Αναστηλώνεται το ιστορικό Παρεκκλήσιο της Αναστάσεως


Ένα θέμα το οποίο αναδείχτηκε εδώ και μήνες μόνο από το «μένουμε… Χολαργό!» και που έπρεπε να έχει διευθετηθεί πολύ νωρίτερα, πρόκειται σύντομα να πάρει -επιτέλους- σάρκα και οστά. Αναφερόμαστε στην αναστήλωση του ιστορικού Παρεκκλησίου της Αναστάσεως ή των «Έξι», το οποίο βρίσκεται  στην  ομώνυμη
κεντρική οδό του Χολαργού και εντός του πάρκου του Ενοριακού Ναού Τιμίου Σταυρού. Ένα Παρεκκλήσιο που στέκει ορθό στο σημείο από το μακρινό και προπολεμικό 1937 και που ανεγέρθηκε στη μνήμη των εκτελεσθέντων στον ίδιο χώρο, ως υπαίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής, Γεώργιου Χατζανέστη, Δημήτριου Γούναρη, Νικόλαου Στράτου, Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Γεώργιου Μπαλτατζή και Νικόλαου Θεοτόκη.

Για την κατάσταση του εν λόγω πάρκου και την ιστορική του σημασία το «μένουμε… Χολαργό!» έχει κάνει ειδικό αφιέρωμα από το Σεπτέμβριο του 2014. Τίποτα δεν έχει αλλάξει έκτοτε, πέρα από μια απλή αποψίλωση του χώρου, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Τα έξι μνημεία στα ισάριθμα κυπαρίσσια των εκτελέσεων του 1922, όπως και το Παρεκκλήσιο, συνεχίζουν να βρίσκονται έρμαια στη φθορά του χρόνου, των καιρικών συνθηκών και της γενικότερης εγκατάλειψηςΩστόσο, μετά από πολυετείς ενέργειες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Τιμίου Σταυρού και σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε εν τέλει να συμπεριλάβει το έργο της αναστήλωσης του Παρεκκλησίου της Αναστάσεως στο νέο τεχνικό της πρόγραμμα. Με βάση τα λεγόμενα και του ίδιου του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Καραμέρου, σε συνέντευξη Τύπου της 16ης Ιουλίου 2015, το εν λόγω έργο βρίσκεται κανονικά στο άμεσο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και δεν πρόκειται να χαθεί.

Οι σχετικές μελέτες έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ενοριακού Ναού Τιμίου Σταυρού, με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει το κομμάτι της εργολαβίας, που αφορά την επισκευή εξωτερικών και εσωτερικών ζημιών στη στέγη κυρίως του Ναού, τη μόνωση και στεγανοποίηση, καθώς και διάφορες άλλες εργασίες χρηστικότηταςκαι καλλωπισμού, χωρίς να πειραχτεί σε καμία περίπτωση η αισθητική της βυζαντινής κατασκευής του Αναστάσιου ΟρλάνδουΗ Περιφέρεια, λοιπόν, κάνει το χρέος της, στο ίσως πιο κοστοβόρο αλλά και πιο σημαντικό παρεμβατικό έργο εντός του πάρκου του Τιμίου Σταυρού. Σειρά τώρα και του Δήμου Παπάγου-Χολαργού να μεριμνήσει, για πρώτη φορά ουσιαστικά, ώστε σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας να συντηρηθεί, να αναδειχτεί και προπάντων να προστατευτεί και το υπόλοιπο πάρκο και ο ιστορικός του χαρακτήρας.