Μία ξεχωριστή βραδιά από τον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης

Με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, θεατρική παράσταση και αφιέρωμα στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, με αφορμή τη συμπλήρωση 300 ετών από τη γέννησή του, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου της πόλης μας, η επίσημη έναρξη της ιεραποστολικής-κατηχητικής
χρονιάς, από τον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης. Με τον κόσμο να γεμίζει το αμφιθέατρο, τα παιδιά του Κέντρου Νεότητας της ενορίας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αποδίδοντας με επαγγελματικό τρόπο, τόσο το θεατρικό έργο που είχαν ετοιμάσει, όσο και τους παραδοσιακούς χορούς, από διάφορα μέρη της πατρίδας μας.

Οι τελευταίοι, ήταν που ξεσήκωσαν και τον κόσμο, ο οποίος είχε την ευκαιρία να απολαύσει μία ξεχωριστή βραδιά, γεμάτη Ελληνισμό και Ορθοδοξία.

Στο τέλος της εκδήλωσης, μέσω της ομιλίας του, ο εκ των εφημερίων του Ναού, π. Κωνσταντίνος Στούμπος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον προϊστάμενο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης, π. Συμεών Βενετσιάνο, ο οποίος την Κυριακή είχε και την ονομαστική του εορτή. Χαρακτηριστικά, ευχήθηκε να τον έχει ο Θεός καλά και για πολλά ακόμη χρόνια συμπαραστάτη και αρωγό, στο πλευρό όλων όσων διακονούν στον καθεδρικό Ναό της πόλης μας, παρ’ όλο που οι θεολογικές γνώσεις και οι οργανωτικές και ηγετικές ικανότητες του π. Συμεών, ενδέχεται σύντομα να τον οδηγήσουν στον υψηλότερο βαθμό της Ιερωσύνης, δηλαδή σε αυτόν του Επισκόπου-Μητροπολίτη.

Υπενθυμίζουμε πως οι δράσεις που ακολουθούν από πλευράς Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης, τις επόμενες ημέρες, είναι οι εξής:

Εθελοντική αιμοδοσία

Την Κυριακή 19/10, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, ο Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης διοργανώνει και προσκαλεί σε εθελοντική αιμοδοσία. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα του συλλόγου «Σήμαντρο» (Ελ. Βενιζέλου 59Α), με σκοπό, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από τους ανθρώπους του Ναού, «να προσφέρουμε όλοι μαζί ένα σημαντικό δώρο στο Θεό, τον Πρώτο και Μεγάλο Αιμοδότη μας, μέσω της προσφοράς μας προς τον άγνωστο συνάνθρωπό μας».

Βοήθεια σε άστεγους

Σε κάθε αθηναϊκό δρόμο και στενό, όπου υπάρχουν άστεγοι συνάνθρωποί μας, που χρήζουν βοήθειας, θα βρεθεί στις 21 Οκτωβρίου το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης. Η σχετική ανακοίνωση, έχεις ως εξής: «Άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας! Το τραγικό κοινωνικό φαινόμενο συνεχίζεται και -δυστυχώς- διογκώνεται… Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορο απέναντι στο τεράστιο αυτό πρόβλημα. Δεν μπορεί να στρέψει το βλέμμα αλλού, λες και το πρόβλημα, αφού δεν αφορά εμάς τους ίδιους, αφού δεν αφορά -όπως πιστεύουμε κι ελπίζουμε- την ενορία μας, δεν υπάρχει… Για το λόγο αυτό, προγραμμάτισε εκ νέου επίσκεψη σε άστεγους της Αθήνας, στις 21 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 9.30 μ.μ., στο πλαίσιο της οποίας θα προσφέρει ενδύματα, κουβέρτες, νερό, γλυκά, κρουασάν, χυμούς κ.ά. στους εμπερίστατους αδελφούς μας, ως ένδειξη αγάπης και συμπαράστασης στις δύσκολες συνθήκες επιβίωσής τους. Η επίσκεψη γίνεται υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών».

Μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Χορών

Ξεκινούν και φέτος τα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής, προσφορά του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης στους ενορίτες του. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα λειτουργήσει τμήμα Αρχαρίων, υπό την καθοδήγηση του Πρωτοπρεσβύτερου, π. Ιωάννη Καλογερόπουλου και τμήμα Προχωρημένων, υπό την καθοδήγηση του Πρωτοψάλτη του Ναού, Γεώργιου Χατζηχρόνογλου. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο Ναό και στους ανωτέρω υπεύθυνους των δύο τμημάτων.
Τα μαθήματα παραδοσιακών χορών παραδίδονται από τον καθηγητή, Στάθη Καλογερόπουλο, στους χώρους του συλλόγου «Σήμαντρο» (Ελ. Βενιζέλου 59Α). Οι εγγραφές πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο, 5 με 7 το απόγευμα. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να καλείτε στο 2106564492.

Ιερή Αγρυπνία

Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου (προς Σάββατο 18), από τις 8.30 μ.μ. έως μισή περίπου ώρα μετά τα μεσάνυχτα, στον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης θα πραγματοποιηθεί Ιερή Αγρυπνία, στη μνήμη των Αγίων Λουκά του Ευαγγελιστού και Μαρίνου του Γέροντος (μαρτύρησε το 304 μ.Χ.).