Γιορτή της Ζακύνθου, τιμή για το Χολαργό!


Μεγάλη και ξεχωριστή μέρα η σημερινή για την Ορθοδοξία, τη Ζάκυνθο, αλλά και το… Χολαργό! Η 17η του Δεκέμβρη είναι η μέρα της κοίμησης του Αγίου Διονυσίου, του προστάτη του πανέμορφου αυτού νησιού των Επτανήσων. Του Αγίου της συγγνώμης. Του μοναχού που είχε το σθένος και την ψυχική δύναμη να συγχωρήσει το δολοφόνο
του ίδιου του του αδερφού, φυγαδεύοντάς τον, μάλιστα, προκειμένου να γλιτώσει από το μένος των υπολοίπων. Του Αγίου, το σκήνωμα του οποίου, 392 χρόνια μετά το θάνατό του, στέκει ακόμη ορθό, σκεπάζοντας τους απανταχού πιστούς, Ζακυνθινούς και μη.
Το Απολυτίκιο του Αγίου Διονυσίου,
σε ερμηνεία του Αρχιμανδρίτη, Νικόδημου Καβαρνού
και φωτογραφίες του Μανώλη Χάλκου

Τόσο κατά το διήμερο 16-17 Δεκεμβρίου, όσο και κατά το διήμερο 23-24 Αυγούστου, όπου εορτάζεται η μετακομιδή του ιερού σκηνώματος του Αγίου, από τα νησιά Στροφάδες στη Ζάκυνθο, οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς το πρόσωπο του Αγίου Διονυσίου στο νησί, είναι συγκλονιστικές. Όσοι δεν έχετε επισκεφτεί το… φιόρο του Λεβάντε (ερμ.: το άνθος της Ανατολής), πόσο μάλλον κατά τις προαναφερόμενες ημερομηνίες, καλό θα ήταν κάποια στιγμή στη ζωή σας να το πράξετε. Όσα κείμενα κι αν διαβάσετε, όσα βίντεο κι αν δείτε, τίποτα δεν συγκρίνεται με την επιτόπια παρουσία τις ημέρες εκείνες στη Ζάκυνθο.

Η περιφορά του σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου, εντός του Ναού,
το απόγευμα της 16ης Δεκεμβρίου
Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Διονύσης και η Διονυσία. Σήμερα, όμως, γιορτάζει και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, Διονύσιος ο Δ’! Άραγε, πόσοι γνωρίζετε ότι ο Μητροπολίτης, κ. Διονύσιος (Σιφναίος), είναι γέννημα-θρέμμα Χολαργιώτης, αλλά και νυν δημότης Χολαργού; Το πατρικό του σπίτι βρίσκεται στην οδό Μέτωνος, ενώ υπάρχουν φορές που ο κ. Διονύσιος, για διάφορες υποχρεώσεις, επιστρέφει στην Αθήνα και το Χολαργό, στον οποίο μεγάλωσε. Μέσα από το blog της πόλης που έζησε για δεκαετίες, το «μένουμε… Χολαργό!», ευχόμαστε χρόνια πολλά στο Μητροπολίτη Ζακύνθου, ώστε, με τη βοήθεια του Θεού, να συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια να φέρνει εις πέρας το δύσκολο έργο που του έχει ανατεθεί, τιμώντας παράλληλα και την πόλη μας, ως άξιος εκπρόσωπός της.

Ο Μανώλης Χάλκος με το Μητροπολίτη Διονύσιο,
κατά την ενθρόνιση του τελευταίου στη Ζάκυνθο,
το Νοέμβριο του 2011
Υ.Γ.: Χρόνια πολλά, επίσης, στη μητέρα μου, που σήμερα έχει τα γενέθλιά της, αλλά και στη δεύτερη μητέρα μου (τη νονά μου), καθώς η σημερινή μέρα για εκείνη είναι πιο σημαντική ακόμη και από την ημέρα των δικών της γενεθλίων.