«Το βλέμμα στο μέλλον και όχι στην αξιολόγηση»


Με αφορμή την «Ημέρα Αυτοδιοίκησης», ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, μας έστειλε την παρακάτω επιστολή:

«Σε μια δύσκολη για τη χώρα μας συγκυρία, οι Δήμοι βρίσκονται κοντά στους πολίτες. Με συνεχείς δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, καλύπτουν ουσιαστικά το έλλειμμα κοινωνικής πρόνοιας. Η λειτουργία δημοτικών ιατρείων, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, η λειτουργία των ΚΑΠΗ, ακόμα και τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και ενήλικες,

στηρίζουν καθημερινά κάθε οικογένεια.


Σε αυτή την προσπάθεια των Δήμων, κύριοι πρωταγωνιστές είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι με αυταπάρνηση, πολλές φορές, εργάζονται για πόλεις καθαρές και λειτουργικές, για πόλεις που στηρίζουν τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σήμερα, λοιπόν, αντί να συζητάμε για την πόλη μας με το βλέμμα στο μέλλον, αντί να συζητάμε για το Δήμο Παπάγου-Χολαργού του 2020, είμαστε αναγκασμένοι  να μπαίνουμε σε αντιπαραθέσεις για την αξιολόγηση του προσωπικού και να αναμένουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων που αγγίζουν τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Την ώρα που στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, σήμερα, υπηρετούν συνολικά 262 εργαζόμενοι για να καλύψουν τις ανάγκες ενός Δήμου με 44.539 κατοίκους και έκταση 8.63 τ.χμ., την ώρα που ήδη από το 2011 έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων κατά 70 άτομα, την ώρα που ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού έχει ήδη προβεί σε απολύσεις, μετά την εξέταση των δικαιολογητικών πρόσληψης των εργαζομένων, πρέπει επιπρόσθετα να δηλώσουμε ως “ανεπαρκές” το 15%, τουλάχιστον, των ανθρώπων που καθημερινά στηρίζουν με την εργασία τους το Δήμο και τους πολίτες του. Είναι φανερό ότι με αυτό τον τρόπο δεν οδηγούμαστε στην αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό των Δήμων, πολλώ δε μάλλον στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Πραγματικά, η συζήτηση αυτή, μας αδικεί όλους. Δεν αξίζει ούτε η πολιτεία, ούτε οι Δήμοι, αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι, να μπαίνουμε σε αυτή την αντιπαράθεση.

Τη σημερινή, λοιπόν, ημέρα, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού προτείνει:

1. Την επέκταση και προσαρμογή της διαδημοτικής κινητικότητας, ώστε πραγματικά να υπάρξουν μετακινήσεις προσωπικού, από Δήμους με πλεονάζον προσωπικό, σε Δήμους που παρουσιάζουν ελλείψεις.

2. Το πάγωμα της διαδικασίας της αξιολόγησης με τον τρόπο που αυτή προβλέπεται και την έναρξη διαλόγου, με χρονοδιάγραμμα ενός μήνα, για την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος αξιολόγησης δομών και εργαζομένων των ΟΤΑ, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.

Άλλωστε, ο στόχος κάθε Δήμου, αλλά και των εργαζομένων, δεν πρέπει να είναι άλλος από την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας».