«Δημοκρατικά ελλειποβαρείς οι Κουγιουμτζόπουλος, Τίγκας, Ν. Αποστολόπουλος»


Ανακοίνωση-καταπέλτη κατά των Χάρη Κουγιουμτζόπουλου (8 προτάσεις), Κώστα Τίγκα (Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση) και Νίκου Αποστολόπουλου(Δυναμική Πορεία), εξέδωσαν από κοινού ο Περικλής Ζήκας και η Χριστίνα Πολυκαλά. Οι επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών και της Κοινωνίας Δημοτών, αντίστοιχα, καταγγέλλουν ανοιχτά τους

τρεις προαναφερθέντες επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και προσχεδιασμένη «συνέργεια» στον αποκλεισμό των παρατάξεων Ζήκα-Πολυκαλά, από τα ΔΣ των Νομικών Προσώπων του Δήμου.


Μάλιστα, ο Περικλής Ζήκας και η Χριστίνα Πολυκαλά, μέσω της ανακοίνωσής τους, θυμίζουν στον κόσμο πως, ακριβώς για το ίδιο θέμα, πριν τρία χρόνια (2011), ο Χάρης Κουγιουμτζόπουλος, μέσω της τότε εφημερίδας του (30 Μέρες), υπερασπιζόμενος μέσω του Τύπου τις μικρότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, «κατακεραύνωνε» εκείνες των Νικολάου-Νικάκη, για τον αντίστοιχο αντιδημοκρατικό αποκλεισμό των παρατάξεων Ζήκα-Πολυκαλά.


Αναλυτικά, η κοινή ανακοίνωση-καταγγελία του Δικτύου Πολιτών και της Κοινωνίας Δημοτών, έχεις ως εξής:

Ανακοίνωση-Καταγγελία

«Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στη 12η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου»

Για να γνωρίζουν οι δημότες τα «έργα και ημέρες» κάποιων εκπροσώπων τους και την αντίληψή τους για τις δημοκρατικές λειτουργίες,  από τις πρώτες κιόλας μέρες της λειτουργίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, τους ενημερώνουμε για τις αντιδημοκρατικές  μεθοδεύσεις στις ψηφοφορίες για τον ορισμό μελών στα Διοικητικά Συμβούλια (Δ.Σ.) των νομικών προσώπων του Δήμου.

Την Τετάρτη 17/09/2014 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου Χολαργού (12η συνεδρίαση του 2014). Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν ως θέματα και οι εκλογές για ορισμό μελών των Δ.Σ. του ΔΟΠΑΠ και του ΔΟΚΜΕΠΑ, των 2 Σχολικών Επιτροπών (Α’-βάθμιας & Β’-βάθμιας) & της Επιτροπής Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3852/2010 («Καλλικράτης»), η αντιπολίτευση ως σύνολο δικαιούται τουλάχιστον δύο (2) θέσεις σε καθένα από τα ανωτέρω και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιλέγουν σε χωριστή διαδικασία τα πρόσωπα που θα τις στελεχώσουν.

Την Τρίτη 16/9/2014 οι επικεφαλής των έξι (6) παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Κ. Τίγκας, Π. Ζήκας, Γ. Κεχρής, Ν. Αποστολόπουλος, Χ. Κουγιουμτζόπουλος και Χ. Πολυκαλά) συναντήθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και συζήτησαν για πάνω από (3) ώρες όλες τις προτάσεις. Οι άλλοι δύο (2) επικεφαλής (Δ. Νικολάου & Γ. Ρεμούνδος) εκλήθησαν αλλά δεν ήρθαν στη συνάντηση.

Στη συνάντηση διατυπώθηκαν βασικά δύο (2) προτάσεις. Η 1η πρόταση από τον Χ. Κουγιουμτζόπουλο για εξεύρεση υποψηφίων κοινής αποδοχής από όλη την αντιπολίτευση, χωρίς να κατοχυρώνεται όμως η εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων. Και η 2η περίπου κοινή πρόταση από τον Γ. Κεχρή και τον Π. Ζήκα για κατανομή των θέσεων με βάση τη σειρά κατάταξης των παρατάξεων στις εκλογές και τη διασφάλιση πως όλες οι παρατάξεις θα έχουν τουλάχιστον μια (1) θέση τακτικού μέλους. Στο πλαίσιο μάλιστα της διαβούλευσης η κάθε παράταξη κατέθεσε τις προτάσεις της (τα ονόματα) για όλες τις θέσεις των τακτικών μελών που δικαιούται η αντιπολίτευση.

Παρά την μακρά διαβούλευση η συνάντηση έληξε χωρίς να προκύψει συμφωνία για τη διαδικασία επιλογής, ούτε ανακοινώθηκε έστω κάποια επί μέρους συμφωνία κάποιων παρατάξεων στα προτεινόμενα ονόματα, με γνώμονα την εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η διαβούλευση των (8) παρατάξεων της αντιπολίτευσης επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα (17/9), μετά από διακοπή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ζήτησε η αντιπολίτευση. Πάλι δεν υπήρξε συμφωνία για τη διαδικασία, ούτε ανακοινώθηκε κάποια συμφωνία στα προτεινόμενα από τις παρατάξεις ονόματα.

Μετά το διάλειμμα ξεκίνησε πάλι η συνεδρίαση του Δ.Σ. και διαδοχικά κατατέθηκαν όλα τα προτεινόμενα ονόματα και προχωρήσαμε στην ψηφοφορία, καταρχήν η αντιπολίτευση και στη συνέχεια και η συμπολίτευση. Πρώτα έγινε η ψηφοφορία για τη στελέχωση του Δ.Σ. του ΔΟΠΑΠ και στη συνέχεια για τη στελέχωση του Δ.Σ. του ΔΟΚΜΕΠΑ και των υπολοίπων Δ.Σ.

Αξιοσημείωτο είναι πως ενώ ο νόμος προβλέπει φανερές ψηφοφορίες ο κ. Κουγιουμτζόπουλος και ο κ. Τίγκας ζητούσαν με επιμονή οι ψηφοφορίες να είναι μυστικές. Δεν ήθελαν προφανώς να φανεί η συμπαιγνία τους, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια στις φανερές ψηφοφορίες.

Αυτό λοιπόν που «εκφράστηκε δημοσίως» στις ψηφοφορίες δεν ήταν η «λογική συνεργασίας της αντιπολίτευσης» που διατυμπανίζει ο κ. Κουγιουμτζόπουλος, αλλά η παρασκηνιακή συμφωνία 3 παρατάξεων (Χ. Κουγιουμτζόπουλου, Κ. Τίγκα, & Ν. Αποστολόπουλου) από τις 8 της αντιπολίτευσης, που αλληλοϋποστηριζόμενοι μοίρασαν μεταξύ τους τις θέσεις των τακτικών μελών που δικαιούται η αντιπολίτευση στα Δ.Σ. του ΔΟΠΑΠ, του ΔΟΚΜΕΠΑ, στις 2 Σχολικές Επιτροπές & στην Επιτροπή Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αποκλείοντας τους εκπροσώπους των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Επισημαίνουμε πως σε τέτοιου είδους διαδικασίες, η ψήφος σε οποιονδήποτε εκπρόσωπο άλλης παράταξης, δεν είναι ψήφος στην παράταξη ή στο πρόσωπο, αλλά ψήφος στο δικαίωμα της παράταξης να εκπροσωπείται. Δικαίωμα που ο αντιδημοκρατικός «Καλλικράτης» στερεί νομοθετικά από την πλειονότητα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Δικαίωμα που οι τρεις αντιπολιτευόμενοι «συνεργοί» στέρησαν από τις υπόλοιπες παρατάξεις, παρά τις (2) επιπλέον θέσεις που δόθηκαν από τη Δημοτική Αρχή.

Να θυμίσουμε επίσης πως για την αντίστοιχη διαδικασία που έγινε το 2011, ο κ. Χ. Κουγιουμτζόπουλος έγραφε στην εφημερίδα του («30 Μέρες»): «Νικολάου-Νικάκη απέκλεισαν Ζήκα και Πολυκαλά».

(«30 Μέρες», 4/02/2011, φύλλο 404, σελ. 5)
Έγραφε επίσης: «…Ελλειποβαρείς δημοκρατικά βρέθηκαν οι παρατάξεις Νικολάου και Νικάκη. Το θέμα δεν είναι να λες ότι είσαι δημοκράτης. Το θέμα είναι να το αποδεικνύεις όταν έχεις την δύναμη και την επιλογή να το κάνεις».

(«30 Μέρες», 4/02/2011, φύλλο 404, σελ. 2)

Οι τρεις «συνεργοί» (Χ. Κουγιουμτζόπουλος, Κ. Τίγκας & Ν. Αποστολόπουλος) απέδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο και από την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου πόσο ελλειποβαρείς δημοκρατικά είναι. Συγχαρητήρια!

Η Συντονιστική Επιτροπή
του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ Χολαργού-Παπάγου
Για τη Συντονιστική Επιτροπή
της Κοινωνίας Δημοτών Παπάγου-Χολαργού
Χριστίνα Πολυκαλά