Διαφωνίες για τη Λαϊκή Αγορά, απομόνωση του Παπάγου στο θέμα της παρέλασης

Δυόμιση ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης το απόγευμα της Πέμπτης, 26/2, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου Χολαργού. Τα θέματα προς διαβούλευση και γνωμοδότηση ήταν δύο. Οι θέσεις της Λαϊκής Αγοράς σε Χολαργό και Παπάγου, καθώς  και  ο  τρόπος
διεξαγωγής των παρελάσεων. Οι εκπρόσωποι των φορέων του Δήμου μας και οι απλοί δημότες που έδωσαν το παρών, δεν ξεπέρασαν τα 50 άτομα, ωστόσο, αρκετοί ήταν εκείνοι που τοποθετήθηκαν, εκφράζοντας την προσωπική τους θέσηΑναφορικά με το θέμα της Λαϊκής Αγοράς του Χολαργού, οι προτάσεις που συμφωνήθηκε να προωθηθούν προς το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι τέσσερις.

Πρώτη πρόταση, εκείνη της διοίκησης του Δήμου, για την οδό Φανερωμένης, από αρχές Δεκεμβρίου έως τέλος Μαρτίου και από αρχές Ιουνίου έως τέλος Αυγούστου και για την οδό Ευριπίδου, από αρχές Μαρτίου έως τέλος Μαΐου. Δεύτερη πρόταση, εκείνη για τρία τετράμηνα, πρώτα στο τμήμα της Φανερωμένης, από Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι πλατεία Παλαμά, έπειταστην οδό Ευριπίδου και τέλος στην οδό Φανερωμένης, από πλατεία Παλαμά μέχρι την οδό Κεφαλληνίας. Τρίτη πρόταση, η εύρεση επιπλέον δρόμων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τη Λαϊκή Αγορά και τέταρτη, η χωροθέτηση των Λαϊκών Αγορών σε μόνιμα σημεία, όπως ο ευρύτερος χώρος του Νταμαριού.

Για του Παπάγου, συμφωνήθηκε να προωθηθεί η πρόταση για διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, με τη Λαϊκή στην οδό Κύπρου, από Ιανουάριο έως και Μάρτιο, στην οδό Πίνδου, από Απρίλιο έως και Ιούνιο, στην οδό Πεντέλης, από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο και ξανά στην οδό Πίνδου, από Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο, καθώς και η εναλλακτική πρόταση για λειτουργία της Αγοράς εντός της αλάνας, στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Πίνδου.

Στο θέμα των παρελάσεων, οι τρεις προτάσεις, για ενιαία εκ περιτροπής παρέλαση, για παρέλαση σε κοινό σημείο και για διατήρηση της υφιστάμενηςκατάστασης, με τις δύο ταυτόχρονες και ξεχωριστές παρελάσεις, ουσιαστικά… ισοψήφησαν.

Εκείνο, όμως, που πάγωσε την αίθουσα και την πλειοψηφία των παρευρισκόμενων, ήταν η δημόσια δήλωση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου, Γρηγόρη Λαζαράκου, ο οποίος, επιχειρηματολογώντας υπέρ της διατήρησης των δύο ταυτόχρονων και ξεχωριστών παρελάσεων, δήλωσε δημόσια πως οι μαθητές των σχολείων του Παπάγου έχουν διαφορετική νοοτροπία (!) από εκείνους του Χολαργού, συμπληρώνοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής του Παπάγου δεν θέλουν να φύγουν από τον πατροπαράδοτο δρόμο της Εθνικής Αμύνης για να μεταβούν σε παρέλαση μιας άλλης περιοχής, καθώς, συν τοις άλλοις, κάτι τέτοιο θα είναι και κουραστικό!

Στο ίδιο -περίπου- μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι φορέων του Παπάγου, με την Πρόεδρο της Ηπειρωτικής Εστίας, ωστόσο, Νίνη Κατσιέρη, να αναρωτιέται (εύστοχα, ομολογουμένως) για το λόγο ύπαρξης διαφορετικών Δημοτικών Κοινοτήτων, σε ενιαίους Δήμους.

Από εκεί και πέρα, παντελώς αδιάβαστοςπαρουσιάστηκε ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Χολαργού, της παράταξης Τίγκα, Παναγιώτης Μακρίδης, ο οποίος ανέφερε πως η πρόταση για ενιαία παρέλαση αποτελεί ιδέα της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης, τη στιγμή που η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε για πρώτη φορά μέσα από το «μένουμε… Χολαργό!», την 1η Οκτωβρίου του 2014, για να ακολουθήσει η πρόταση-αντιγραφή από την παράταξη του κ. Τίγκα, 26 ολόκληρες ημέρες αργότερα!

Αποστάσεις από την παράταξη Τίγκα πήρε και ο υποψήφιός της στις εκλογές του 2014, Μελέτης Λουμάκης, ο οποίος δήλωσε πως κανένας δεν τον ενημέρωσε για τη θέση της παράταξής του και πως, τόσο ο ίδιος, όσο και η πλειοψηφία των Παπαγιωτών, επιθυμούν να βλέπουν τα παιδιά τους στην περιοχή τους, από τη στιγμή που ούτε τα σχολεία του Δήμου είναι ενοποιημένα.

Τέλος, εντύπωση προκάλεσε η ανάγνωση της θέσης του Συλλόγου Θεσσαλών Παπάγου και Βορείων Προαστίων, από τον εκπρόσωπό του, Νίκο Ξυνόπουλο, ο οποίος ανέγνωσε ως θέση του Συλλόγου την επίσημη θέση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης του Κώστα Τίγκα (ο οποίος τυγχάνει Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών), κάτι που δεν παρέλειψε να σχολιάσει και ο εκπρόσωπος της Ολυμπιάδας Παπάγου, Κώστας Κώτσης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κοινήςπαρέλασης, στην οδό Αναστάσεως.

Το συμπέρασμα, αναφορικά με τις παρελάσεις, είναι πως οι Χολαργιώτες δεν έχουν κανένα πρόβλημα για την ενιαία εκ περιτροπής παρέλαση ή την παρέλαση σε κοινό σημείο, ακόμη κι αν αυτό είναι η οδός Αναστάσεως, μπροστά από το Δημοτικό Κατάστημα Παπάγου, σε αντίθεση με τους Παπαγιώτες, οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν επιθυμούν ούτε την κοινή παρέλαση στην οδό Αναστάσεως, πολλώ δε μάλλον τη μετάβασή τους στο Χολαργό και την απώλεια έστω της μίας παρέλασης του Μαρτίου.

Το λόγο, πλέον, έχει το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού πρώτα πάρει και τη γνώμη των Διευθυντών των σχολείων και των δύο Δημοτικών Κοινοτήτων.