Δωρεάν ίντερνετ και στο Δήμο μας


Και ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού συμπεριλαμβάνεται στη μακρά λίστα των Δήμων, οι οποίοι σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα, θα διαθέτουν επιλεγμένα, δημόσια σημεία, στα οποία θα παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Συνολικά, οι Δήμοι

που θα συμμετάσχουν στο σχετικό πρόγραμμα που είχε εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ανέρχονται στους 304, σε σύνολο 325, ωστόσο, στους 21 Δήμους που δεν θα ωφεληθούν, βρίσκονται Δήμοι όπως της Αθήνας, του γειτονικού Χαλανδρίου, της Πετρούπολης, του Κερατσινίου-Δραπετσώνας, του Κορωπίου και του Πολυγύρου.

Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται στο ίντερνετ για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία. Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα, οι οποίοι θα μπορούν:
  • Να έχουν απλή πρόσβαση στο ίντερνετ, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κ.λπ., καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα, η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5 Mbps.
  • Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.
  • Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου.

Αργότερα, προβλέπεται επέκταση του Wi-Fi και σε χώρους μεγάλης έκτασης, ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων δικτύου και εξοπλισμού, (χώροι εκδηλώσεων ή τουριστικού ενδιαφέροντος, ανοιχτοί αθλητικοί χώροι κ.λπ.).

Το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρισης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου αλλά και το λειτουργικό κόστος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015, θα ανέλθει στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Στη δεύτερη φάση, που θα ακολουθήσει, αναμένεται να ενταχθούν στο δίκτυο σημεία ειδικού ενδιαφέροντος και χωροθέτησης μεγάληςέκτασης (π.χ. πάρκα, λιμάνια, αρχαιολογικοί χώροι).

Για την πρώτη φάση του έργου, η επιλογή των σημείων (Wi-Fi hotspots) αφορά χώρους που υπέδειξαν οι ίδιοι οι Δήμοι, 100αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και 200 χώρους λιμένων και μαρινών.

Για το έργο, υπέβαλαν προσφορές πέντε εταιρίες:
  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΤΕΛΕΣΤΩ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ε.Π.Ε.
  • COSMOS BUSINESS SYSTEMS, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
  • ΖΤΕ ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ
  • ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ

Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει το πρωί της Πέμπτης 23/10, ενώ «μετά την αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν, οι ανάδοχοι που θα επιλεγούν θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία-πλαίσιο με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και εν συνεχεία να συμμετέχουν στις διαδικασίες για τη σύναψη εκτελεστικών συμβάσεων για την υλοποίηση του έργου».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «αποτελεί το μεγαλύτερο έργο διεθνώς σε επίπεδο κάλυψης χώρου και τα αποτελέσματά του αναμένεται να αποτελέσουν καλή πρακτική για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τα πρώτα 4.000 hotspots, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, αναμένεται να είναι έτοιμα στα μέσα του 2015.