Έρχονται και στο Χολαργό οι καφέ κάδοι


Στην προμήθεια και εγκατάσταση 100 καφέ κάδων προχωρά ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού | Διαβάστε τι είναι ο καφέ κάδος και πού χρησιμεύει

Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης (15/11).

Τι είναι όμως οι καφέ κάδοι που θα κάνουν την εμφάνισή τους στις γειτονιές μας και ποια η χρησιμότητά τους;

Οι καφέ κάδοι χρησιμεύουν για την κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων. Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.

Στους κάδους κομποστοποίησης μπορούμε να ρίχνουμε γκαζόν, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ, φλούδες, κοτσάνια, κοπριά (από αγελάδες, άλογα, κότες και κουνέλια), φύκια, χαρτί κουζίνας, άχυρα, πριονίδια, χαρτοπετσέτες, στέλεχος καλαμποκιού, αλλά και στάχτες. Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες και μύγες.

Το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα των σκύλων και των γάτων γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Άλλα απορρίμματα που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι τα κόκαλα, τα λάδια, τα λίπη, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μεταλλικά αντικείμενα, τα υπολείμματα από ψάρια και θαλασσινά, το πλαστικό και το γυαλί, αλλά και τα υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών.