Στάικος για όλους και για όλα


Το πρόσωπο των ημερών στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, ο γνωστός Παπαγιώτης αρχιτέκτων-μηχανικός, Μπάμπης Στάικος, μιλάει για όλους και για όλα σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη στο «Μένουμε Χολαργό» και τον Μανώλη Χάλκο.

Διαβάστε, μεταξύ άλλων, όλα όσα αναφέρει ο Μπάμπης Στάικος για τον Κώστα Τίγκα, τον Ηλία Αποστολόπουλο, τον Δημήτρη Νικολάου, τον Βασίλη Ξύδη, τις περιβόητες δωρεές σε Παπάγου και Χολαργό και τις προσωπικές του φιλοδοξίες στα δημοτικά μας δρώμενα:

Μ.Χ.: Από υποψήφιος αρχικά Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού στις εκλογές του 2014 και τελικά στη συνέχεια συνεργαζόμενος με την παράταξη του υποψηφίου Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού και πρώην Δημάρχου Χολαργού, Δημήτρη Νικολάου, στο πλευρό πλέον, εν έτει 2017 και εν όψει των εκλογών του 2019, του νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, Κώστα-Πολυχρόνη Τίγκα. Θα ήθελα, αλήθεια, να μου εξηγήσετε με δικά σας λόγια την πορεία της έως τώρα αυτοδιοικητικής σας διαδρομής στο Δήμο μας.

Μ.Σ.: Κατ’ αρχήν κύριε Χάλκο θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους συνδημότες μας. Η διαδρομή μου στα διοικητικά θέματα του Δήμου Παπάγου-Χολαργού είναι ανύπαρκτη έως μηδαμινή.

Δεν έχω συμπεριληφθεί σε κανένα ψηφοδέλτιο υποψηφίου Δημάρχου, οπότε δεν έχω εκλεγεί ποτέ, ούτε έχω συμμετάσχει ενεργά σε προεκλογική εκστρατεία, πλην μίας και μοναδικής συγκέντρωσης που πραγματοποίησα το 2013 πριν αποχωρήσω από την εκλογική μάχη.

Αποχώρησα επειδή εμφανίστηκε πρωτοφανής πληθώρα υποψηφίων Δημάρχων και θεώρησα ότι δεν είχα θέση ανάμεσά τους.

Βεβαίως υποστήριξα  τον κύριο Δημήτρη Νικολάου στις προηγούμενες εκλογές επειδή πίστευα ότι ήταν ο καλύτερος από όλους τους υποψηφίους, αφού στο Χολαργό κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας δημιούργησε σημαντικότατο έργο, παραδίδοντας στον επόμενο Δήμαρχο, κύριο Ξύδη, μια σύγχρονη πόλη με υποδομές, κτίρια κοινής ωφέλειας και οργανωμένη διοίκηση.

Μ.Χ.: Θεωρείτε πως ο Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας είναι ο καταλληλότερος για επόμενος Δήμαρχος της περιοχής μας;

Μ.Σ.: Θεωρώ ότι ο κύριος Τίγκας συγκεντρώνει όλα τα προσόντα που θα περίμενε κανείς από έναν υποψήφιο Δήμαρχο. Έχει σημαντική πανεπιστημιακή παιδεία αφού είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχιούχος Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Έχει διοικητικά και ηγετικά προσόντα αφού είναι απόφοιτος της Στρατιωτική Σχολής Ευελπίδων, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Επίσης είναι καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση διαγράφει μια μακρά πορεία διατελώντας πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής και μέλος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής. Εκλέγεται επί σειρά πολλών ετών στον πρώην Δήμο Παπάγου και μετέπειτα στον ενιαίο Δήμο.

Μου έκανε την τιμή να μου ζητήσει να συμμετάσχω στον κοινό αγώνα αλλαγής της σημερινής κατάστασης στο Δήμο μας που κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι, πρόταση την οποία αποδέχτηκα.

Μ.Χ.: Πιστεύετε πως η παράταξη του κ. Τίγκα μπορεί να κερδίσει τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Μ.Σ.: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον κύριε Χάλκο. Αυτό που πιστεύω είναι ότι οι συνδημότες μας πρέπει να εμπιστευτούν έναν ικανότατο άνθρωπο με πολύ όρεξη για προσφορά, που γνωρίζει «εκ των έσω» τα σημαντικά προβλήματα του Δήμου, που διαθέτει μια ομάδα από τεχνοκράτες, επιστήμονες, διοικητικούς, οι οποίοι θα αναβαθμίσουν την πόλη μας και θα προσφέρουν μια καθημερινότητα με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

Μ.Χ.: Κε Στάικε τι περισσότερο διαθέτετε εσείς και ο κ. Τίγκας από το νυν Δήμαρχο, Ηλία Αποστολόπουλο;

Μ.Σ.: Αυτό που διαθέτει η παράταξη στην οποία ανήκω ως απλός στρατιώτης και της οποίας ηγείται ο κύριος Τίγκας είναι όρεξη για δουλειά, ικανούς ανθρώπους, εξειδικευμένη γνώση, πραγματική αυτοδιοικητική εμπειρία.

Μ.Χ.: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα μείον της έως τώρα διοίκησης Αποστολόπουλου;

Μ.Σ.: Μετά από μια εικοσαετία περίπου κατά την οποία στους όμορους πρώην Δήμους Παπάγου και Χολαργού κυριαρχούσαν δύο ονόματα, Ξύδης-Νικολάου, οι πολίτες αυτών των Δήμων ήθελαν κάτι διαφορετικό, μια αλλαγή, μια ανανέωση στη Δημοτική Αρχή. Αυτό το συνδύαζε σε μεγάλο ποσοστό η παράταξη του Ηλία Αποστολόπουλου.

Ένας νέος άνθρωπος, με όρεξη για δουλειά, με όραμα, με προεκλογικές υποσχέσεις που άγγιζαν τα όρια της Ουτοπίας. Δημιούργησε μια παράταξη βασιζόμενη κυρίως στα ίδια πρόσωπα που εκλέγονταν με τις προηγούμενες διοικήσεις, κυρίως «για να φέρουν ψήφους». Ακριβώς όπως αναλύει την «Ψυχολογία των Μαζών» ο Σίγκμουντ Φρόϊντ: «Ένας παροδικός σχηματισμός ετερόκλητων ανθρώπων με κάποιο κοινό χαρακτηριστικό και πρόσκαιρα ομοιογενή συμπεριφορά».

Αυτή η ομάδα «κούρασε» όπως ήταν φυσικό πολύ γρήγορα. Η απογοήτευση ήρθε πολύ πιο σύντομα από ό,τι θα μπορούσε να περιμένει και ο ίδιος ο Δήμαρχος. Σε αυτό συνέτειναν πολλά. Οι προεκλογικές υποσχέσεις που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει αφού η κεντρική διοίκηση έχει «στενέψει» πολύ τα περιθώρια.

Η πρωτοφανής για τα δημοτικά χρονικά διάθεση αυτοπροβολής του Δημάρχου, με δεκάδες ανούσιες εκδηλώσεις, με δεκάδες καθημερινές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιδείνωσαν την αίσθηση μιας παρακμιακής κατάστασης ενός «καθεστώτος» υπό διάλυση.

Έργα όπως υπαίθρια όργανα γυμναστικής ή ανάπλαση γηπέδων τένις δεν θεωρώ ότι συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας του απλού δημότη. Του δημότη που βλέπει ότι ο μισθός του δεν επαρκεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του και να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Του δημότη που βλέπει ότι η αξιοπρέπειά του έχει ποδοπατηθεί όταν ζητάει χρήματα από τους συνταξιούχους γονείς του. Του δημότη που έχουν περάσει έξι μήνες χωρίς να βρει δουλειά.

Σε όλους αυτούς σε τι θα χρησιμέψει κύριε Χάλκο ένα ανακαινισμένο και σύγχρονο γήπεδο τένις; Οι τεράστιες σπατάλες που κατά κοινή ομολογία δημοτών με τους οποίους συνομιλώ καθημερινά ενοχλούν ακόμη και τον πιο καλοπροαίρετο.

Για παράδειγμα ας πάρουμε το περιβόητο και πολυδιαφημισμένο έργο «Ανάπλαση της πλατείας Φανερωμένης». Αναφέρεται ένα τελικό κόστος 281.000 ευρώ με μια έκπτωση 65% του αρχικού προϋπολογισμού των 700.000 περίπου. Τα κυριότερα στοιχεία της ανάπλασης είναι οι θέσεις στάθμευσης και η ανάπλαση των πεζοδρομίων. Αναφέρονται 1.670 τ.μ. πεζοδρομίων. Η «τρέχουσα» τιμή αγοράς ενός τ.μ. πλακών πεζοδρομίου είναι 6,90 ευρώ.

Αν το πολλαπλασιάσουμε επί 1.670 μας δίνει 11.523 ευρώ μαζί με τα ημερομίσθια και μαζί με τα υλικά επικόλλησης μας δίνει περίπου ένα ποσό της τάξης των 35.000 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι οι 94 θέσεις στάθμευσης κοστίζουν μαζί με ημερομίσθια και υλικά 500 ευρώ η μία, μας δίνει ένα κόστος της τάξης των 47.000 ευρώ περίπου.

Για να μην επεκταθώ περισσότερο σε λεπτομέρειες που ενδεχομένως κουράζουν τον αναγνώστη, μήπως θα έπρεπε ο Δήμαρχος και η τεχνική υπηρεσία να επανεξετάσουν το τεράστιο κατά τη γνώμη μου κόστος αυτού του έργου; Έργο το οποίο έχει προκαλέσει πλείστες όσες αρνητικές αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής, που αφορούν τη μείωση των θέσεων στάθμευσης και την κακή ποιότητα των υλικών κατασκευής.

Μ.Χ.: Πώς κρίνετε τους πρώην Δημάρχους, Βασίλη Ξύδη και Δημήτρη Νικολάου και ποια η γνώμη σας για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2010;

Μ.Σ.: Όπως ανέφερα και παραπάνω θεωρώ ότι για το Χολαργό η οκταετία Νικολάου ήταν εκείνη που αναμόρφωσε ολοκληρωτικά και καθοριστικά την πόλη. Έργα όπως το ΚΑΠΗ, η ανάπλαση της Περικλέους και πολλά άλλα ήταν σημαντικά για την πόλη. Ο κύριος Νικολάου όμως, πέρα από το «εμφανές», πρόσφερε και ένα σημαντικό έργο υποστήριξης αδύναμων κοινωνικά ανθρώπων με δική του πρωτοβουλία και πολλές φορές με δικούς του οικονομικούς πόρους.

Η συνεχόμενη εκλογή του κυρίου Ξύδη επί δεκαεξατία στην ηγεσία του πρώην Δήμου Παπάγου μόνο τυχαία δεν ήταν. Πρόσφερε σημαντικό έργο στους Παπαγιώτες οι οποίοι τον στήριξαν με την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή τους.

Οι εκλογές του 2010, οι πρώτες με το νόμο της συνένωσης των Δήμων, ανέδειξαν νικητή τον κύριο Ξύδη. Κατά τη γνώμη μου και μετά από συζητήσεις που είχα με τον ίδιο τον κύριο Νικολάου και στελέχη της παράταξης «Ενεργοί Δημότες», θεωρώ ότι δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία σε διάφορα δημοσιεύματα της εποχής που κατηγορούσαν τον κύριο Νικολάου για οικονομικές ατασθαλίες στον πρώην Δήμο Χολαργού.

Όπως ήταν φυσικό, τίποτα δεν αποδείχτηκε, αλλά η όλη κατάσταση, καθώς και η «σιωπή», δημιούργησαν κλίμα αμφιβολίας και οι δημότες προτίμησαν Ξύδη. Αν υπήρχε άμεση αντίδραση εκ μέρους της παράταξης Νικολάου, ενδεχομένως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό, αφού μάλιστα στον πρώτο γύρο ο κύριος Νικολάου υπερτερούσε σε ποσοστά.

Μ.Χ.: Πιστεύετε πως καλώς ενώθηκαν οι δύο πρώην Δήμοι Χολαργού και Παπάγου;

Μ.Σ.: Θα σας μιλήσω ειλικρινά και θα διαφωνήσω με την έννοια «ένωση». Δεν ενώθηκαν ποτέ οι δύο Δήμοι. Δεν γίνεται ούτε θεωρητικά ούτε πρακτικά να ενώνονται δύο Δήμοι με διαφορετική πληθυσμιακή ταυτότητα, με διαφορετικές κοινωνικές δομές, με διαφορετικό πολεοδομικό ιστό.

Πέρασαν ήδη αρκετά χρόνια και οι Παπαγιώτες αισθάνονται το ίδιο Παπαγιώτες και οι Χολαργιώτες αισθάνονται το ίδιο Χολαργιώτες, δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι κάτι διαφορετικό. Ο Καλλικρατικός νόμος δεν μετουσιώθηκε ποτέ σε πράξη πέραν των διοικητικών βεβαίως αλλαγών, όχι μόνο στο δικό μας Δήμο αλλά και σε πολλούς άλλους.

Στις προηγούμενες εκλογές τα υποβόσκοντα σχόλια ήταν «να μη βγάλουμε Παπαγιώτη Δήμαρχο» και «να μη βγάλουμε Χολαργιώτη Δήμαρχο». Πρέπει η επόμενη Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίζει διαφορετικά τους δύο πρώην Δήμους, αλλά με τον ίδιο σεβασμό στα ιδιαίτερα προβλήματά τους, με τον ίδιο σεβασμό στο δημότη.

Το δημότη που πρέπει να τον αντιμετωπίζει σαν μια ξεχωριστή, σημαίνουσα οντότητα, αφού αυτός είναι ο κυρίαρχος που «παραδίδει» προσωρινά την εξουσία στην παράταξη της επιλογής του. Αν δεν ικανοποιηθεί από την επιλογή του στις επόμενες εκλογές, αυτή η παράταξη θα λάβει «μαύρο μολυβένιο σφαιρίδιο».

Μ.Χ.: Περιβόητες δωρεές Στάικου στον πρώην Δήμο Παπάγου και στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Πώς και γιατί προέκυψαν όλες αυτές οι αγαθοεργίες από πλευράς σας; Θεωρείτε πως εν τέλει εκτιμήθηκαν από δημότες και διοικούντες;

Μ.Σ.: Αυτή η ανιδιοτελής μου προσφορά ξεκίνησε το 2004, όταν ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου επί της οδού Αργυροκάστρου και Μακεδονίας όπου φοιτούσαν τα παιδιά μου, κύριος Πέτρος Βλάχος, μου ζήτησε να συμβάλλω στην επισκευή του δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων. Αμέσως ανέλαβα την πλήρη ανακατασκευή του δικτύου.

Από το 2004 έως το 2011 πρόσφερα στον πρώην Δήμο Παπάγου τον πλήρη εξοπλισμό του Δημοτικού Πολυϊατρείου, την ανακατασκευή του Δημοτικού Κηποθεάτρου, την πλήρη ανακατασκευή του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες καθαριότητος, τη δωρεά του ανδριάντα του Φιλίππου Β’ των Μακεδόνων, την προτομή του στρατηγού Πλαστήρα, την κατασκευή εξ ολοκλήρου των αθλητικών εγκαταστάσεων του γηπέδου Beach Volley, την κατασκευή των παρεκκλησίων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Παπάγου, την επέκταση του Ιερού Ναού Ταξιαρχών στο Κοιμητήριο Χολαργού, την κατασκευή εξ ολοκλήρου αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 2ο Γυμνάσιο Χολαργού μετά από παράκληση της Διευθύντριας, κας Κατσούδα, την πλήρη κατασκευή του κυλικείου-εστιατορίου στο Κοιμητήριο Παπάγου και πολλές άλλες προσφορές σε ανθρώπους που έχρηζαν βοηθείας.

Αγαπητέ κύριε Χάλκο, από το 1986 που τελείωσα την Αρχιτεκτονική του Ε.Μ.Π., με τη βοήθεια του Θεού, τις ιδανικές συνθήκες οικονομικής ανόδου της χώρας που επικρατούσαν τότε και τη σκληρή δουλειά, κατόρθωσα και δημιούργησα ένα πολύ ικανό οικονομικό υπόβαθρο ώστε να είμαι σε θέση να μπορώ να προσφέρω στους συνδημότες μου χωρίς να στερούμαι εγώ και η οικογένειά μου.

Μην ψάχνετε να βρείτε λόγο και αιτία, ούτε ανταλλάγματα, ούτε ίδιον όφελος. Όποιος και να έψαξε δεν βρήκε τίποτα. Αυτό που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν μερικοί είναι ότι όντως μπορεί να υπάρχουν ακόμα ρομαντικοί και ανιδιοτελείς άνθρωποι που τους ενδιαφέρει να προσφέρουν βοήθεια στο συνάνθρωπο.

Πολλές φορές κατηγορήθηκα, συκοφαντήθηκα, διάβασα απίστευτες κακοήθειες στο διαδίκτυο, ακόμα και από τοπικά Μέσα. Χρειάστηκαν δεκάδες μηνύσεις και αγωγές εναντίον όλων αυτών, ισχυρών και μη ισχυρών, ώστε να αποκαταστήσω το όνομά μου και την αλήθεια.

Οι συνδημότες μου δεν ξέχασαν ποτέ την πρωτοφανή σε έκταση και διάρκεια προσφορά μου, αφού κανείς έως τώρα δεν έχει προσφέρει ένα έργο συνολικού κόστους πάνω από 800.000 ευρώ σύμφωνα με τη δημόσια παραδοχή του τέως Δημάρχου κυρίου Ξύδη.

Και αυτή η αγάπη και εκτίμηση από μέρους των απλών ανθρώπων που καθημερινά με τιμούν με την απλή «καλημέρα σας κύριε Στάϊκε» και την αγάπη τους, είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση όλων αυτών των προσφορών μου.

Η διοίκηση του νυν Δημάρχου απαξιώνει επιδεικτικά όλα αυτά τα έργα που πρόσφερα για τους δικούς της λόγους, που όντως ποτέ δεν κατάλαβα. Δεν μου χρειάζεται ούτε έχω καμία ανάγκη επιβράβευσης, άλλωστε όπως προείπα αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο απλός δημότης, από τον οποίο θα ζητήσω να με τιμήσει με την ψήφο του στις επόμενες εκλογές.

Κύριε Χάλκο, για να κλείσω την αναφορά μου στα έργα που πρόσφερα, θέλω να διευκρινίσω ότι ποτέ δεν ζήτησα ούτε έλαβα οποιοδήποτε αντάλλαγμα για όλη αυτή την προσφορά. Μάλιστα, ο κύριος Ξύδης πολλές φορές με προέτρεπε να λάβω μέρος σε διαγωνισμό για δημοτικά έργα, πράγμα που δεν έκανα ποτέ και προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου αποδείξει το αντίθετο.

Δυστυχώς η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και η επαγγελματική κρίση που πλήττει την οικοδομή με ανάγκασαν να σταματήσω τις δωρεές, αφού πρωτίστως έπρεπε να εξασφαλίσω μια αξιοπρεπή διαβίωση στην οικογένειά μου.

Μ.Χ.: Περιβόητη δωρεά ταξιδιού στο Παρίσι για τα μέλη του ΚΑΠΗ Χολαργού-Παπάγου επί Δημαρχίας Ξύδη που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Μπορείτε να μας δώσετε μια πειστική εξήγηση;

Μ.Σ.: Η ακύρωση της προσφοράς του τριήμερου ταξιδιού στο Παρίσι για τα μέλη του ΚΑΠΗ οφείλεται σε μια σειρά ατυχών συγκυριών και σε δική μου επιλογή. Το πρακτορείο στο οποίο απευθύνθηκα με εξαπάτησε και μου υφάρπαξε τις 15.000 ευρώ που είχα καταθέσει ως προκαταβολή. Αυτό το συγκεκριμένο πρακτορείο έκλεισε μετά από λίγο αφού οι ιδιοκτήτες κατηγορήθηκαν για σωρεία απατηλών υποσχέσεων και κατάχρηση προκαταβολών.

Η δική μου επιλογή της ακύρωσης έγκειται στο γεγονός ότι ενώ είχα βρει άλλο πρακτορείο και ξεκίνησα εξ αρχής τη διαδικασία, ένας πολύ καλός φίλος και συνδημότης, ο οποίος μάλιστα σχολίασε το συγκεκριμένο γεγονός με ανάρτησή του σε τοπική ιστοσελίδα, μου ζήτησε ένα σεβαστό ποσόν για να μη χάσει το σπίτι του από κατάσχεση Τράπεζας. Προτίμησα λοιπόν να βοηθήσω ένα συνάνθρωπο που είχε ανάγκη ζωής, παρά να διαθέσω τα χρήματα για μια τριήμερη εκδρομή στο Παρίσι.

Μου δίνετε με αυτό την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα περιστατικό που συνέβη πριν ενάμιση χρόνο περίπου όταν έμαθα για την προκήρυξη μελέτης για την κατασκευή νέου πολυϊατρείου στου Παπάγου. Τότε, θυμήθηκα ότι το 2009 είχε προταθεί και είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία η έγκριση της δωρεάν προσφοράς «αρχιτεκτονικής προμελέτης» εκ μέρους του τεχνικού μου γραφείου, για την ανέγερση του πολυϊατρείου.

Περιχαρής επέδειξα στον κύριο Αποστολόπουλο όλα τα έγγραφα των εγκρίσεων, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τις επιστολές που αντήλλαξα με τον κύριο Σταθογιάννη, τον κύριο Ίσκο και τον κύριο Ξύδη.

Αντιλαμβανόμουν ότι με αυτή μου την κίνηση, που ενδεχομένως είχε άγνοια ο νυν Δήμαρχος, θα υπήρχε μια εξοικονόμηση 300.000 ευρώ περίπου από το ταμείο του Δήμου, αφού υπήρχε η δωρεάν προμελέτη η οποία αποτελεί τον «πυρήνα» μιας πλήρους αρχιτεκτονικής μελέτης, την οποία προσφέρθηκα να εκπονήσω πάλι δωρεάν.

Συνάντησα με έκπληξη την πράγματι μη αναμενόμενη αρνητική στάση του Δημάρχου, αποκαλώντας με «πρωτοετή φοιτητή», προφανώς μη γνωρίζοντας τεχνικά θέματα, αφού δεν είναι του αντικειμένου του.

Όταν του εξήγησα τι σημαίνει «προμελέτη» και τι σημαίνει «οριστική μελέτη εφαρμογής» και δεν είχε άλλα σοβαρά επιχειρήματα να αντικρούσει, απέρριψε για δικούς του, μη κατανοητούς για μένα λόγους, την προσφορά μου, που θα εξοικονομούσε 300.000 ευρώ στο Δήμο, προβάλλοντας  το επιχείρημα της «αναξιοπιστίας» μου λόγω της ακύρωσης του ταξιδιού στο Παρίσι και ανέθεσε σε τεχνικό γραφείο νέα μελέτη, σχεδόν ίδια με τη δική μου, αφού οι αυστηρές κτιριολογικές προδιαγραφές του Προεδρικού Διατάγματος περί Πολυϊατρείων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αρχιτεκτονικών επιλογών.

Τα σχόλια δικά σας και των αναγνωστών.

Μ.Χ.: Τι είναι αυτό που λείπει περισσότερο από το Δήμο Παπάγου-Χολαργού και για το οποίο εγγυάστε πρώτος εσείς ότι θα το κάνετε πράξη σε περίπτωση εκλογής σας το 2019;

Μ.Σ.: Αυτό που λείπει από το Δήμο Παπάγου-Χολαργού και υπόσχομαι ότι θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για να το επιτύχω είναι η λεγόμενη «κοινωνική πολιτική». Όπως προείπα, ο απλός δημότης έχει ανάγκη από εργασία, έχει ανάγκη από κοινωνική στήριξη, έχει ανάγκη να κερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη του στη Δημοτική Αρχή. Να γνωρίζει ότι υπάρχει κάποιος στο Δημαρχείο που τιμά την ψήφο του, που νοιάζεται για αυτόν, που δεν τον θυμάται μόνο στην προεκλογική περίοδο, που ξέρει ότι θα βρει ένα χέρι βοήθειας όταν το χρειαστεί.

Κοινωνικό δημοτικό ταμείο αλληλεγγύης, ένα όραμα που περιμένουμε να το κάνουμε πράξη ο κύριος Τίγκας και εγώ.

Ένα μέρος των εσόδων των παραστάσεων του Κηποθεάτρου θα κατατίθεται σε λογαριασμό Τραπέζης και θα δίνεται σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα υπάρχει ανάγκη, είτε για να αναβληθεί μια έξωση, είτε για να πληρωθεί ένας ληξιπρόθεσμος λογαριασμός.

Δωρεάν θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλους ανεξαιρέτως τους δημότες και αν δεν υπάρχει επάρκεια θέσεων, δημιουργία νέων.

Πλήρης και λεπτομερής καταγραφή όλων των άστεγων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και εξασφάλιση στέγης είτε με επιδότηση ενοικίου είτε με στέγαση σε κτίρια του Δήμου. Να καταφέρουμε να μην υπάρχει κανένας άστεγος στο Δήμο μας.

Λυπάμαι πολύ κύριε Χάλκο, επειδή στη σημερινή άθλια κατάσταση της χώρας υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται το βασικό αγαθό της στέγασης, που είναι το πρώτο μετά την τροφή και αποτελεί πρωτογενώς, στοιχειώδη αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. Στόχος μας να μην υπάρξει κανείς άστεγος στην πόλη μας.

Τελειώνοντας κύριε Χάλκο, θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για τη συνομιλία μας, καθώς και τον κύριο Κώστα Τίγκα, μαζί με όλα τα μέλη της παράταξης, για την τιμή που μου έκανε και να επιβεβαιώσω στους αξιότιμους και αγαπητούς δημότες ότι είμαι εδώ και θα είμαι πάντα δίπλα τους, όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια.