«Οι ψυχοσεξουαλικές αλλαγές στην εφηβεία», από το βιβλιοπωλείο «χωρίς όνομα»


Την παρουσίαση του βιβλίου «Οι ψυχοσεξουαλικές αλλαγές στην εφηβεία», των Χριστίνας Μιχαλοπούλου και Γιώργου Κίσσα πραγματοποιούν την Παρασκευή, 8 Μαΐου, το βιβλιοπωλείο «χωρίς όνομα» και οι εκδόσεις «Αρμός». Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχιακού Μεγάρου Χολαργού και θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα. Η Χριστίνα Μιχαλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Εργάζεται ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία, αρχικά Φιλοσοφία (Βahons) στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Λονδίνου, Συμβουλευτική      Ψυχολογία      (Masters)      στο
Πανεπιστήμιο του Keele και ψυχολογία στο Οpen University. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της παρέμεινε στο Λονδίνο όπου και εργάστηκε στην κλινική Promis (ιδιωτική κλινική για εξαρτήσεις και διαταραχές διατροφής).

Το 1994 επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε να εργάζεται στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Αγίας Βαρβάρας (του Ελληνικού Κέντρου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής).

Από το 1997 έως το 2002 εργάστηκε ως ψυχολόγος, υπεύθυνη για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, στα εκπαιδευτήρια «Γείτονα» (Βάρη) και από το 2003 ως το 2009 στα εκπαιδευτήρια «Κωστέα-Γείτονα» (Παλλήνη), ως υπεύθυνη του τμήματος Ψυχοπαιδαγωγικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής του Γυμνασίου, Λυκείου και Ι.Β.

Από το Σεπτέμβριο του 2009 συνεργάζεται με το Νηπιαγωγείο και το Βρεφονηπιακό Σταθμό «Μαίρη Αργύρη-Λαιμού». Από το 1994 έως σήμερα εργάζεται ιδιωτικά (ψυχοθεραπείες ενηλίκων, ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης).

Οι τομείς των ενδιαφερόντων της περιλαμβάνουν την ψυχοπαιδαγωγική, το πένθος και την ψυχοσωματική, στην οποία εκπαιδεύεται τα τελευταία χρόνια (Ελληνική Εταιρεία Ψυχοσωματικής).

Ο Γιώργος Κίσσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεολογία (1981), Φιλοσοφία (1987) και Ψυχολογία (2001), όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (1996).

Από το 1991 έως το 1996, ως μεταπτυχιακός υπότροφος του ΙΚΥ και υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολούθησε σεμινάρια (συμβουλευτικής, στατιστικής και διαφυλικών σχέσεων), συμμετείχε στην ομάδα που οργάνωσε το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών, που λειτουργεί από το 1991 στον τομέα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε, για τέσσερα χρόνια, το φροντιστηριακό μάθημα «Ψυχολογία της Επικοινωνίας».

Η επαφή του με το χώρο της ψυχοθεραπείας αρχίζει από το 1982 (έως το 1989) ως μέλος σε ομάδα αυτογνωσίας, ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης, του Κέντρου Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ταυτόχρονα ως εκπαιδευόμενος (1982-1984), στο πρόγραμμα «Συμβουλευτική και Ποιμαντική Ψυχολογία», στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού Αθηνών, που οργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο (1989-1993) και υπό ατομική εποπτεία, απέκτησε αρκετή εμπειρία ως ατομικός θεραπευτής και συντονιστής θεραπευτικής ομάδας.

Στη συνέχεια, 1986-1987 και 1992-1993, συμμετείχε ως εκπαιδευόμενος σε σεμινάρια εισαγωγής στην ψυχοθεραπεία, στο Ανοικτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο και στην Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, αντίστοιχα.

Κατά το χρονικό διάστημα 1993-1996 ολοκλήρωσε τη θεραπεία και την εκπαίδευσή του στη συστημική ψυχοθεραπεία, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.

Από το 1996 συνεργάζεται με το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων ως ψυχοθεραπευτής ατόμων (εφήβων και ενηλίκων), οικογενειών και ομάδων, ενώ παράλληλα από το 2003 μέχρι το 2007 ήταν εκπαιδευτής στο διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δεξιότητες και Παρεμβάσεις Συστημικής Συμβουλευτικής», καθώς επίσης και συντονιστής εκπαίδευσης του παραπάνω προγράμματος, τη διετία 2006-2007.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2007-08 μέχρι σήμερα, είναι εκπαιδευτής και επόπτης στο τετραετές «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συστημική Θεραπεία» (ΠΕΣΘ). Από το 1982 υπηρέτησε ως καθηγητής Θρησκευτικών στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. 

τα χρόνια αυτά και ύστερα από εξάμηνη μετεκπαίδευση στο Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό και τη Συμβουλευτική, από το τμήμα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό στα σχολεία που υπηρέτησε.

Παραιτήθηκε από τη δημόσια εκπαίδευση το καλοκαίρι του 2009. Από το 2003 μέχρι το 2008 συμμετείχε στην οργάνωση και λειτουργία του Κέντρου Μέριμνας για την Οικογένεια, της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια, με παρουσιάσεις, συμμετοχή σε συζητήσεις και συμπόσια και έχει δημοσιεύσει κείμενά του για θέματα ψυχοθεραπείας και σχέσεων ψυχοθεραπείας και θεολογίας.

Είναι μέλος των εταιρειών: Εuropean Association of Psychotherapy (EAP), European Family Therapy Association (EFTA), Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ), Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία (ΕΛΨΕ) και Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛΕΣΥΠ).