Ομιλία και βραβεύσεις στη συνεστίαση του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου


Πραγματοποιήθηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, η συνεστίασητου Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου. Η συνεστίαση έγινε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ναού, με αφορμή την εορτή της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας (19 Φεβρουαρίου), που είναι η προστάτιδα                         του
φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο καλωσόρισμά του, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, π. Αλέξιος Γιαννιός, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στη συνεστίαση, γιατί με τον τρόπο αυτό προσέφεραν σημαντικά στο φιλανθρωπικό έργο της ενορίας.

Στη συνέχεια, μίλησε η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ζωή Γκενάκου, με θέμα «Η επανάσταση μιας γυναίκας-Φιλοθέη Μπενιζέλου». Στην ομιλία της, η κ. Γκενάκου παρουσίασε με ιστορική τεκμηρίωση το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, που ταυτόχρονα ήταν και πρωτοπόρο για την εποχή του 16ου αιώνα. Η Φιλοθέη Μπενιζέλου υπήρξε μία προσωπικότητα της οθωμανικής Αθήνας, που επιτέλεσε σημαντικό έργο, με κέντρο τον άνθρωπο και ειδικότερα τη γυναίκα, μην υπολογίζοντας αν ήταν χριστιανή ή μωαμεθανή. Μετά το τέλος της ομιλίας, ο π. Αλέξιος Γιαννιός ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κ. Γκενάκου για τα εμπεριστατωμένα της λόγια, μέσα από τα οποία ακούστηκαν για πρώτη φορά πτυχές του έργου  της Αγίας Φιλοθέης. Παράλληλα, ο προϊστάμενος του Ναού πρόσφερε ένα δώρο στην κ. Γκενάκου, για τη συμμετοχή της στη συνεστίαση του Φιλοπτώχου Ταμείου.

Ο π. Αλέξιος, από τη μεριά του, εξέθεσε στους παρευρισκόμενους το φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η ενορία, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Επίσης, ανέφερε λεπτομερώς πώς γίνεται η διαχείριση των χρημάτων που προσφέρουν οι ενορίτες. Όπως τόνισε, όλα αυτά δεν θα γίνονταν, χωρίς την αμέριστη βοήθεια και στήριξη των κυριών του Φιλοπτώχου και των εθελοντριών. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να βραβευθούν κάποιες από αυτές τις κυρίες, ως ένα ελάχιστο «ευχαριστώ» για την ανιδιοτελή προσφορά τους. Οι κυρίες που βραβεύτηκαν ήταν οι Αρχοντούλα Τοπολιανάκη, Βασιλική Ρωσίδου, Σοφία Ταμπάκη, Αναστασία Μωραγιάννη, Έλλη Σαρόγλου, Κική Βερβερίδου, Μαρία Παλασσοπούλου, Μαρία Δεμέτη και Όλγα Γιοβανοπούλου.

Ειδική βράβευση αποδόθηκε από τον π. Αλέξιο και το Φιλόπτωχο Ταμείο στην Πρόεδρο της Πανελλήνιας Οργάνωσης Οικογένειας και Νεότητας (ΠΟΟΝ), Γεωργία Ζουρμπάκη, για τη στήριξη του Συλλόγου προς το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.