Ο Ηλίας Αποστολόπουλος απαντά στον Κώστα Τίγκα για τη χορωδία του Χολαργού


Δημόσια απάντηση στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, Κώστα-Πολυχρόνη Τίγκα, για το θέμα της επανασύστασης της χορωδίας του πρώην Δήμου Χολαργού που είχε προτείνει προ ημερών ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης», έδωσε σήμερα Πέμπτη, μέσω σχετικής επιστολής του, ο Δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστολόπουλος υπογραμμίζει πως η συνένωση προσπαθειών πάντοτε προσφέρει ενδυνάμωση, ενώ η διασπορά των δυνατοτήτων φέρνει αδυναμία, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως από το περιεχόμενο του εγγράφου της πρότασης Τίγκα, δεν προκύπτει καθόλου η σκοπιμότητα αυτού το οποίο ο
τελευταίος προτείνει. Τέλος, ο Δήμαρχος καλεί τον κ. Τίγκα να βοηθήσει από τη δική του μεριά, στην προσπάθεια της ηλικιακής ανανέωσης της χορωδίας του Δήμου.

Αναλυτικά, η απάντηση του Ηλία Αποστολόπουλου, έχει ως εξής:


Επανασύσταση της Χορωδίας Χολαργού 
Απάντηση σε σχετική επιστολή

Κύριε Τίγκα,
Απαντώντας στην πρότασή σας για «Επανασύσταση της Χορωδίας Χολαργού», σας γνωρίζουμε τα εξής:

1) Η ενοποίηση των προϋπαρχουσών χορωδιών των δύο Δήμων που συνέστησαν τον νέο ενιαίο Δήμο Παπάγου – Χολαργού, έγινε το 2011 από την τότε Δημοτική Αρχή, προφανώς με τη λογική της ενοποίησης των υπηρεσιών και των δράσεων των διαφόρων φορέων του ενιαίου πλέον Δήμου.

2) Φυσικά ο «Καλλικράτης» δεν μιλά για «ενοποίηση χορωδιών» (πώς θα ήταν άλλωστε δυνατό κάτι τέτοιο). Ένας νόμος ποτέ δεν μπαίνει σε τέτοιες λεπτομέρειες, υπάρχουν ωστόσο πάντα τα αυτονόητα, ως απορρέουσες υποχρεώσεις, που κάθε δημοτική αρχή οφείλει να εξετάζει, ώστε να πράττει το πλέον συμφέρον για την τοπική κοινωνία. Οι δύο αρχικές χορωδίες, συνέστησαν μία ενιαία, προφανώς αποδοτικότερη. Άλλωστε η συνένωση προσπαθειών πάντοτε προσφέρει ενδυνάμωση ενώ η διασπορά των δυνατοτήτων φέρνει αδυναμία.

3) Αναφέρετε ότι μετά την σύσταση της ενιαίας χορωδίας του Δήμου, το 2011, κάποιοι αποχώρησαν. Υπονοείτε προφανώς ότι κάποια μέλη αποχώρησαν διαφωνώντας για την συνένωση των χορωδιών. Πρόκειται, ωστόσο, για μια ασαφή αναφορά που δεν αποδεικνύεται από πουθενά η ορθότητά της. Ειδικότερα:

  • Κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε την αξία, τη δραστηριότητα και την πλούσια ιστορία της χορωδίας του πρώην Δήμου Χολαργού, στην οποία αναφέρεστε. Όπως φυσικά ανάλογη υπήρξε και η δραστηριότητα της χορωδίας του πρώην Δήμου Παπάγου. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι από την ενοποίηση των δύο αυτών επιτυχημένων χορωδιών μόνο θετικά προέκυψαν.
  • Μέχρι σήμερα στο Δήμο, δεν έχουν περιέλθει από τους επικεφαλής της χορωδίας ή τα μέλη της διαφωνίες, προβλήματα ή αιτιάσεις που να δικαιολογούν ή να στηρίζουν την πρότασή σας. Αν αυτό είχε συμβεί, η Δημοτική Αρχή θα τα είχε εξετάσει με την δέουσα προσοχή και ενδιαφέρον.

4) Προφανώς εκ παραδρομής αναφέρετε ότι «η χορωδία σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων», διότι προφανώς γνωρίζετε ότι οι σκοποί ιδρύσεως των χορωδιών, δεν αναφέρονται μόνο σε κάτι τέτοιο. Άλλωστε πάντοτε συμμετείχαν και άτομα και άλλων ηλικιών, επιδιώκεται δε η ηλικιακή ανανέωση, ώστε να υπάρξει συνέχεια. Πλέον των ανωτέρω:

  • Ειδικώς για τα ηλικιωμένα άτομα, υπάρχει η αυτοτελής Χορωδία του ΚΑΠΗ που ιδρύθηκε από τον πρώην Δήμο Χολαργού και συνεχίζει  να λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία.
  • Υφίσταται επίσης και η Παιδική Χορωδία του Δήμου, η οποία προήλθε από την παιδική χορωδία του πρώην Δήμου Παπάγου (μια και δεν υπήρχε αντίστοιχη στο Δήμο Χολαργού), η οποία ενισχύθηκε με παιδιά από όλο τον ενιαίο πλέον Δήμο. Με την λογική της πρότασής σας θα έπρεπε και αυτή η χορωδία να διαχωριστεί σε δύο (!). Αντιλαμβάνεστε προφανώς ότι κάτι τέτοιο θα αποδομούσε ένα ήδη επιτυχημένο σχήμα.

Καταληκτικά, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι από το περιεχόμενο του εγγράφου σας δεν προκύπτει καθόλου η σκοπιμότητα αυτού το οποίο προτείνετε. Ωστόσο, το ενδιαφέρον σας για το θέμα, μας δίνει την ευκαιρία να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά ότι, οι χορωδίες αποτελούν για τη Δημοτική Αρχή σημαντικό αντικείμενο δράσης μέσα στο συνολικό πρόγραμμά της για τον πολιτισμό, την παράδοση και την δημιουργική απασχόληση μεγάλων και μικρών.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, αποτελεί επιδίωξη του Δήμου να ενισχυθεί η χορωδία με νεότερης ηλικίας άτομα ώστε να υπάρξει ανανέωση, συνέχεια και μέλλον. Στην προσπάθεια αυτή, η δική σας συμβολή, δεδομένου του ειδικού ενδιαφέροντός σας για το θέμα, θα ήταν πολλαπλώς χρήσιμη.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος
Ηλίας Αποστολόπουλος