Εγκρίθηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, στη συνεδρίαση της 29ης του περασμένου Ιουλίου. Το Σχέδιο που παρουσίασε αναλυτικά η Καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και επικεφαλής της Ομάδας Έργου για την κατάρτιση του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Κάτια Λαζαρίδου, υπερψήφισαν 19 από τους 25 παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους και συγκεκριμένα οι Δημήτρης Οικονόμου, Χρύσα Παρίση, Θανάσης Αυγουρόπουλος, Ειρήνη Βεντουζά, Μιχάλης Χατζής, Άννα Τσικρικώνη, Βίκυ Νικάκη,      Γιάννης      Σκουτέρης,      Θανάσης
Χαρακτινιώτης, Αγλαΐα Σουρανή, Θανάσης Βαλυράκης, Τζίνα Αρβανίτη, Γιώργος Τσουροπλής, Βιβή Μπουφούνου, Μιχάλης Τράκας, Βασίλης Σιαμάνης, Γιάννης Κεχρής, Δημήτρης Τούτουζας και Χριστίνα Πολυκαλά. Οι τρεις τελευταίοι, μάλιστα, αποτελούν και τους μοναδικούς Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσηςπου τάχθηκαν στο πλευρό της παράταξης του Δημάρχου, η οποία ήταν και εκείνη που έφερε το Σχέδιο προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην αντίπερα όχθη, κατάτου Σχεδίου ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Περικλής Ζήκας, Ελένη Γεωργακοπούλου και Γιώργος Ρεμούνδος, λευκό οι Χάρης Κουγιουμτζόπουλος και Νίκος Στάππας, ενώ παρών δήλωσε ο Κώστας Τίγκας. Απόντες από τη διαδικασία ήταν συνολικά 8 Δημοτικοί Σύμβουλοι και συγκεκριμένα οι Παναγιώτης Δεμέστιχας, Μαρία Δημητριάδου, Μαρία Αθανασάκου και Μιμή Ρουφογάλη από τη συμπολίτευση και οι Νίκος Αποστολόπουλος, Νίκος Κουτάκης, Δημήτρης Νικολάου και Κατερίνα Φασούλη από την αντιπολίτευση.

Το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού συντάχθηκε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένης Οικονομίας), στο πλαίσιο της διαδικασίας υλοποίησης του νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Ακολουθεί τις κατευθύνσεις του Οδηγού Σύνταξης Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και έχει την ευρύτερη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο Στρατηγικού Σχεδιασμού για το Δήμο Παπάγου-Χολαργού, σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων για την επόμενη δεκαετία.

Σκοπός του Τοπικού Σχεδίου είναι να αναλύσει και να αξιολογήσει το υφιστάμενο πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και να προτείνει πρακτικές και ενέργειες βελτιστοποίησης, στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης οικονομικών, φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα Τοπικό Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων που παράγονται στα όρια του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για τα επόμενα 10 έτη (2015-2025), το οποίο βασίζεται σε ένα νέο, πιο αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης, που δίνει έμφαση σε συνδυασμένες δράσεις του Δήμου και της Περιφέρειας. Το μοντέλο αυτό αποσκοπεί στην επίτευξη κοινωνιών που κάνουν αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων, κοινωνιών «μηδενικών αποβλήτων».

Πιο συγκεκριμένα, το Τοπικό Σχέδιο Δράσης:
  • ενσωματώνει τις νέες απαιτήσεις και τους στόχους, τόσο της εθνικής, όσο και της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείρισης των στερεών αποβλήτων,
  • καθορίζει τους στόχους που υιοθετεί ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού,
  • αναδεικνύει τα απαιτούμενα τοπικά έργα και δράσεις (τόσο για την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, όσο και τη μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή), καθώς και τις κεντρικές υποδομές που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων,
  • αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την επιτυχία των προτεινόμενων δράσεων,
  • εκτιμά τον απαιτούμενο προϋπολογισμό, αναφορικά με το επενδυτικό κόστος υλοποίησης των προτεινόμενων έργων και δράσεων.

Το «μένουμε… Χολαργό!» σας δίνει τη δυνατότητα να μελετήσετε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, μέσα από την αναλυτική παρουσίαση των 220 σελίδων που συνέταξε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Για να μεταβείτε στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, δεν έχετε παρά να κλικάρετε στον παρακάτω σύνδεσμο: