Πιστεύω, το είπα ήδη, ότι το έργο στηρίζεται στη συνεργασία. Συνεργασία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με όλες τις παρατάξεις, με όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους. Έντιμη και αποδοτική για την πόλη. Συνεργασία με την Κυβέρνηση, με την Περιφέρεια, με όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς.
Συνεργασία, πάνω από όλα, με τους ίδιους τους δημότες και τους εργαζόμενους στο Δήμο.
Φιλόδοξος στόχος μας είναι να πετύχουμε την ενεργοποίηση των πολιτών. Τη συμμετοχή και την ενεργό δράση τους στα θέματα της πόλης, για να είναι ο Δήμος ένας ζωντανός οργανισμός.
Παράλληλα, όμως, με ορίζοντα το 2020, πρέπει να επενδύσουμε σε ευρύτερες συνεργασίες.
Συνεργασίες που θα μας δώσουν δύναμη. Και πρώτα απ’ όλα, οι διαδημοτικές συνεργασίες. Με όμορους Δήμους, αλλά και Δήμους από όλη τη χώρα. Μαζί θα μπορέσουμε να σταθούμε ενωμένοι απέναντι στις απαιτήσεις της εποχής και η φωνή μας θα είναι ισχυρότερη. Αλλά και συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα, με ερευνητικά κέντρα, με επιμελητήρια, με μη κερδοσκοπικές εταιρίες, με εμπειρογνώμονες, φορείς και οργανισμούς, ακόμα και με ευρωπαϊκούς δήμους. Συνεργασίες που θα μας αναδείξουν σε σημαντικό κύτταρο μιας μεγάλης κοινότητας. Που θα μας οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητάς μας. Μέτοχοι στο σχεδιασμό και τις αποφάσεις που μας αφορούν και όχι απλοί δέκτες ειλημμένων αποφάσεων, που παίρνονται από την κρατική εξουσία.
Τη συνεργασία για να την πετύχεις, χρειάζεται μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή. Χρειάζεται όμως και κάτι άλλο: Διεκδίκηση.
Διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία, από την κυβέρνηση, την εκάστοτε κυβέρνηση και εξουσία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από κάθε πηγή και κατεύθυνση.
Και χρειάζονται και τα κατάλληλα εφόδια, ώστε η διεκδίκηση να είναι εμπεριστατωμένη, τεκμηριωμένη και λογική, αλλιώς κυνηγάς ανεμόμυλους.
Να είναι εναρμονισμένη με τους στόχους αρχικά της Ευρώπης 2020, σε θέματα που αφορούν την απασχόληση, την έρευνα και την ανάπτυξη, την ενεργειακή βιωσιμότητα, την εκπαίδευση, αλλά και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Μόνο με διαρκή ενημέρωση και προσεκτικό σχεδιασμό θα καταφέρει ο Δήμος μας να πετύχει αναπτυξιακά έργα, διεκδικώντας μια θέση στην Ευρώπη του 2020.
Δεν πρόκειται να αφήσουμε να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ευκαιρίες και δυνατότητες να περάσουν ανεκμετάλλευτες από το Δήμο Παπάγου-Χολαργού.
Όλα αυτά οδηγούν στο ζητούμενο, που είναι το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα για τη ζωή όλων μας.
Αποτέλεσμα για να κάνουμε το Δήμο μας τόπο που θα χαίρονται όσοι ζούνε σ’ αυτόν και θα είναι πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους.
Θέλουμε και μπορούμε, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού να είναι:

  • Δήμος που να σέβεται τους πολίτες του: Τις ανάγκες, τις δυσκολίες και τις προσδοκίες τους, με δράσεις και έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής.
  • Δήμος που να είναι αρωγός και συμπαραστάτης: Με δράσεις για την κοινωνική ενσωμάτωση και στήριξη των δημοτών που πλήττονται από την κρίση.
  • Δήμος που να κοιτάει στο μέλλον: Με καινοτόμες πρωτοβουλίες και ψηφιακές υποδομές για την καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών, με διαφάνεια και ταχύτητα.
  • Δήμος που να είναι φορέας ανάπτυξης: Με δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης και της τοπικής επιχειρηματικότητας.
  • Δήμος που να σέβεται το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη: Με προώθηση πρωτοβουλιών εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, με βιοκλιματικό σχεδιασμό των ανοιχτών χώρων και προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.
  • Δήμος που να είναι φορέας πολιτισμού: Με δράσεις για την προώθηση της πολιτιστικής έκφρασης, του αθλητισμού και της παιδείας.

Κυρίες και κύριοι.

Με αυτή τη φιλοσοφία, προχωρούμε να κάνουμε πράξη το πρόγραμμά μας.

Η οικονομική αυτοδυναμία του Δήμου είναι ο πρωταρχικός και πιο σημαντικός στόχος μας.

Πολιτική ζητιανεύοντας πόρους, δεν γίνεται.

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού -και κανένας σύγχρονος Δήμος- δεν μπορεί πια να βασίζεται μόνο στις κλασικές πηγές χρηματοδότησης από τις κρατικές επιχορηγήσεις, δεδομένης της δύσκολης δημοσιονομικής και οικονομικής συγκυρίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιωτικός τομέας, υγιής επιχειρηματικότητα, αλλά και η συλλογή των ανταποδοτικών τελών, πρέπει να αποτελούν διαρκείς πηγές εσόδων.

Η συστηματική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, όπως για παράδειγμα το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, μπορεί, μεταξύ άλλων, να δώσει την απαιτούμενη επιχειρηματική ώθηση προκειμένου να κινητοποιηθούν πόροι, που σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Γι’ αυτό θα προετοιμάσουμε, συστηματικά και οργανωμένα, τα έργα και τις δράσεις εκείνες που χρειάζονται για να αλλάξουν, τα επόμενα χρόνια, τη φυσιογνωμία της πόλης μας, συνεχίζοντας παράλληλα όλες εκείνες τις προσπάθειες που είχαν σχεδιαστεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Βασική μας επιδίωξη θα είναι, αξιοποιώντας, άμεσα και έγκαιρα, τις δυνατότητες που υπάρχουν από ευρωπαϊκούς πόρους του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 και από εξειδικευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα, να κάνουμε πράξη το πρόγραμμα και το σχέδιό μας, με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις.

Μόνο ένας οικονομικά αυτοδύναμος Δήμος μπορεί να λειτουργεί αδιατάρακτα, να παράγει έργο, να στηρίζει ουσιαστικά τους δημότες με κοινωνικές δράσεις και, γιατί όχι, σταδιακά να τους ελαφρύνει από τα δημοτικά τέλη.

Ο οδικός χάρτης που ήδη ακολουθούμε για την υλοποίηση του προγράμματός μας, αποτυπώνεται στους άξονες προτεραιοτήτων που ακολουθούν:

Πρώτος άξονας προτεραιότητας για εμάς, είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας του Δήμου για καλύτερη εξυπηρέτηση, με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών. Πιστεύω ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε και να δουλέψουμε με οργανωμένο τρόπο, για να βάλουμε τις βάσεις να γίνει ο Δήμος μια «έξυπνη πόλη», όπως άλλοι αντίστοιχοι Δήμοι στην Ευρώπη. Επιλογή μας είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση της πόλης, η ευρυζωνικότητα και οι νέες τεχνολογίες, που μπορούν να αλλάξουν ριζικά το τοπίο και να αποτελέσουν πηγή καινοτομίας και θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη λειτουργία και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Ειδικότερα:
  • Προωθούμε την Ηλεκτρονική Κάρτα Δημότη, με στόχο τη χρήση της σε κάθε επαφή του δημότη με το Δήμο και τις υπηρεσίες του, για την ταχύτερη εξυπηρέτησή του.
  • Σχεδιάζουμε Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων, για τη διεκπεραίωση, ηλεκτρονικά, υπηρεσιών όπως είναι η έκδοση δικαιολογητικών και πιστοποιητικών και η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως είναι η πληρωμή τελών, παραβόλων και κλήσεων.
  • Ξεκινούμε ήδη την αναβάθμιση της διαδικτυακής πύλης του Δήμου, δημιουργώντας άμεσα μέσα στις επόμενες εβδομάδες ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης, για να μπορεί κάθε δημότης να παρεμβαίνει στις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης για θέματα που τον αφορούν άμεσα, καθώς και για δράσεις που δρομολογούνται από τη Δημοτική Αρχή.

Άμεσος στόχος μας είναι το άνοιγμα στην κοινωνία. Θέλουμε τη συμμετοχή των δημοτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων του Δήμου. Γι’ αυτό σχεδιάζουμε και θα εφαρμόσουμε άμεσα:
  • Την ώρα του δημότη, όπου κάθε εβδομάδα, σε καθορισμένη ώρα, ο Δήμαρχος θα συζητά και θα απαντά σε ερωτήσεις και αιτήματα των πολιτών.
  • Υπηρεσία Συνεργατικής Διατύπωσης Αιτημάτων (ePetition), όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία θέτοντας ένα θέμα που θεωρεί σημαντικό προς γνώση των αρχών και των συμπολιτών του, ώστε να συλλεχθούν σχόλια για την υποστήριξή του.
  • Ηλεκτρονικές Δημοσκοπήσεις και συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών, μια διαδικασία που θα μπορεί να ξεκινά είτε με πρωτοβουλία των πολιτών, είτε από το Δήμο.

Για να κάνουμε καλύτερη τη λειτουργία του Δήμου, επιβάλλεται να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διοίκηση και στην καθημερινή δράση της δημοτικής υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχύσουμε τις εσωτερικές διαδικασίες και τις δομές του Δήμου, οι επιτροπές θα αποκτήσουν πραγματικό αντικείμενο και πεδίο ευθύνης και θα αποκτήσουμε διαδικασίες που θα προσαρμόσουν τη λειτουργία μας στα σύγχρονα πρότυπα ποιότητας. Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν:
  • Εμπιστοσύνη και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου και δράσεων δια βίου κατάρτισης με ειδικά σεμινάρια, με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Άμεση εφαρμογή διαδικασιών Ανοιχτής Διάθεσης Δημοσίων Δεδομένων για το Δήμο, ώστε να είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε όσα στοιχεία και δεδομένα χρειάζονται οι πολίτες και οι φορείς της πόλης, για να έχουν πλήρη γνώση των λειτουργιών του Δήμου.
  • Ενίσχυση του τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, με στόχο να αναβαθμιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών και κυρίως να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τα εργαλεία να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους και να συγκροτήσουμε δίκτυα συνεργασίας με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους.
  • Τέλος, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο τα Πόθεν Έσχες όλων όσων προβλέπει ως υποχρέωση ο νόμος, το δικό μου, των Αντιδημάρχων, των Προέδρων των Νομικών Προσώπων, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία όλων μας, όλων των εκλεγμένων συμβούλων. Για να γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι του Παπάγου και του Χολαργού την αλήθεια και με ποιους έχουν να κάνουν.

Δεύτερος άξονας προτεραιότητας και ιδιαίτερα σημαντικός, είναι η βελτίωση της καθαριότητας της πόλης και της προστασίας του περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας μια σειρά από «πράσινες τεχνολογίες και λύσεις», που σέβονται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

Με έργα που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που προωθούν την ανακύκλωση και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, που χρησιμοποιούν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, μπορούμε να ομορφύνουμε την πόλη μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Γι’ αυτό προχωράμε άμεσα σε ανασχεδιασμό και αναδιοργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας.
  • Εκπονούμε μια συνολική Μελέτη για την Καθαριότητα του Δήμου, με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, τη χωροθέτηση και ανακατανομή των κάδων απορριμμάτων και τον ορθολογισμό των δαπανών, χωρίς να θίγεται η ποιότητα των υπηρεσιών.
  • Πρώτο βήμα είναι η εκπόνηση Κανονισμού Καθαριότητας, ο οποίος θα δοθεί για διαβούλευση με πολίτες και φορείς της πόλης τις επόμενες εβδομάδες.
  • Προχωρούμε στην προμήθεια και εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων σε σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την αποφυγή οχλήσεων.
  • Προχωρούμε το επόμενο διάστημα στην τοποθέτηση σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια, ειδικών κάδων για τις ακαθαρσίες των ζώων, εξοπλισμένων με τα κατάλληλα γάντια και σακούλες. Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και ομάδες και θα φροντίσουμε για τη σωστή ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών σκύλων.
  • Μέσα από τη μελέτη, θα προχωρήσουμε στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Ανακύκλωσης, που θα προβλέπει κίνητρα επιβράβευσης.
  • Παράλληλα, στόχος μας είναι να μελετήσουμε και να εφαρμόσουμε εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης οργανικών αποβλήτων και κομποστοποίησης, με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Φιλοδοξία και επιδίωξή μας είναι να διαθέσουμε στους κατοίκους δοχεία κομποστοποίησης, για τα πράσινα απορρίμματα.
  • Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δράσεων ανακύκλωσης, συνδέουμε την αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων πρακτικών διαχωρισμού των απορριμμάτων τους, με στόχο την ανακύκλωση. Γι’ αυτό θα τοποθετήσουμε ειδικούς κάδους στα καταστήματα εστίασης, για τη συλλογή και διαχείριση των τηγανέλαιων.

Για την προστασία του περιβάλλοντος προχωρούμε σε δράσεις που στηρίζονται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και ενισχύουν το αστικό πράσινο στην πόλη και προστατεύουν τον πολύτιμο φυσικό πλούτο του Υμηττού. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και η ενεργοποίηση τους για συμμετοχή σε συγκεκριμένες δράσεις. Γι’ αυτό:
  • Θα κάνουμε νέες φυτεύσεις δέντρων και φυτών σε κάθε πλατεία, πεζόδρομο, νησίδα, σε κάθε γειτονιά του Δήμου.
  • Ανάπλαση όλων των κεντρικών εισόδων του Δήμου μας, με ενίσχυση του φωτισμού και του πράσινου.
  • Θα δημιουργήσουμε άμεσα μονοπάτια και χώρους αναψυχής στα πάρκα της πόλης, ενώ θα ξεκινήσουμε και τη διαδικασία για τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου.
  • Θα συγκροτήσουμε Ειδική Υπηρεσία Υμηττού, που θα συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες που έχουν σχέση με το βουνό, με στόχο την προάσπιση και προστασία του, αλλά και την ένταξή του στη καθημερινή ζωή των κατοίκων.
  • Θα συγκροτήσουμε σχέδιο ανάδειξης και προστασίας του αρχαιολογικού χώρου στη θέση Κορακοβούνι, την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, τον Ιερό Ναό Αγίας Ελεούσης και τη Μονή Αστερίου και σε συνεργασία με το Δήμο Ζωγράφου και Δήμο Αθηναίων, την αρχαία Κοίτη του Ιλισσού.

Τρίτος άξονας των προτεραιοτήτων μας είναι η ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου μας. Η δέσμευσή μας είναι ξεκάθαρη. Θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου μας, γιατί αξία έχουν οι άνθρωποι. Γι’ αυτό θα ενισχύουμε τις πολιτικές αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, θα παρέχουμε ουσιαστική στήριξη στους δημότες της τρίτης ηλικίας και των αδυνάμων, θα αναπτύξουμε δράσεις φροντίδας για τα παιδιά μας. Στόχος μας είναι να μην είναι κανείς μόνος του στην κρίση.

Άμεσα προχωρούμε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, όπως είναι:
  • Στήριξη του κοινωνικού παντοπωλείου, του κοινωνικού φροντιστηρίου, του κοινωνικού φαρμακείου και της κοινωνικής ιματιοθήκης. Θα ευαισθητοποιήσουμε ιδιώτες και ομίλους επιχειρήσεων και οργανισμούς, για να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις δράσεις αυτές και θα αναπτύξουμε ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση των προσφερομένων αγαθών.
  • Θα δημιουργήσουμε νέες υποδομές κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως είναι η τράπεζα χρόνου και το κοινωνικό ανταλλακτήριο, όπου οι συμμετέχοντες προσφέρουν υπηρεσίες και αγαθά, ανταλλάσσοντάς τα με αυτά που χρειάζονται.
  • Θα ενισχύσουμε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και θα αναπτύξουμε Δίκτυο Άμεσης Τηλεειδοποίησης για μοναχικά άτομα.
  • Θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των Δημοτικών Πολυϊατρείων, με περισσότερες ειδικότητες, προληπτική ιατρική και δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου επισκέψεων.
  • Θα εκπονήσουμε μελέτη για την ανέγερση δομής ανοικτής φροντίδας ευπαθών ομάδων.
  • Θα σταθούμε δίπλα στους ηλικιωμένους της πόλης μας, ενισχύοντας το ΚΑΠΗ, αναπτύσσοντας καινούργια προγράμματα δράσης και ψυχαγωγίας, που θα λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες των συμμετεχόντων και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.
  • Θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί η κατασκευή κτιρίου ΚΑΠΗ-Πολυϊατρείου στη Δημοτική Ενότητα Παπάγου, επί των οδών Εθνικής Αμύνης και Λάρνακος.
  • Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν από προγράμματα του ΕΣΠΑ, για να προχωρήσουμε στην ανέγερση δύο νέων παιδικών σταθμών στο Χολαργό και ενός νέου στου Παπάγου. Παράλληλα, θα αρχίσει πρόγραμμα ανακαίνισης των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού όλων των υφιστάμενων παιδικών σταθμών.

Τέταρτος άξονας των προτεραιοτήτων μας για να ενισχύσουμε το Χολαργό και τον Παπάγο, είναι να στηρίξουμε την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες ενίσχυσης της απασχόλησης, για να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα στην προσπάθεια κάθε ανέργου και κάθε οικογένειας να αντιμετωπίσει την κρίση.

Μερικές από τις κινήσεις που σχεδιάζουμε, είναι:
  • Να ιδρύσουμε Δημοτικό Γραφείο Εύρεσης Εργασίας και Συμβουλευτικής και να αξιοποιήσουμε πόρους που διατίθενται από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης και κατάρτισης ανέργων, που να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες της τοπικής αγοράς.
  • Να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, καταπολέμησης της φτώχειας και στήριξης των ευπαθών ομάδων, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και στοχεύουν στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης για ανέργους.
  • Δημιουργούμε σταθερό δίκτυο συνεργασίας με τον εμπορικό σύλλογο, για την προβολή της αγοράς της πόλης, με ειδικές δράσεις προώθησης.
  • Θα δώσουμε ώθηση σε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας επιχειρηματικών δικτύων, σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς Δήμους, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, επιχειρηματικότητας και χρηματοδοτήσεων, από κοινοτικούς και άλλους πόρους.
  • Στηρίζουμε την τοπική αγορά μέσω της Ηλεκτρονικής Κάρτας Δημότη, δίνοντας κίνητρα για ευρύτατη χρήση της και συνδέοντάς τη με προωθητικές δράσεις και προσφορές, ειδικά σχεδιασμένες και αποκλειστικά για τους Δημότες και μόνιμους κατοίκους.
  • Δημιουργούμε Ηλεκτρονικό Κατάλογο Επιχειρήσεων, για την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων σε ένα ευρύτερο καταναλωτικό κοινό και την ένταξή τους σε ηλεκτρονικές αγορές. Στόχος μας, η εφαρμογή Διαδικτυακής Πύλης Επιχειρηματικότητας.
  • Υλοποιούμε τον Ηλεκτρονικό Οδηγό Πόλης, ως ένα νέο καινοτομικό και σημαντικό μέσο προβολής του Δήμου, με πληροφορίες για σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής μας, όπως πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, υποδομές παιδείας και κοινωνικής περίθαλψης, αλλά και πληροφορίες για επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς (μαγαζιά, εστιατόρια, καφέ κ.α.).

Πέμπτος άξονας των προτεραιοτήτων μας είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργικότητας της πόλης. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα μετακινήσεων και λειτουργίας της πόλης. Με καινοτόμες και πρωτοποριακές δράσεις, φιλοδοξούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια όλων, να εξασφαλίσουμε πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλους, να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση στην πόλη, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα και την αισθητική του περιβάλλοντος της πόλης.

Προς την κατεύθυνση αυτή:
  • Θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση ενιαίας συγκοινωνιακής μελέτης, για την κυκλοφοριακή οργάνωση και τη στάθμευση στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε χωροθέτηση πάρκινγκ σε επιλεγμένους χώρους.
  • Επεκτείνουμε τη Δημοτική Συγκοινωνία και δημιουργούμε συνδέσεις με τα σχολεία, τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και άλλα σημεία αναφοράς της τοπικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
  • Προωθούμε την τμηματική κατασκευή ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού δικτύου, που θα συνδέει το Δήμο μας με το Δήμο της Αγ. Παρασκευής.
  • Μελετούμε τη χωροθέτηση οδών ήπιας κυκλοφορίας, με στόχο την αποτροπή της διαμπερούς κίνησης και τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου.
  • Κατασκευάζουμε πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και νέα παιδική χαρά.
  • Αναβαθμίζουμε τις παιδικές χαρές της πόλης ενισχύοντας το πράσινο και εγκαθιστώντας σύγχρονα παιχνίδια, με στόχο να τις καταστήσουμε απόλυτα λειτουργικές και ασφαλείς για τα παιδιά μας.
  • Προχωρούμε σε ανασχεδιασμό των παιδικών χαρών, ώστε να είναι προσβάσιμες σε ΑμΕΑ, σύμφωνα με τις οδηγίες σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για όλους».
  • Ενισχύουμε το φωτισμό της πόλης με φωτοβολταϊκές πλάκες, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση του φωτισμού, για να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας στους δημότες.

Έκτος άξονας των προτεραιοτήτων μας, αφορά την ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης μας και τη στήριξη των δράσεων που αναπτύσσουν οι κάτοικοί της. Γιατί, η πόλη είναι οι άνθρωποί της. Ο Δήμος θα σταθεί αρωγός, θα ενισχύσει και θα διευρύνει τις ευκαιρίες που έχουν οι αθλητικοί σύλλογοι, οι πολιτιστικές ομάδες, οι τοπικοί σύλλογοι, οι φιλοζωικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι γονέων, οι πρωτοβουλίες νέων.

Οι πρωτοβουλίες μας για να είναι ζωντανός οργανισμός η πόλη μας, είναι:
  • Καθιερώνουμε νέα πολιτιστικά δρώμενα και θεσμοθετούμε τις «Ημέρες Περικλέους». Ένα ετήσιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών, προς τιμήν του Περικλή, που θα διοργανώνεται από το Δήμο μας, με τη συνεργασία ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας. Με ημερίδες διαλέξεων και δημόσιας συζήτησης, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, με θεματικές αναπαραστάσεις της αθηναϊκής δημοκρατίας και τη συμμετοχή φοιτητών και μαθητών από όλη τη χώρα.
  • Ενισχύουμε και προβάλλουμε τον αγώνα «Δρόμου Βουνού», με σκοπό την ένταξή του στο Πανελλήνιο ή Διεθνές καλεντάρι αγώνων αντοχής.
  • Καθιερώνουμε τον Ποδηλατικό Γύρο Υμηττού.
  • Διοργανώνουμε Διασχολικό Πρωτάθλημα μεταξύ σχολείων του Δήμου μας και γειτονικών Δήμων, στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς.
  • Προχωράμε σε μελέτη και ανακαίνιση του Δημοτικού Σταδίου «ΜΑΡΚ ΜΑΡΣΩ».
  • Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της ανέγερσης κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Κέντρο Χολαργού.
  • Ενισχύουμε την οικονομική επιχορήγηση για τα Αθλητικά Σωματεία του Δήμου και φροντίζουμε για τη δίκαιη κατανομή τους, με βάση την κατάθεση του ετήσιου προγράμματος δράσης του κάθε συλλόγου.
  • Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, με τακτικές ετήσιες επιχορηγήσεις και ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού τους.
  • Δημιουργούμε Στέγη Αδέσποτων με στόχο την ενθάρρυνση της ζωοφιλίας, καθώς και νεκροταφείο μικρών ζώων και στηρίζουμε τους φιλοζωικούς συλλόγους με τη δημιουργία κέντρου ευαισθητοποίησης για την αστική πανίδα.

Έβδομος και τελευταίος άξονας, αφορά την προστασία και την επένδυση για καλύτερα σχολεία στη διάθεση των παιδιών μας. Σε μια εποχή που η διαθέσιμη από το κράτος χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων, θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε ασφαλείς συνθήκες, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και στην μετατροπή των σχολείων σε σύγχρονες, οικολογικές μονάδες.

Προς την κατεύθυνση αυτή:
  • Προωθούμε και ολοκληρώνουμε τις απαραίτητες βιοκλιματικές παρεμβάσεις στο σύνολο των σχολικών κτιρίων, με στόχο, μέσα από έργα συντήρησης, να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
  • Βελτιώνουμε τα σχολικά προαύλια, σύμφωνα με προδιαγραφές ασφαλείας και ορθής λειτουργίας (ειδικό δάπεδο, ασφαλή αθλητικά όργανα, φύτευση και ενίσχυση πρασίνου).
  • Ξεκινάμε το πρόγραμμα «Πράσινη Στέγη στο Σχολείο».
  • Τοποθετούμε φωτεινούς σηματοδότες-alarm, έξω από κάθε σχολείο και παιδικό σταθμό του Δήμου μας.
  • Αξιοποιούμε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι το διεθνές πρόγραμμα ECO-SCHOOLS, για να κινητοποιήσουμε τη σχολική κοινότητα σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Προωθούμε δράσεις για τη δημιουργία και φροντίδα ενός «σχολικού κήπου», όπου οι μαθητές θα έχουν ενεργή συμμετοχή στη φύτευση και περιποίηση των φυτών, με άξονα τη μέθοδο της εκπαίδευσης για την αειφορία.
  • Αντιστοίχως και για τη δημιουργία ενός απλού θερμοκηπίου υποστήριξης της καλλιέργειας και ενός απλού κομποστοποιητή, που θα υποστηρίζει την ποιότητα του καλλιεργήσιμου εδάφους.
  • Δημιουργούμε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης με απογευματινή λειτουργία κατά το σχολικό έτος και με ημερήσια λειτουργία τους καλοκαιρινούς μήνες, με αθλητικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις (καλοκαιρινό camp).

Κυρίες και κύριοι.

Εμείς, σήμερα, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις και προτεραιότητές μας ως νέα Δημοτική Αρχή για το Δήμο Παπάγου-Χολαργού του 2020, βάζουμε μπρος τις μηχανές μας. Το σχέδιό μας είναι ανοικτό στις καλύτερες ιδέες των ανθρώπων της πόλης, από όπου κι αν προέρχονται, έτσι ώστε, αδέσμευτοι από κομματικές προτεραιότητες και εξαρτήσεις, να δημιουργήσουμε προοπτική.

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού του 2020 έχει ανάγκη από πολλή δουλειά. Δουλειά που θα την κάνουμε όλοι μαζί. Με σχέδιο, ευαισθησία και αγάπη.

Σήμερα, προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες που αισθάνονται την ίδια υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους και τα παιδιά τους, για μια πόλη ανθρώπινη και σύγχρονη, λειτουργική και όμορφη, να αφήσουν στην άκρη μικροσυμφέροντα, προσωπικές φιλοδοξίες, κομματικές ή άλλες αγκυλώσεις και προκαταλήψεις και να συνταχθούμε όλοι μαζί, για να κάνουμε ακόμη καλύτερο το Δήμο μας.

Μπροστά στο συμφέρον της πόλης μας, δεν χωρά τίποτε άλλο. Θα συνεργαστούμε με όλους, ώστε μέσα σε ένα δημιουργικό κλίμα, να αξιοποιήσουμε και την τελευταία ευκαιρία. Αλλά -αν χρειαστεί- θα συγκρουστούμε και θα διεκδικήσουμε, όποιον κι αν βρούμε μπροστά μας.

Αυτή είναι η δέσμευσή μας, αυτή είναι η δική μου δέσμευση απέναντι στους συμπολίτες μας, στο Χολαργό και στου Παπάγου, που μας εμπιστεύτηκαν και μας τίμησαν με την ψήφο τους.

Αρχίζει η δουλειά. Αρχίζει δυνατά.

Δουλειά ουσίας και όχι εντυπωσιασμού.

Δουλειά για το μέλλον, για τη νέα εποχή, για το Δήμο Παπάγου-Χολαργού του 2020.

Σας ευχαριστώ.

Ηλίας Αποστολόπουλος
Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού