ΤΙΓΚΑΣ: «Μετατροπή του Αρχείου Παλαιών Χαρτών σε Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο»


Με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων(18/5), ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης Παπάγου-Χολαργού, Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας, κατέθεσε δημόσια τη δική του πρόταση για το Αρχείο-Μουσείο Παλαιών Χαρτών & Χαρακτικών Αττικής, το οποίο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Παπάγου-Χολαργού. Ο κ. Τίγκας προτείνει τη μετατροπή του Αρχείου σε Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο, αφού, όπως υποστηρίζει, υπάρχει η δυνατότητα πρόσκτησης νέων συλλογών που έχουν ιστορική και πολιτισμική αξία για το Δήμο μας. Συγκεκριμένα, ο  αρχηγός  της  μείζονος
αντιπολίτευσης του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, αναφέρει: «Στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού δεσπόζει ένα ακατέργαστο διαμάντι, το Αρχείο-Μουσείο Παλαιών Χαρτών & Χαρακτικών Αττικής, το οποίο ιδρύθηκε για να τιμήσει τη μνήμη του Χριστόδουλου Καραθανάση. Στη συλλογή του Μουσείου  υπάρχουν χάρτες αλλά και προσωπικά αντικείμενα του Χρ. Καραθανάση, που τα δώρισε η οικογένειά του.

Το Μουσείο αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε Ιστορικό-Λαογραφικό, γιατί το συγκεκριμένο Μουσείο εκτός από την υπάρχουσα συλλογή θα είχε τη δυνατότητα πρόσκτησης νέων συλλογών, που έχουν ιστορική και πολιτισμική αξία για το Δήμο μας. Τέτοιες συλλογές υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δύο, αλλά δυστυχώς προσκρούουν και αυτές στην αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής.

Ο ρόλος του Μουσείου είναι να βοηθήσει στην αύξηση των τοπικών και άλλων επισκεπτών, αλλά και στη γενικότερη προβολή του Δήμου μας, δεδομένου ότι Ιστορία και Λαογραφία αποτελούν συστατικά στοιχεία της κοινωνίας μας. Δυστυχώς, στο φετινό εορτασμό το Μουσείο δεν θα είναι επισκέψιμο για το κοινό της τοπικής κοινωνίας, αλλά ούτε έχει προγραμματιστεί καμία εκδήλωση στα πλαίσια του αντικειμένου του.

Ας ελπίσουμε ότι κάποιος στο άμεσο μέλλον θα έχει την ευαισθησία και τη διάθεση ώστε το Αρχείο-Μουσείο Παλαιών Χαρτών & Χαρακτικών να “τεθεί στην υπηρεσία της κοινωνίας και της εξέλιξής της”, ανοικτό στο κοινό που αποκτά, διατηρεί, ερευνά, επικοινωνεί και εκθέτει για σκοπούς μελέτης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας υλικό-μαρτυρία του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, όπως ορίζεται από το Καταστατικό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων».