Εγκαινιάζεται ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Την τελετή των Εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Παπάγου, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της Ενορίας, θα τελέσει το διήμερο 2-3 Νοεμβρίου 2018 ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Το προσκλητήριο κάλεσμα του Ιερού Ναού αναφέρει:

«Με μεγάλη χαρά σας αναγγέλλουμε το ευφρόσυνο γεγονός των Εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Παπάγου στις 2 και 3 Νοεμβρίου ε.έ.

Φέτος, που συμπληρώνονται 40 χρόνια (1978-2018) από την ίδρυση της Ενορίας μας, σεπτή εντολή και ευλογία του Μακαριωτάτου Ποιμενάρχη μας, θα τελεστούν τα Εγκαίνια από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών του και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σας παραθέτουμε το πρόγραμμα των Εγκαινίων καθώς και της Κυριακής 4 Νοεμβρίου που η Ενορία μας θα υποδεχτεί τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Παρασκευής από την Ιερά Μονή Πετράκη».

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΓOY

Ἑορτή Ἐγκαινίων
Ἱεροῦ Ἐνοριακοῦ Ναοῦ
Ἁγίου Γεωργίου Παπάγου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΩΡΑ 6.00 μ.μ.: Ὑποδοχή καί κατάθεσις Ἁγίων Λειψάνων.
ΩΡΑ 6.15 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός χοροστατούντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Θεσπιῶν κ. ΣΥΜΕΩΝ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΩΡΑ 6.30 π.μ.: Ὄρθρος.
ΩΡΑ 7.15 π.μ.: Ὑποδοχή Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Θεσπιῶν κ. ΣΥΜΕΩΝ.
ΩΡΑ 7.45 π.μ.: Ἔναρξις Ἀκολουθίας τῶν Ἐγκαινίων.
ΩΡΑ 9.30 π.μ.: Πρώτη Πανηγυρική Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία ἐπί τῆς Ἐγκαινιασθείσης Ἁγίας Τραπέζης.
ΩΡΑ 6.00 μ.μ.: Ἑσπερινός – Ἐγκώμια Ἁγίου Γεωργίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΩΡΑ 7.00 π.μ.: Ὄρθρος.
ΩΡΑ 8.30 π.μ.: Ὑποδοχή Ἱερῶν Λειψάνων Ἁγίας Ὁσιομάρτυρος Παρασκευῆς τῆς Ἀθληφόρου ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Πετράκη.
Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία ἱερουργούντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Θαυμακοῦ κ. ΙΑΚΩΒΟΥ.
ΩΡΑ 6.00 μ.μ.: Ἑσπερινός καί Παράκλησις εἰς τήν Ἁγίαν Παρασκευήν.

Ἀπό τήν Δευτέρα 5 Νοεμβρίου ἕως τό Σάββατο 10 Νοεμβρίου καθημερινά θά τελεῖται Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία ἀπό τίς 7.00 – 9.30 π.μ. καί κάθε ἀπόγευμα ὁ Ἑσπερινός καί ἡ Παράκλησις στόν Ἅγιο Γεώργιο καί τήν Ἁγία Παρασκευή ὥρα 6.00 μ.μ.

Ἐκ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

Τι είναι η τελετή των Εγκαινίων

Τα Εγκαίνια ενός Ναού είναι η τελετή με την οποία καθιερώνεται και καθαγιάζεται ο Ναός και από απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του σε ιερό θυσιαστήριο και αγία τράπεζα. Άλλωστε η ίδια η λέξη Εγκαίνια φανερώνει πως ένα πράγμα από παλαιό γίνεται καινούργιο και από μη ιερό, άγιο. Η καινούργια αυτή διάσταση όσον αφορά το Ναό είναι ολοκάθαρη σ’ όλες τις ευχές και τα τροπάρια της ακολουθίας. Χωρίς εγκαίνια δεν είναι δυνατή η τέλεση κανενός μυστηρίου παρά μόνο με τη χρήση του αντιμηνσίου, λινού δηλαδή υφάσματος, που
μπορεί να αντικαταστήσει την αγία τράπεζα μέχρι να γίνουν κανονικά τα εγκαίνια, αφού σ’ αυτό υπάρχουν τμήματα λειψάνων αγίων.

Πώς γίνονται τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού

Η καθιέρωση του Ναού γίνεται από τον αρχιερέα, που είναι τύπος του Χριστού, με την εξής σειρά και τάξη, ενώ για την όλη τελετή χρησιμοποιούνται αρκετά υλικά στοιχεία, όπως κερί καθαρό, μαστίχη, σμύρνα, θυμίαμα, λείψανα μαρτύρων, άγιο μύρο, μαρμαροσάπουνα, ροδόσταμο, κρασί, κατασάρκιο της αγίας τραπέζης, αντιμήνσια κ.ά.

Τα «υλικά» που χρειάζονται για την ακολουθία των Εγκαινίων:

α) Η λιτανεία των ιερών λειψάνων

Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας ο αρχιερέας μεταφέρει στον Ιερό Ναό που πρόκειται να εγκαινιασθεί τα ιερά λείψανα, τα οποία εναποθέτει σ’ ένα άγιο δισκάριο, πάνω στην αγία τράπεζα.

Το πρωί αφού τελειώσει ο όρθρος, με την ψαλμωδία σχετικών τροπαρίων γίνεται τριπλή περιφορά γύρω από το Ναό. Ο αρχιερέας ντυμένος με λευκή στολή, σύμβολο της καθαρότητας και της αγνότητας, με ιερό δέος φέρει στο κεφάλι του τον ειδικό δίσκο με τα άγια λείψανα σκεπασμένα με το ίδιο κάλυμμα που σκεπάζονται τα θεία δώρα.

Οι ιερείς κρατούν το ευαγγέλιο, το σταυρό και εικόνες, οι δε λαϊκοί προπορεύονται με τις λαμπάδες. Σε κάθε στάση διαβάζονται ορισμένα αναγνώσματα από την Καινή Διαθήκη και στη συνέχεια μπροστά στο Ναό, όπου ήδη έχει τοποθετηθεί ειδικό αναλόγιο, γίνεται μία από τις κατανυκτικότερες τελετές της εκκλησίας μας. Η είσοδος δηλαδή πάλι στο Ναό γίνεται με ιδιόμορφο τρόπο. Οι θύρες είναι κλειστές.

Ο αρχιερέας προστάζει αυτούς που είναι πίσω από τις πόρτες να τις ανοίξουν στο Βασιλέα της δόξης, λέγοντας τα λόγια του Δαυίδ. «Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών…» (Ψαλμ. 24ος), και ακούγονται από μέσα τα λόγια που οι άγγελοι έλεγαν αναμεταξύ τους κατά την Ανάληψη του Κυρίου. «Τις εστιν ούτος ο Βασιλεύς της δόξης».

Έχουμε εδώ μίμηση ακριβώς των αγγέλων τη στιγμή της Ανάληψης. Και «οι πύλες ανοίγονται στην πρόκληση των φωνών -τονίζει ο Καβάσιλας- ωσάν να επρόκειτο οι φωνές να εισαγάγουν τον Χριστόν εις τον Ναόν». Με λαμπρό και πανηγυρικό λοιπόν τρόπο εισοδεύονται τα άγια λείψανα μέχρι το θυσιαστήριο, όπου ο αρχιερέας, πάλι, αφού τα βάλει σε ειδική θήκη με εύοσμο κηρομαστίχη, τα θυμιάζει, τα μυρώνει και τα τοποθετεί στο στυλίσκο που βρίσκεται στο μέσον της τραπέζης ως το πιο κατάλληλο θεμέλιο. Κανένα άλλο θεμέλιο δεν είναι καλύτερο από τα ιερά λείψανα.

Κι αυτό, όπως λέει ο Καβάσιλας, γιατί «κανένα από τα μυστήρια δεν είναι πιο συγγενές προς το Χριστό απ’ ότι οι μάρτυρες. Έχουν τα πάντα κοινά με τον Κύριο, δηλαδή το σώμα και το πνεύμα και το σχήμα του θανάτου. Άλλωστε τα οστά αυτά είναι ο αληθινός Ναός και το θυσιαστήριο του Θεού και ο αχειροποίητος αυτός Ναός είναι η απομίμηση του αληθινού».

β) Ο καθαρισμός της αγίας τραπέζης

Μετά την τοποθέτηση των ιερών λειψάνων στη θέση που προαναφέραμε, ο αρχιερέας παίρνει το δοχείο με την κηρομαστίχη και τα αρώματα, που συμβολίζουν τα μύρα με τα οποία ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας άλειψε το σώμα του Κυρίου και τα εκχύνει στην οπή της αγίας τραπέζης για τη στερέωση του ανεγειρομένου Τάφου. Κατόπιν τοποθετείται η πλάκα στην οπή της αγίας τραπέζης, ενώ ψάλλονται δύο ωραίοι ψαλμοί ο 142ος «Υψώσω σε ο Θεός μου, ο Βασιλεύς μου, και ευλογήσω το όνομά σου εις τον αιώνα» σαν ευχαριστία και ανάμνηση των θαυμασίων του Θεού, και ο 22ος «Κύριος ποιμαίνει, με…», που υμνεί τη φιλανθρωπία του Θεού.

Εν, τω μεταξύ ο αρχιερέας αφού πάνω από τα αρχιερατικά του άμφια βάλει στο λαιμό του το λεγόμενο σάβανο, λευκού χρώματος, σύμβολο της σινδόνης με την οποία τυλίχθηκε το άγιο σώμα του Κυρίου, διαβάζει γονατιστός την ευχή «ο Θεός ο άναρχος και αΐδιος…», με την οποία παρακαλεί τον Θεό να αποστείλει το Πανάγιό του Πνεύμα και να αγιάσει το νέο Ναό. Ακολουθεί η πλύση και ο καθαρισμός της αγίας τραπέζης με σαπούνι και νερό ζεστό, σύμβολο κι αυτό του Αγίου Πνεύματος του οποίου από ‘δω και πέρα πλέον θα είναι όργανο η αγία τράπεζα. Η όλη τελετή θυμίζει βάπτισμα.

Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Η αγία τράπεζα εικονίζει το Σωτήρα και δέχεται τα του βαπτίσματος όπως Εκείνος. «Είναι δε ανάγκη -τονίζει πάλι ο Καβάσιλας- να γίνει κάποια κάθαρση ενάντια στη δύναμη του πονηρού, κι όπως ο αρχιερεύς με προσευχές αποκαθαίρει από κάθε επήρεια των δαιμόνων το ύδωρ με το οποίο βαπτίζει τον άνθρωπο, έτσι και σ’ αυτή την τελετή διαλέγει τις κατάλληλες προσευχές και με τον ίδιο τρόπο, όπως και πριν, με το νερό αποκλείει το πονηρόν».

Μετά την κάθαρση της αγίας τραπέζης για τους λόγους που αναφέραμε, ραντίζει ο αρχιερέας το ιερό θυσιαστήριο με ροδόσταμο, με το οποίο κάνουμε την τράπεζα να ευωδιάζει και όπως λέει ο Καβάσιλας, μ’ αυτό δείχνουμε πως «φέραμε όλα όσα είναι απαραίτητα για να συμπληρώσουν την ανθρώπινη ζωή, δηλαδή φέραμε κι από τα αναγκαία κι από τα ευχάριστα κι απ’ αυτά κάναμε τη θυσία μας». Κατόπιν, όπως και μετά το Βάπτισμα, ακολουθεί η Χρίση με το άγιο μύρο, το οποίο φέρνει τη χάρη του Θεού στη γη. Το μύρον είναι η δύναμη του θυσιαστηρίου. Δύναμη που ενεργοποιείται, όπως τονίζει ο Καβάσιλας, με την παρουσία και τη χάρη των ιερών λειψάνων για τα οποία αναφέραμε πριν.

Αφού επλύθη (εβαπτίσθη), εμυρώθη η αγία τράπεζα, τώρα ήλθε η ώρα να βάλει τα καλά της. Αρχικά στην κάθε μια από τις τέσσερίς της γωνίες τοποθετείται ένα κομμάτι λινό ύφασμα στο οποίο είναι αγιογραφημένος κι ένας Ευαγγελιστής, επειδή η αγία τράπεζα εικονίζει όλη την Εκκλησία στη στερέωση της οποίας συνέβαλαν οι Ευαγγελιστές, με τα Ευαγγέλιά τους. Κατόπιν τυλίγεται σταυροειδώς στην αγία τράπεζα το πρώτο ένδυμα το λεγόμενο κατασάρκιο, σύμβολο της σινδόνης με την οποία τυλίχθηκε το σώμα του Χριστού. Στη συνέχεια τοποθετείται ο επενδύτης, η αγία ενδυτή η τραπεζόφορον κατά τον Συμεών Θεσσαλονίκης. Είναι το βασικό άμφιο της αγίας τραπέζης, πολυτελές σύμβολο δόξης κατά τον Συμεών, αφού κατά τον ίδιο η αγία τράπεζα «τάφος εστι και θρόνος του Ιησού».

Τέλος, τοποθετείται το λεγόμενο ειλητό, το οποίο εισήχθη στους βυζαντινούς χρόνους και αργότερα αντικατεστάθη από το γνωστό αντιμήνσιο. Λέγεται πως το
ειλητό δηλώνει το σουδάριο το οποίο έφερε ο Χριστός στο κεφάλι Του το χρόνο που βρισκόταν στο μνημείο και συμβολίζει την υπέρ ημών νέκρωση και Ανάσταση του Κυρίου.

Επάνω σ’ αυτό τοποθετείται το ιερό Ευαγγέλιο και η τελετή τελειώνει με τη μύρωση και θυμίαση όλου πια του Ναού. Οι ευχές δε που διαβάζονται στο τέλος είναι γεμάτες ευχαριστία στο Θεό και παράκληση να γεμίζει με δόξα, αγιασμό και χάρη το νέο θυσιαστήριο έτσι ώστε πάνω σ’ αυτό να μεταβάλλεται η αναίμακτη θυσία σε σώμα και αίμα Χριστού και να αγιάζεται ο λαός του Θεού με τη συμμετοχή του σ’ αυτό το μυστήριο.

Τελικά δηλαδή ο σκοπός των Εγκαινίων δεν είναι μόνο ο αγιασμός του Ναού αλλά και δικός μας με τον πνευματικό αγώνα και την αληθινή ζωή. «Ούτως εγκαινίζεται ο άνθρωπος• ούτω τιμάται η των Εγκαινίων ημέρα».

Σ’ αυτόν τον αγώνα έχουμε οπωσδήποτε οδηγό το Χριστό. Άλλωστε το λυχνάρι που στο τέλος της ακολουθίας ανάβει ο αρχιερέας πάνω στην αγία τράπεζα συμβολίζει, κατά τον Καβάσιλα, το δικό Του Φως. «Αυτό το φως μπορεί να ανακαλύψει και να φέρει στο φως τα πάντα, όπως ακριβώς γέμισε τον Άδην το φως, όταν έφθασε εκεί ο Χριστός».