Σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης Παπάγου-Χολαργού, Κώστα-Πολυχρόνη Τίγκα, σχετικά με τη θέσπιση της «Ώρας του Δημότη», ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, προέβη το βράδυ της Τετάρτης (18/2) σε μακροσκελή απάντηση επί προσωπικού. Χαρακτηριστικά, ο Δήμαρχος αναφέρει πως «ο κύριος Τίγκας διαστρεβλώνει τα πράγματα και προσπαθεί να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα», ενώ υπογραμμίζει πως για τον ίδιο, «η οργανωμένη και συστηματική επαφή με τους δημότες αποσκοπεί στην ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους και όχι στο “χτύπημα της πλάτης”». Αναλυτικά, η δήλωση-απάντηση του Ηλία Αποστολόπουλου, προς
τον Κώστα-Πολυχρόνη Τίγκα, έχει ως εξής:
τον Κώστα-Πολυχρόνη Τίγκα, έχει ως εξής:
«Πιστεύω ότι με τα λόγια του ο κύριος Τίγκας διαστρεβλώνει τα πράγματα και προσπαθεί να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα.
Για την παράταξή μας και για εμένα προσωπικά, η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις και στη διαμόρφωση της πολιτικής μας, είναι αδιαπραγμάτευτη. Η αμφίδρομη σχέση που έχουμε δημιουργήσει με τους δημότες ήδη από την προεκλογική περίοδο -γιατί εμείς και τότε προστρέξαμε στην άποψη των δημοτών μέσω οργανωμένου και συστηματικού ερωτηματολογίου- δεν μπορεί να κλονιστεί.
Στους 6 μήνες που έχουμε αναλάβει τη διοίκηση, δεν θα βρείτε ούτε έναν πολίτη που να έχει ζητήσει να δει το Δήμαρχο και δεν τον έχει δει ή που ήρθε στο Δημαρχείο, ζήτησε να με δει και δεν ανταποκρίθηκα. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για εμένα, αλλά και για τους Αντιδημάρχους και για τους συνεργάτες μου.
Η θέσπιση της “Ώρας του Δημότη” είναι ουσιαστικά η υλοποίηση της προεκλογικής μας δέσμευσης, όπως αυτή περιγράφεται στο πρόγραμμά μας και συγκεκριμένα στη σελίδα 5.
Αν λοιπόν ο κύριος Τίγκας είχε μελετήσει (έστω και μετά τις εκλογές) το εν λόγω πρόγραμμα, θα είχε διαβάσει στη σελίδα 5 για την “Ώρα του Δημότη”, ότι “σε καθορισμένη ώρα κάθε εβδομάδα, ο Δήμαρχος θα συζητά και θα απαντά σε ερωτήσεις και αιτήματα πολιτών”, χωρίς την “απαγόρευση” να έρθει οποιοσδήποτε δημότης επιθυμεί και άλλη ημέρα και ώρα, εκτός των καθορισμένων. Από το Σεπτέμβριο έχω δει στο πλαίσιο της “Ώρας του Δημότη”, πάνω από 350 συμπολίτες μας.
Παράλληλα και επειδή ο θεσμός της “Ώρας του Δημότη” εντάσσεται στη φιλοσοφία μας περί ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών, αλλά και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην πολιτική του Δήμου, προχωράμε σε ένα πλέγμα ενεργειών για την ενθάρρυνση αυτής της συμμετοχής.
Ήδη, στα πλαίσια εκπόνησης του Επιχειρησιακού μας προγράμματος και πριν ακόμα το στάδιο της διαβούλευσης, στέλνονται ερωτηματολόγια σε όλους τους συλλογικούς φορείς της πόλης (αθλητικούς συλλόγους, πολιτιστικούς κτλ). Ήδη λειτουργούμε και την ομάδα εργασίας για τον Υμηττό, με τη συμμετοχή συλλόγων και δημοτών.
Να σας θυμίσω επίσης το θεσμό της Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία λειτουργεί στο Δήμο μας και συνεδριάζει επίσης δημόσια, με τη συμμετοχή δημοτών, εκπροσώπων και φορέων της τοπικής κοινωνίας, τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Κοινοτήτων που επίσης διενεργούνται δημόσια, αλλά ακόμα και τις συνεδριάσεις του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ουδέποτε έχει αρνηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο να ακούσει τους δημότες για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και φυσικά για θέματα της Ημερήσιας Διάταξης. Θεωρώ υποβάθμιση της λειτουργίας μας να ορίσουμε κάτι τέτοιο στα πλαίσια του Κανονισμού. Δεν χρειαζόμαστε κανονιστικές διατάξεις για να ακούσουμε τους δημότες. Θεωρώ ότι μεταφέρετε μια εικόνα η οποία δεν αδικεί εμένα προσωπικά, αλλά το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δηλαδή, πιστεύετε ότι πρέπει να οριστεί στον κανονισμό λειτουργίας η ώρα του δημότη για να ακούσουμε τους δημότες. Αν από αυτά εσείς θεωρείτε ότι έχουμε αποκόψει τους πολίτες ή ότι δεν τους δίνουμε βήμα είτε βάζουμε στο περιθώριο τους Δημοτικούς Συμβούλους, είναι δικό σας συμπέρασμα.
Όσο για αυτό που αναφέρετε σχετικά με την “άδεια εισόδου για το Δήμαρχο”, θα προτιμούσα να το αφήσω ασχολίαστο και σας καλώ οποιαδήποτε μέρα και ώρα στο Δημαρχείο να διαπιστώσετε ότι η πόρτα μου είναι ανοιχτή για όλους, όπως είχα εξαγγείλει προεκλογικά, κάτι το οποίο τηρώ από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου.
Δεν είναι όμως λογικό ο Δήμαρχος να είναι διαθέσιμος όλες τις ημέρες και όλες τις ώρες, όπως δεν είναι και πρέπον ο δημότης να περιμένει έξω από το γραφείο του Δημάρχου με τις ώρες προκειμένου να τον δει. Η οργανωμένη και συστηματική μου επαφή με τους δημότες αποσκοπεί στην ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους και όχι στο “χτύπημα της πλάτης”.
Γι αυτό το λόγο και επειδή θέλω να αφιερώνω σε κάθε δημότη το χρόνο και την προσοχή που οφείλω, έχω επιλέξει οι συναντήσεις αυτές να γίνονται με προγραμματισμό, σεβόμενος και το χρόνο των δημοτών».
.jpg)