Η θέση του Κώστα Τίγκα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας


Κάθετα αντίθετος απέναντι στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού εμφανίζεται με προσωπική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας. Αναλυτικά, ο αρχηγός της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης αναφέρει: «Όπως είναι γνωστό οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή σταθμοί βάσης όπως αλλιώς λέγονται εξασφαλίζουν την επικοινωνία μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και εκπέμπουν συνεχώς ασύρματη ακτινοβολία πολύ  υψηλών συχνοτήτων.      Δυστυχώς       υπάρχουν
στοιχεία που δείχνουν ότι επιβαρύνουν πολύ σοβαρά  την υγεία.

Οι ακτινοβολίες που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως “πιθανά καρκινογόνες”. Στην ερώτηση αν υπάρχει αποδεδειγμένα πιθανός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ναι.

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε τόσο στον Παπάγο όσο και στο Χολαργό, ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Αλλού καμουφλαρισμένες μέσα σε θερμοσίφωνες, σε καμινάδες, σε τζάκια, ακόμη καλυμμένες  και με  πινακίδες. Έτσι μετά από περίπου δέκα μηνών σκληρό αγώνα για την κεραία στον Άνω Παπάγο, μας προέκυψαν κεραίες   στην Εθνικής Αμύνης 34 και Ταϋγέτου 12 και πρόσφατα στην Εθνικής Αντίστασης 7 στο Χολαργό.

Ο τελευταίος νόμος 4053/2012  είναι αποκλειστικά και μόνο στο πλευρό των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και προκλητικά απέναντι στο δικαίωμα προάσπισης της υγείας του πολίτη. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι μεταξύ των άλλων επιβαρυντικών για τον πολίτη τροποποιήσεων είναι ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία ερχόταν για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έστω και αν η παρέμβαση του Δήμου ήταν  Γνωμοδοτικού χαρακτήρα, πλέον δεν περνά κανένα σχετικό έγγραφο από το Δήμο. Αλλά η εταιρεία υποβάλει υπεύθυνη δήλωση ότι αναλαμβάνει τις “Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις”. Τούτο στην πράξη έχει ως συνέπεια να μην έχουμε πληροφόρηση για επικείμενη εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και να μην προλάβουμε να κινητοποιηθούμε ανάλογα.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, γίνεται ολοένα και δυσμενέστερη και απαιτούνται κατά τη γνώμη μου οι παρακάτω επείγουσες και συντονισμένες ενέργειες του  Δήμου και των κατοίκων.

Ο Δήμος θα πρέπει στηριζόμενος στο αρραγές μέτωπο των κατοίκων αλλά και όλων των δημοτικών παρατάξεων  να:

α. Ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) το Μητρώο των Εγκατεστημένων Κεραιών, ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση στο Δήμο μας και να ενεργήσουμε ανάλογα.

β. Συμμετάσχει μαζί με άλλους Δήμους, που είναι αρκετοί, στη διαμόρφωση ενός αυστηρού νομικού πλαισίου που θα προστατεύει επί τέλους την υγεία του πολίτη και θα δίνει αποφασιστική αρμοδιότητα στο Δήμο.

γ. Συνεργάζεται στενά σε όλες τις δικαστικές διεκδικήσεις των κατοίκων και να συνεχίσει να τις υποστηρίζει όπως μέχρι τώρα με κάθε δυνατό τρόπο.

Οι κάτοικοι θα πρέπει να:

α. Καταθέσουν άμεσα αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.

β. Επικοινωνήσουν με τους ιδιοκτήτες του κτίσματος που τοποθετήθηκαν οι κεραίες, σε μια ύστατη προσπάθεια να καταλάβουν επί τέλους το ΛΑΘΟΣ τους.

γ. Συνεχίσουν τις μαζικές και ολοένα διογκούμενες κινητοποιήσεις στην παρούσα φάση στην Εθνικής Αντίστασης.

Οι κάτοικοι του Δήμου μας είναι ανάστατοι και αναρωτιούνται πότε επί τέλους να καταλάβουν αυτοί που βάζουν τις κεραίες στα σπίτια τους, ότι έναντι όσων χρημάτων και αν παίρνουν δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να βλάπτουν τη ζωή των άλλων.

Είναι αυτονόητο πως στις δραστηριότητες αυτές θα είμαστε όλοι παρόντες και το σύνθημά μας θα πρέπει να είναι:

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ».