Χρύσα Παρίση: «Υποχρέωση όλων μας η ευτυχία των παιδιών»


Το δικό της μήνυμα στέλνει, μέσω ανοιχτής επιστολής, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Παπάγου-Χολαργού, Χρύσα Παρίση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Η κ. Παρίση τονίζει πως η αδιαφορία και η ανοχή στην εκμετάλλευση και την κακοποίηση των παιδιών μάς καθιστούν συνένοχους, με το δικαίωμα στην ευτυχία των μικρών ηλικιών να αποτελεί υποχρέωση όλων μας.

Αναλυτικά, η ανοιχτή επιστολή της Χρύσας Παρίση, έχει ως εξής:

Η Παγκόσμια Ημέρα των Παιδιών
βρίσκει δυστυχώς ακόμη και σήμερα εκατομμύρια παιδιά κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο, αντιμέτωπα με τη δυστυχία, τις αρρώστιες, τους πολέμους, την εκμετάλλευση, τον αναλφαβητισμό, την εμπορία, το θάνατο.

Μπορεί να διανύουμε ήδη τη δεύτερη δεκαετία του 21ο αιώνα, αλλά εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από στερήσεις ή γίνονται θύματα εκμετάλλευσης. Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πολλά παιδιά, και στη Χώρα μας, γνώρισαν και γνωρίζουν το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας από πολύ μικρή ηλικία.

Η ύπαρξη αυτών των κοινωνικών προβλημάτων, σίγουρα προκαλεί μόνο θλιβερές σκέψεις και επιβάλλει τη δραστηριοποίησή μας, τη συνδρομή μας και την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε η εκστρατεία για τα δικαιώματα των παιδιών να γίνει πράξη και να μη παραμείνει μια Παγκόσμια Ημέρα που θα τη θυμόμαστε κάθε χρόνο στις 11 Δεκεμβρίου.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989 και επικυρώθηκε από τη Χώρα μας στις 2 Δεκεμβρίου του 1992, περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες δικαιωμάτων: την Προστασία από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, τις Παροχές για εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια, ψυχαγωγία, και τη Συμμετοχή με την έννοια του δικαιώματος στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο.

Τα παιδιά δεν ζητούν από τους μεγαλύτερους πολλά πράγματα για να είναι ευτυχισμένα. Η αγάπη, το ενδιαφέρον μας και η προστασία μας τους αρκούν. Απαιτείται ανάληψη δράσεων, δημιουργία δομών, ευαισθητοποίηση κυβερνήσεων και οργανισμών, πέρα απ’ όσα προσφέρουν οι διεθνείς οργανώσεις και ειδικά η UNICEF.

Η αδιαφορία και η ανοχή, μας καθιστούν συνένοχους. Γιατί το δικαίωμα των παιδιών στην ευτυχία αποτελεί υποχρέωση όλων μας.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού
Χρύσα Παρίση