Ας πράττουμε τα αυτονόητα…


Με αφορμή πρόσφατη καταγγελία του αναγνώστη του «μένουμε… Χολαργό!», Χ. Δ., αλλά και σχετικό άρθρο του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Παπάγου-Χολαργού, Θανάση Αυγουρόπουλου, το «μένουμε… Χολαργό!» αναδεικνύει ένα θέμα της καθημερινότητας     το      οποίο
μας αφορά όλους. Αναφερόμαστε στο μη καθαρισμό των περιττωμάτων των σκύλων από τους συνοδούς τους, όταν εκείνοι βγάζουν βόλτα στις γειτονιές και στα πάρκα τα αγαπητά σε όλους μας τετράποδα. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει με όλους τους συνοδούς, καθώς υπάρχουν και εκείνοι που είναι και ευαισθητοποιημένοι, μα κυρίως πολιτισμένοι.

Δυστυχώς, όμως, αποτελούν τη μειοψηφία. Με αποτέλεσμα τα μεν πεζοδρόμια να καθίστανται για έναν επιπλέον λόγο απροσπέλαστα για τους πεζούς, τα δε πάρκα να αποτελούν σε αρκετά τους σημεία εστίες μολύνσεως, πρωτίστως για τα μικρά παιδιά που τρέχουν και παίζουν εντός τους.

Κάποιοι Δήμοι έχουν ήδη μεριμνήσει για το θέμα, τοποθετώντας σε κεντρικά σημεία γάντια και ειδικά σακουλάκια περισυλλογής των περιττωμάτων, ενώ κάτι τέτοιο, σύμφωνα και με παλαιότερα λεγόμενα του Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλου, βρίσκεται στον προγραμματισμό και του δικού μας Δήμου.

Ωστόσο, το να πράττουμε το αυτονόητο δεν επαφίεται στον προγραμματισμό κανενός Δήμου, ούτε είναι δουλειά του Δήμου να μεριμνά για κάτι που αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του καθενός από εμάς.

Ο κάθε Δήμος καθαρίζει ούτως ή άλλως καθημερινά, στους τομείς αρμοδιότητάς του, ό,τι μπορεί και προλαβαίνει, πρέπει όμως και εμείς να βοηθάμε, ώστε, πράττοντας τα αυτονόητα, να κάνουμε πιο εύκολη και ευχάριστη τη ζωή όλων μας.

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο του Θανάση Αυγουρόπουλου, το οποίο ο ίδιος είχε δημοσιεύσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook στις 14 Αυγούστου του 2013 και το οποίο κοινοποίησε ξανά ακριβώς δύο χρόνια αργότερα (14/8/15).

Απαράδεκτη η κατάσταση με τα περιττώματα των σκύλων

του
Θανάση Αυγουρόπουλου

Επανέρχομαι για άλλη μια φορά και αναδεικνύω το σοβαρότατο θέμα που έχει σχέση με τα περιττώματα των σκύλων. Σύμφωνα με το Ν.4039/2012, «ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου, υποχρεούται να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του. Στους παραβάτες θα βεβαιώνεται πρόστιμο 100 ευρώ». Η πλειοψηφία των συνδημοτών μας δικαιολογημένα θα υποστηρίξει πως δεν χρειάζεται απολύτως καμία αναφορά σε οποιονδήποτε Νόμο για κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Δυστυχώς όμως στην πραγματικότητα ελάχιστοι συμπολίτες μας κρατούν στα χέρια τους σακούλα και φαρασάκι για να περισυλλέγουν τα περιττώματα των δικών τους σκύλων. Αρκεί μια βόλτα στο Δήμο μας – Χολαργό & Παπάγο – όπου άμεσα θα διαπιστωθεί πως η εικόνα είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Αποτέλεσμα αυτής της ασυνείδητης και απαράδεκτης συμπεριφοράς καθημερινά όλα σχεδόν τα πεζοδρόμια και οι κοινόχρηστοι χώροι να ρυπαίνονται από τα περιττώματα των σκύλων που τα βγάζουν βόλτα οι συνοδοί τους. Σίγουρα τα μόνα που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη είναι τα συμπαθή τετράποδα.

Προσωπικά, για άλλη μια φορά, κάνω έκκληση σε όλους τους συνδημότες μας, όταν βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα, να κρατούν φαρασάκι και σακουλίτσα, με τα οποία θα μαζεύουν τα περιττώματα των δικών τους ζώων.

Αναμφισβήτητα αυτό είναι πολιτισμός και σεβασμός στον συνάνθρωπο που περπατά αμέριμνος στους δρόμους και κοινόχρηστους χώρους και βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση όταν πατάει τις σχετικές ακαθαρσίες.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό που ζητάει η πλειοψηφία των συνδημοτών μας δεν είναι δα και τόσο δύσκολο.

Οι ιδιοκτήτες των σκυλιών πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι καθόλου σωστό να μεταφέρουν στους δρόμους της πόλης μας, αυτά που δεν θέλουν να έχουν στο σπίτι τους. Μια υποχρέωση, που είναι αποκλειστικά δική τους, είναι ανεπίτρεπτο να την μεταβιβάζουν στους υπόλοιπους, οι οποίοι αναμφισβήτητα δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη.