Η συνέντευξη του Ηλία Αποστολόπουλου (μέρος 2ο)


Το δεύτερο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης του Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλου, είναι εδώ. Διαβάστε σήμερα τι λέει ο πρώτος δημότης της πόλης μας για τις δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου, για την αυριανή (4/12) εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, για τη μετάδοση των συνεδριάσεων
του Δημοτικού Συμβουλίου και για τη νέα δημοτική ιστοσελίδαΤο μεγαλύτεροενδιαφέρον, ωστόσο, εστιάζεται στα λεγόμενα του Ηλία Αποστολόπουλου αναφορικά με τον πρώην Δήμαρχο Χολαργού, Δημήτρη Νικολάου και τους πρώην συνοδοιπόρουςτου στην παράταξη των «Ενεργών Δημοτών», στο σχόλιό του για τον πρώην ΔήμαρχοΠαπάγου και Παπάγου-Χολαργού, Βασίλη Ξύδη, αλλά και στην απάντηση που δίνει για τις προσωπικές του φιλοδοξίες από εδώ και στο εξής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΗΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Β΄ ΜΕΡΟΣ

«Η μετάδοση μπορεί να γίνεται από το σάιτ του Δήμου»

Μανώλης Χάλκος: Αλήθεια, γιατί σταμάτησαν να προβάλλονται διαδικτυακά οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Όταν ήμουν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχα έρθει σε συμφωνία με μία εταιρεία, η οποία έχει τη δυνατότητα να προβάλει διαδικτυακά συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων. Μάλιστα, δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τις είχε καλύψει δωρεάν. Το εγχείρημα δεν συνεχίστηκε διότι ο πρώην Δήμαρχος, κ. Ξύδης, έκρινε υψηλό το κόστος για την προβολή της κάθε συνεδρίασης, το οποίο ανερχόταν περίπου στα 1.000 ευρώ. Και εγώ και ο σημερινός Πρόεδρος, ο κ. Οικονόμου, θέλουμε να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ζωντανή αναμετάδοση, πάντως, θα μπορούσε να γίνεται και από το σάιτ του Δήμου.

«Σύντομα θα δείτε τη νέα εικόνα του σάιτ»

Μανώλης Χάλκος: Το οποίο, πρόκειται να αναβαθμιστεί;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Κοιτάξτε, το σημερινό σάιτ του Δήμου είναι αυτό που παραλάβαμε και αν έχει την εικόνα που έχει, είναι επειδή η λειτουργία του δεν μας κοστίζει τίποτα απολύτως αυτή τη στιγμή. Αν δίναμε 50 ή 100 χιλιάδες ευρώ για τη λειτουργία του δημοτικού σάιτ και η εικόνα που παρουσίαζε ήταν η σημερινή, όντως, θα υπήρχε θέμα. Αυτή τη στιγμή δεν ξοδεύουμε τίποτα για την ιστοσελίδα, την οποία τη χειρίζονται αποκλειστικά οι υπάλληλοι του Δήμου. Σύντομα, όμως, θα δείτε μια νέα εικόνα, κυρίως μέσα από την πλατφόρμα της διαβούλευσης, την οποία έχουμε ανακοινώσει και θα δώσουμε προς χρήση στους δημότες.

Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο το σάιτ, αλλά η γενικότερη επικοινωνία του Δήμου με τους πολίτες. Δεν σας κρύβω πως κι εγώ ο ίδιος, μέχρι αργά το βράδυ, απαντώ σε διάφορα ηλεκτρονικά μηνύματα που λαμβάνω από τους κατοίκους του Χολαργού και του Παπάγου και αυτήν ακριβώς την εντολή έχω δώσει και στους Αντιδημάρχους. Εμείς, όμως, είμαστε οι λίγοι. Οι πολλοί είναι οι ίδιοι οι δημότες, οι οποίοι κυκλοφορούν καθημερινά και περισσότερο από εμάς στους δρόμους της περιοχής και εκείνοι είναι που ανά πάσα στιγμή θα μας ενημερώσουν για οποιοδήποτε ζήτημα εντοπίζουν ή τους αφορά. Και αυτό θέλουμε να κάνουν.

«Προς όφελος του Δήμου η εκλογή Συμπαραστάτη»

Μανώλης Χάλκος: Δήμαρχε, θα αποκτήσει ξανά ο Δήμος μας Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης; Ήδη, συμπληρώσαμε τρία συνεχόμενα χρόνια χωρίς τη λειτουργία του θεσμού αυτού, σε αντίθεση με άλλους Δήμους που διαθέτουν κανονικά Συμπαραστάτη από το 2011. Υπάρχει περίπτωση να προτείνει η παράταξή σας κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο για τη θέση, στις επικείμενες εκλογές;


Ηλίας Αποστολόπουλος: Όπως θα γνωρίζετε, για να εκλεγεί κάποιος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία και για την ακρίβεια τα 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από 33 μέλη, επομένως απαιτούνται τουλάχιστον 22 θετικές ψήφοι, μέσα από μυστική ψηφοφορία, προκειμένου να εκλεγεί κάποιος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης.

Νομίζω πως θα είναι προς όφελος και του Δήμου και των δημοτών το να καταφέρουμε να εκλέξουμε Συμπαραστάτη και για το λόγο αυτό θα ήθελα τη σχετική κατανόηση και από τα μέλη της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να καταλήξουμε σε κάποιο πρόσωπο που θα έχει τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για τη θέση αυτή. Από τον Οκτώβριο έχω αναγγείλει πως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, θα έρθει και το θέμα της ψηφοφορίας για το Συμπαραστάτη.

Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να είναι εγνωσμένου κύρους και αναγνώρισης και ήδη υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είτε έχουν ενδιαφερθεί ανοιχτά για να θέσουν υποψηφιότητα, είτε πρόκειται να το κάνουν, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Το αν η δική μου παράταξη θα στηρίξει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή όχι, εξαρτάται και από τις τελικές υποψηφιότητες. Πάντως, η αντιπολίτευση δεν έχει προτείνει ακόμη κάποια συγκεκριμένη υποψηφιότητα.


«Δεν είναι υπέρογκο το ποσό που χρωστάμε»

Μανώλης Χάλκος: Τόσο κατά την προεκλογική περίοδο του 2010, όσο και κατά την προεκλογική περίοδο του 2014, έγινε πολύς λόγος για… καταχρεωμένο Χολαργό, κυρίως λόγω των δανείων που είχαν ληφθεί επί διοίκησης Νικολάου. Ποια είναι τελικά η πραγματική εικόνα των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου;


Ηλίας Αποστολόπουλος: Αυτή τη στιγμή, το κεφάλαιο για τα δάνεια που χρωστάμε και πρέπει να αποπληρώσουμε είναι της τάξης των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει μια απόφαση που πάρθηκε πριν από δύο χρόνια, η οποία δίνει το δικαίωμα σε όλους τους Δήμους της χώρας να πάνε πιο πίσω τις πληρωμές των δανείων τους και να μειωθεί το επιτόκιο κατά μία μονάδα.

Αυτή ήταν μια απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, με την οποία συμφώνησε τότε και ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού και μέχρι το τέλος του 2015 θα πληρώνουμε μόνο τόκους. Οι τόκοι που πληρώνει ετησίως ο Δήμος μας είναι περίπου 350.000 ευρώ. Δεν είναι υπέρογκο, πάντως, το ποσό που χρωστάμε και σε αυτό έχει συμβάλει και το γεγονός πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν πάρθηκε κανένα δάνειο.

«Οφείλω πολλά στο Δημήτρη Νικολάου, αλλά η ρήξη μας ήταν οριστική»

Μανώλης Χάλκος: Δεν έγινε και κανένα έργο, όμως, σε αντίθεση με την 8ετία Νικολάου, όπου, ναι μεν πάρθηκαν δάνεια, αλλά με τα χρήματα αυτά οι πολίτες του Χολαργού είδαν κτίριο ΚΑΠΗ, αναπλάσεις κεντρικών οδικών αρτηριών, αναβάθμιση αθλητικών και σχολικών εγκαταστάσεων, ανανέωση στόλου καθαριότητας, ΙΚΑ (διοικητικές υπηρεσίες και ιατρεία), δύο ΚΕΠ, δημοτικά πολυϊατρεία, Δημοτικό Καφέ, υδατοδεξαμενή πυροπροστασίας Υμηττού και πολλά άλλα. Αλήθεια, ποιος ήταν ο λόγος της δικής σας αποχώρησης από την παράταξη των «Ενεργών Δημοτών» του Δημήτρη Νικολάου και τι έχετε να πείτε σήμερα, επτά μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, τόσο για τον τελευταίο Δήμαρχο Χολαργού, όσο και για τον τελευταίο Δήμαρχο Παπάγου και πρώτο Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, Βασίλη Ξύδη;


Ηλίας Αποστολόπουλος: Όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές στο παρελθόν, δεν ξεχνώ πως ο κυριότερος λόγος που σήμερα βρίσκομαι σε αυτή τη θέση και που εξ αρχής με έκανε να ασχοληθώ με τα κοινά, πέρα από την οικογένειά μου και τον πατέρα μου που μου μετέδωσε το μεράκι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ο Δημήτρης Νικολάου. Εκείνος είναι που δύο μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές του 2006, μου πρότεινε να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του, όπως και έκανα, καταφέρνοντας, μάλιστα, να έχουμε και μια πετυχημένη εκλογική διαδικασία. Το Δημήτρη Νικολάου τον εκτιμώ ως άνθρωπο. Ίσως σας φανεί περίεργο αυτό που θα σας πω, αλλά εγώ τον θεωρώ φίλο μου. Οι σχέσεις των οικογενειών μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν πολύ καλές.

Από εκεί και πέρα, ο Δήμαρχος Νικολάου δεν κατάφερε να μου δώσει τις απαντήσεις που αποζητούσα το 2009 και το 2010, κυρίως όσον αφορά το δανεισμό της πόλης μας. Για να το ξεκαθαρίσω μια και καλή, δεν είμαι ενάντια στα δάνεια και ίσως στο μέλλον χρειαστεί και η δική μου διοίκηση να λάβει κάποιο δάνειο. Είμαι ενάντια στα δάνεια τα οποία λαμβάνονται εκ των υστέρων, για να καλύψουμε τρύπες που εμείς δημιουργήσαμε. Θυμίζω πως τα δάνεια τα οποία δεν ψήφισα κατά την περίοδο 2006-2010, ήταν δάνεια για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου. Δεν ήταν δάνεια για έργα.

Μάλιστα, το θέμα του δανεισμού για την ολοκλήρωση του κτιρίου του ΚΑΠΗ στην οδό Αγαμέμνονος, το υπερψήφισα, όπως θα υπερψήφιζα το δανεισμό για οποιαδήποτε επένδυση προς όφελος του Δήμου. Όταν στις αρχές του 2007 είπα πως δεν μπορώ να ψηφίζω τα δάνεια που προανέφερα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που δεν υπήρχε και πρότερη ενημέρωση, σε κάποιο προσυμβούλιο, παρά έρχονταν την τελευταία στιγμή προς ψήφιση, χωρίς να το γνωρίζουμε, ο κ. Νικολάου θεώρησε πως η αντίδρασή μου έκρυβε κάποια σκοπιμότητα ή δεν κατάλαβε την ουσία της υπόθεσης.

Όταν λοιπόν είπαμε να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω, με αποτέλεσμα να έρθουμε ξανά κοντά με τον πρώην Δήμαρχο στις αρχές του 2010, καταλαβαίνετε την αγανάκτησή μου όταν αντίκρισα πάλι τα ίδια ακριβώς πράγματα. Με συνέπεια, το Φεβρουάριο του 2010, να δηλώσω ρητά πως δεν υπήρχε περίπτωση να ξανακατέβω στο μέλλον σε εκλογές μαζί με το Δημήτρη Νικολάου. Δεν σας κρύβω πως τότε αρκετοί ήταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που με είχαν πλησιάσει, προκειμένου να ηγηθώ ενός νεανικού σχήματος.

Επειδή όμως ένιωθα πως δεν είμαι έτοιμος, αλλά και πως δεν είχα ακόμη την κατάλληλη ωριμότητα, αποφάσισα τότε να μην κινηθώ προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσουν συζητήσεις με ανθρώπους που είχαν αποφασίσει να ηγηθούν ενός συνδυασμού στην περιοχή μας, όπως ήταν η κ. Καλλιοντζή και ο κ. Τίγκας. Μάλιστα, ξεχωριστή τιμή για μένα αποτέλεσε και η πρόταση που δέχτηκα από τον κ. Δεμερτζή, με στόχο ένα υπερκομματικό και πολυσυλλεκτικό σχήμα, αφήνοντας πίσω μας τα κόμματα και τους διαφορετικούς πολιτικούς χώρους από τους οποίους προερχόμασταν.

Τα πράγματα, όμως, ήρθαν έτσι, ώστε ο κ. Δεμερτζής να κατέβει εν τέλει υπό τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τίγκας να συνεργαστεί με τον κ. Νικολάου και η κ. Καλλιοντζή να κατέβει ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος. Έτσι, για μένα δημιουργήθηκε το εξής δίλημμα. Ή θα συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του κ. Ξύδη ή θα καθόμουν σπίτι μου, για να το πω και απλά. Θεώρησα, όμως, πως τη δεδομένη χρονική περίοδο δεν έπρεπε να μείνω αμέτοχος και πως έπρεπε να πάρω θέση. Το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών του 2010 έδειξε πως πήρα τελικά τη σωστή απόφαση. Πάντως, εάν γυρνούσαμε το χρόνο πίσω, πάλι την ίδια επιλογή θα έκανα.

«Οι πράξεις μας μας ακολουθούν στο μέλλον, αλλά με την πάροδο του χρόνου όλα μπορούν να μείνουν στην άκρη»

Μανώλης Χάλκος: Εκτός από το Δημήτρη Νικολάου, όμως, αφήσατε πίσω σας και τους μέχρι τότε συνοδοιπόρους σας, οι οποίοι έμειναν πιστοί στην παράταξη των «Ενεργών Δημοτών».


Ηλίας Αποστολόπουλος: Γι’ αυτό σας είπα ότι αυτή ήταν μια δύσκολη απόφαση για μένα. Πιο εύκολη, αν θέλετε, την έκανε το γεγονός της αποχώρησης από την παράταξη και του Δημήτρη Τούτουζα, του μετέπειτα κουμπάρου μου. Όπως και να ‘χει, ό,τι και να έγινε, αυτά όλα έχουν μείνει πίσω. Σίγουρα οι πράξεις μας μας ακολουθούν στο μέλλον, αλλά με την πάροδο του χρόνου όλα μπορούν να ξεχαστούν και να μείνουν στην άκρη.

Και για να κλείσουμε το κεφάλαιο Νικολάου, προσωπικά χαίρομαι που βρίσκεται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χαίρομαι που τον γνώρισα και συνεχίζω να τον θεωρώ φίλο μου και γιατί όχι, αύριο-μεθαύριο, να μη συνεργαστώ ξανά μαζί του και σε ένα άλλο επίπεδο; Νομίζω ότι ο Δημήτρης Νικολάου είναι ακόμη χρήσιμος για την πόλη μας και θεωρώ ότι μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει, τόσο στο Χολαργό, όσο και στου Παπάγου.

Ο κ. Ξύδης, από την άλλη, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν Δήμαρχος επί 20 χρόνια. Ήταν ο τελευταίος Δήμαρχος του πρώην Δήμου Παπάγου και ο πρώτος του «καλλικρατικού» Δήμου Παπάγου-Χολαργού. Θα ξέρετε πως, όσοι Δήμαρχοι «καλλικρατικών» Δήμων συμμετείχαν στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές, έχασαν σχεδόν όλοι. Και αυτό, διότι αποδείχθηκε και στην πράξη ότι ο «Καλλικράτης» ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Εγώ δεν μπορώ να κρίνω το Βασίλη Ξύδη, αλλά νομίζω πως η πορεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Αυτό, μάλιστα, του το αναγνωρίζουν φίλοι, συνεργάτες, ακόμη και άνθρωποι εκτός Παπάγου και Χολαργού, διότι τυγχάνει και μεγάλης αναγνωρισιμότητας. Μπορώ να πω πως του το αναγνωρίζουν μέχρι και οι εχθροί του.

Νιώθω χαρούμενος που συνεργάστηκα για τρεισήμισι χρόνια μαζί του. Σίγουρα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και πέντε πράγματα παραπάνω σε αυτό το διάστημα, αλλά ακόμη και μόνο το συμμάζεμα που πετύχαμε στα οικονομικά του Δήμου, όπως και την αλλαγή νοοτροπίας σε κάποια άλλα πράγματα, θεωρώ πως στο μέλλον θα αποδειχτούν θετικά για το Δήμο μας.

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία πολιτικό, αλλά δεν αποκλείω και τίποτα για το μέλλον»

Μανώλης Χάλκος: Υπάρχει περίπτωση να δούμε στο μέλλον τον Ηλία Αποστολόπουλο σε κάποιο μεγαλύτερο αξίωμα, ίσως και της κεντρικής πολιτικής σκηνής;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Είναι πολύ ωραία η ερώτησή σας και ομολογώ πως μου την κάνουν και άλλοι τον τελευταίο καιρό. Ίσως λόγω του νεαρού της ηλικίας μου. Αυτό που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, είναι να γίνει μία σκληρή και αποτελεσματική δουλειά τα πέντε χρόνια που έχουμε μπροστά μας, στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Δεν μπορώ να κοιτάξω παραπάνω. Άλλωστε, δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό και ούτε πρόκειται να τον θεωρήσω.

Εγώ θέλω να παραμείνω ο άνθρωπος που γνώριζαν και ήξεραν οι δημότες και οι κάτοικοι της περιοχής μας όλα αυτά τα χρόνια. Το μέλλον θα δείξει. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου φέρει η ζωή. Εδώ που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, βρίσκομαι από αγάπη και όρεξη και με αποκλειστικό σκοπό να βοηθήσω. Πιστεύω, πάντως, πως ένα πρόσωπο δεν πρέπει να κάθεται πολλά χρόνια σε μια συγκεκριμένη θέση.

Τα πέντε χρόνια, πάντως, είναι πάρα πολλά, για να μπορέσουμε να πούμε τι ακριβώς θα συμβεί στο μέλλον. Δεν αποκλείω τίποτα, αλλά ούτε και ζητώ κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι ο ίδιος ο κόσμος κατευθύνει τα βήματά σου. Ανάλογα με το έργο σου, ο κόσμος είναι που θα σε κατευθύνει είτε προς μια νέα θητεία στο Δήμο, είτε στην Περιφέρεια, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στο σπίτι σου.

Σας δηλώνω, ωστόσο, ότι δεν θα είναι το επάγγελμά μου η πολιτική. Θα κάνω ένα πέρασμα από το Δήμο μας, ενδεχομένως και με μια δεύτερη θητεία, αλλά θα ήθελα να έχω το χρόνο να χαρώ και την οικογένειά μου. Δόξα τω Θεώ, υπάρχει επαγγελματική επιχείρηση που είναι έτοιμη και που το διάστημα αυτό την τρέχει ο αδερφός μου, η οποία με περιμένει να επιστρέψω, όταν σταματήσω να ασχολούμαι με τα κοινά.

Μανώλης Χάλκος: Δήμαρχε, ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας. Ήταν τιμή μου η πρώτη συνέντευξη στο «μένουμε… Χολαργό!» να είναι από τον πρώτο δημότη της πόλης μου. Καλή συνέχεια στο έργο σας.