Επίσημη πρόταση από το blog μας για κοινή παρέλαση


Το ιστολόγιο αυτό, όπως θα έχετε διαπιστώσει, δεν δημιουργήθηκε απλώς για να σας ενημερώνει άμεσα και πρωτίστως έγκυρα για ό,τι αφορά τον αγαπημένο μας Χολαργό, αλλά και για να εκφέρει άποψη. Άποψη και, κατ’ επέκταση, πρόταση, για οποιοδήποτε θέμα της επικαιρότητας και όχι μόνο. Σκοπός του ιστολογίου είναι να

καταστεί πολύτιμος βοηθός, τόσο των δημοτών και των κατοίκων του Χολαργού, όσο και της ίδιας της Δημοτικής Αρχής. Διότι, όλοι όσοι ζούμε στο Χολαργό, αγαπάμε την περιοχή αυτή και θέλουμε το καλύτερό της και μόνο, προς όφελος και του ίδιου μας του εαυτού, αλλά και της καθημερινότητάς μας.


Σήμερα, Τετάρτη, μπήκαμε στο μήνα Οκτώβριο. Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου, είναι και μήνας παρέλασης. Σε 27 ημέρες, θα γιορτάσουμε την 74η επέτειο του «Όχι». Στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, μαθητές, σύλλογοι και φορείς, θα αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες του Ελληνοϊταλικού πολέμου, στους προγόνους μας, δηλαδή, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία.

Ο Χολαργός, ως γνωστόν, δεν αποτελεί πια αυτοτελή Δήμο, αλλά Δημοτική Κοινότητα και έδρα καλλικρατικού Δήμου. Μαζί με τη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου, αποτελούν το Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Από τη στιγμή που, πλέον, οι δύο αυτές πόλεις αποτελούν -διοικητικά- έναν ενιαίο Δήμο, με ένα Δήμαρχο και μία ενιαία Δημοτική Αρχή, θεωρώ πως είναι, τουλάχιστον παράλογο, ο Δήμος αυτός να διεξάγει, σε κάθε εθνική επέτειο, δύο ταυτόχρονες διαφορετικές παρελάσεις.

Η πρότασή μου, είναι απλή. Μία παρέλαση, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, των συλλόγων και των φορέων και των δύο περιοχών, κάθε Μάρτιο στην οδό 25ης Μαρτίου του Χολαργού και κάθε Οκτώβριο στη λεωφόρο Εθνικής Αμύνης του Παπάγου. Η αντιστοιχία μήνα-περιοχής έγκειται στο μέγεθος, τόσο των δύο πόλεων, όσο και των δύο εορτών. Ο μεν Χολαργός είναι η μεγαλύτερη περιοχή, διαθέτοντας μάλιστα και οδό με το όνομα της σημαντικότερης εθνικής επετείου, εκείνη της 25ης Μαρτίου, ο δε Παπάγου είναι η μικρότερη, ταυτόχρονα, όμως και άρρηκτα συνδεδεμένη, μέσω του Αλέξανδρου Παπάγου, των μεταγενέστερων αξιωματικών, αλλά και του Ναού της Αγίας Σκέπης, με την 28η Οκτωβρίου και τους ιστορικούς θριάμβους του ελληνικού στρατού.

Το ίδιο συμβαίνει ήδη και σε έτερους καλλικρατικούς Δήμους, όπως για παράδειγμα στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Η παρέλαση του Μαρτίου πραγματοποιείται στην έδρα του Δήμου, το Κερατσίνι, ενώ εκείνη του Οκτωβρίου στη Δραπετσώνα. Ένας Δήμος, δηλαδή, στην πράξη σε όλα και όχι μόνο στη θεωρία.

Υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή της μίας παρέλασης, σε ένα κοινό σημείο των δύο περιοχών, όπως για παράδειγμα στην οδό Αναστάσεως, μπροστά από το Δημοτικό Κατάστημα Παπάγου ή στην 25ης Μαρτίου, από τη συμβολή της με την Αναστάσεως, μέχρι την οδό Υμηττού. Οι επιλογές αυτές, όμως, παρουσιάζουν και λειτουργικά προβλήματα, καθώς η μεν Αναστάσεως αποτελεί κύρια έξοδο της Αττικής Οδού και η κατωφέρειά της είναι μεγάλη, η δε 25ης Μαρτίου, μπορεί μεταξύ της Αναστάσεως και της Σαρανταπόρου να ενδείκνυται, στη συνέχεια, όμως, η παρέλαση θα πρέπει να διαπερνά τη Σαρανταπόρου, από την οποία διέρχεται και λεωφορείο του ΟΑΣΑ και αμέσως μετά να περιορίζεται στο ένα από τα δύο ρεύματα, μεταξύ Σαρανταπόρου και Υμηττού, καθώς στο εν λόγω σημείο υπάρχει διαχωριστική νησίδα.

Την οριστική απόφαση καλείται να την πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος. Η πρότασή μου είναι απλή και θέλω να πιστεύω πως βρίσκει σύμφωνους και τους περισσότερους δημότες και κατοίκους, τόσο του Χολαργού, όσο και του Παπάγου.