Τίμησε Παυλόπουλο ο Αποστολόπουλος (vid, pics)

Επίτιμος δημότης Χολαργού-Παπάγου ανακηρύχθηκε το Σάββατο (13/10) στο Χολαργό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τις «Ημέρες Περικλέους 2018», ένα θεσμό του Δήμου Χολαργού-Παπάγου που αναφέρεται στον Περικλή, αλλά και σε ολόκληρη την εποχή που έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της φιλοσοφίας, των πολιτικών επιστημών, της ρητορικής, της αρχιτεκτονικής, της λογοτεχνίας, της μουσικής, του αθλητισμού, την εποχή που άνθισε η Δημοκρατία.

Στην κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου (13/10) βρέθηκε στο Χολαργό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όπου και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Χολαργού-Παπάγου και του απονεμήθηκε το «Βραβείο Περικλέους 2018».

Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει μόνον από την δικτατορία των κάθε είδους πραξικοπηματιών, αλλά και από τη δικτατορία των μετρίων και της μετριότητας, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ αναφερόμενος στο παράδειγμα του Περικλή και στα διδάγματα που μας κληροδότησε ο κορυφαίος Αθηναίος πολιτικός, στο όνομα του οποίου συνοψίζεται το απόγειο της Αρχαίας Αθήνας και η άνθηση της πρώτης δημοκρατίας στην ιστορία, επισήμανε ότι ο πολιτικός ταγός καταξιώνεται ιστορικώς όταν επιδιώκει να είναι χρήσιμος για το δημόσιο συμφέρον και όχι αρεστός κατά περίσταση και κατά τη συγκυρία.

Υποστήριξε, επίσης, ότι στον αγώνα υπεράσπισης της Δημοκρατίας, έναντι των κάθε είδους εχθρών της, η Ελλάδα οφείλει να είναι πρωτοπόρος μέσω της προαγωγής της Αριστείας και πρόσθεσε ότι ως λαός επιβάλλεται να ξεπεράσουμε, το ταχύτερο δυνατό, την κακή μας συνήθεια να φθονούμε και να μειώνουμε ό,τι μας υπερβαίνει, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να επιδιώκουμε τη σύγκριση με τους άριστους και όχι τον συγχρωτισμό με τους μέτριους.

Με τον τρόπο αυτό, τόνισε, θα υπηρετήσουμε τη δημοκρατική οργάνωση του κοινωνικού συνόλου στο οποίο ανήκουμε, καθώς η υπεράσπιση -υπό όρους ισότητας ευκαιριών και ισότητας στην αφετηρία- της Αριστείας στην πράξη και μάλιστα σε κάθε τομέα ανθρώπινης δημιουργικότητας μέσα σε μια κοινωνία, έχει πάντοτε ως αποτέλεσμα την ποιοτική αναβάθμιση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

«Αυτή είναι, ίσως, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, ιδίως στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης αλλά, από την άλλη, και της επίθεσης κατά της Δημοκρατίας, την οποία επιχειρούν οι παντοειδείς εχθροί της, οι οποίοι συνεχώς, δυστυχώς, πληθαίνουν» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανώλης Κορρές, αφηγητής κειμένων ήταν ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης και παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο «Χορεύοντας την ιστορία», από την ομάδα αρχαίας όρχησης θεάτρου «Δώρα Στράτου».

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων διοργανώθηκε για πρώτη φορά ο «Περίκλειος Δρόμος», αγώνας στον οποίο συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, με εκκίνηση τις ιστορικές πηγές του Ιλισού και τερματισμό τον ανδριάντα του Περικλή στην οδό Περικλέους, καθώς και μουσικοθεατρικό δρώμενο, συντονίστρια του οποίου ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννα Λάζου.