«Όχι άλλο αίμα στους δρόμους μας»


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Οδικών Ατυχημάτων (16/11), η παράταξη «Συνεργασία για τις 8 Προτάσεις» επαναφέρει την πρότασή της για την εκπόνηση
Μελέτης Ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας, με απόλυτο και σαφή στόχο τη διαμόρφωση μιας φιλικής και ασφαλούς γειτονιάς.

Δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στην εκπόνηση Κυκλοφοριακής Μελέτης που ετοιμάζει η Δημοτική Αρχή, με σκοπό τη διευκόλυνση του Ι.Χ. και τις σημειακές ανούσιες παρεμβάσεις, την αύξηση της ταχύτητας των Ι.Χ. στους δρόμους και εν τέλει, τη δημιουργία μιας πιο επικίνδυνης, πολύβουης και μολυσμένης γειτονιάς.

«Η όποια μελέτη μετακινήσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση των «8 Προτάσεων», «θα πρέπει πάνω από όλα να διαφυλάξει τη γειτονιά της κατοικίας και να προστατεύσει τους κοινόχρηστους χώρους, με προτεραιότητα στους πεζούς, στην ασφαλή μετακίνηση των παιδιών, στη μαζική μεταφορά και στο ποδήλατο».

Η παράταξη του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου, παράλληλα, καλεί τη Δημοτική Αρχή να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και τις πολιτικές που αναπτύσσουν σήμερα όλες οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Πόλεις, οι οποίες με συγκεκριμένους μετρήσιμους δείκτες προσπαθούν να μειώσουν τα ποσοστά χρήσης του Ι.Χ. και να αυξήσουν τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης (Πεζή, ΜΜΜ, Ποδήλατο).

Όπως επισημαίνεται«η γειτονιά μας πρέπει να γίνει και πάλι όπως παλιά, φιλική και ασφαλής, κυρίως για τα παιδιά.
  • Να σταματήσει ουσιαστικά, η διαμπερής κυκλοφορία!
  • Να επιβληθεί το όριο ταχύτητας των 30km/h.
  • Να δημιουργηθούν ασφαλείς διαδρομές πεζών, ειδικά προς τα σχολεία, τα αθλητικά κέντρα και τους σταθμούς Μετρό και Λεωφορείων.
  • Να εγκατασταθούν οι έξυπνες στάσεις με παράλληλες ψηφιακές εφαρμογές για το κινητό και τον υπολογιστή.
  • Να αναπτυχθεί η κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία.
  • Να ενταχθούν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, ειδικά οι Παιδικές Χαρές και οι Πλατείες, στο Δίκτυο Βιώσιμης Κινητικότητας και να αναδειχθούν και ως πολιτιστικοί χώροι.
  • Να εκπονηθεί μελέτη Βιώσιμης Κινητικότητας, με σαφείς δείκτες και στόχους, έτσι ώστε ως μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με όραμα και Έξυπνη Εξειδίκευση, να ενταχθεί στα πολλά Ευρωπαϊκά Προγράμματα χρηματοδότησης, όπως ELTIS, CIVITAS, STEER κ.α., ώστε να μην επιβαρυνθούν και πάλι οι δημότες, με μελέτες και παρεμβάσεις χωρίς κανένα νόημα».