ΜΟΥΝΤΑΚΗ: «Περήφανα πάντα να κυματίζεις»


Το «μένουμε… Χολαργό» έλαβε και δημοσιεύει το μήνυμα της Αντιδημάρχου Παιδείας, Νεολαίας & Προώθησης της Απασχόλησης του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, Μαρίας Μουντάκη-Αθανασάκου, για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου…

«Περήφανα πάντα να κυματίζεις»

Η σημαία μας καθιερώθηκε στην Α’ Εθνοσυνέλευση του 1822, ένα χρόνο μετά την έναρξη της επανάστασης του 1821. Λέγεται ότι, η πρώτη Ελληνική Σημαία, η κυανόλευκος, οφείλεται    στον    Παπαφλέσσα,     ο
οποίος αμέσως μετά την κατάληψη της Τριπολιτσάς «έκοψε βιαστικά ένα κομμάτι από το βαθυκύανο αντερί του και είπε στο πρωτοπαλίκαρο του, τον Κεφάλα, να σχίσει και αυτός δυο λόξες από την άσπρη φουστανέλα του και έτσι απλώθηκε στο βαθυκύανο ράσο του παπά κάτασπρος σταυρός του γένους».

Για την επιλογή των σχημάτων και την αλληγορική σημασία τους υπάρχουν πολλές εκδοχές, χωρίς στα επίσημα έγγραφα της εποχής και μεταγενέστερα  να υπάρχει σαφής αιτιολόγηση και αποκωδικοποίηση των χρωμάτων και των σχημάτων. Οι κυριότερες εκδοχές είναι:
  • Το κυανό χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και το λευκό τον αφρό των κυμάτων της θάλασσας που περιβάλλει την χώρα μας.
  • Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα του σκοπού των ελλήνων και το γαλάζιο υποδηλώνει την θεϊκή παρέμβαση, αφού ο θεός ενέπνευσε στο έθνος την μεγαλουργό ιδέα να αναλάβει και να φέρει σε αίσιο πέρας έναν άνισο αλλά δίκαιο αγώνα.
  • Τα χρώματα παραπέμπουν στην ναυτική βράκα (γαλάζιο) και στην φουστανέλα (λευκό) υποδηλώνοντας  την γεωγραφία της χώρας (Νησιά και Ηπειρωτική χώρα)
  • Οι εννέα κυανές και λευκές οριζόντιες παράλληλες λωρίδες αντιπροσωπεύουν τις συλλαβές «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ‘Η ΘΑΝΑΤΟΣ» του συνθήματος του αγώνα του 1821. Άλλη εκδοχή θέλει να συμβολίζουν τη θάλασσα και τους κυματισμούς της.

Οι πολλές και διαφορετικές απόψεις, που επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τα σύμβολα της Ελληνικής Σημαίας αναδεικνύουν την πολυδιάστατη σημασία και αξία που έχει το ιερότερο σύμβολο του ‘Έθνους για κάθε Έλληνα. Είναι γεγονός ότι σε κανένα επίσημο έγγραφο δεν υπάρχει αιτιολόγηση για την συγκεκριμένη επιλογή και το σχήμα. Η κυανόλευκη κρατά ακόμη καλά κρυμμένα τα μυστικά της για να συνεχίζει να εμπνέει.

Η Σημαία μας δεν είναι κομμάτι πανί, είναι το σύμβολο του Έθνους  και της ελευθερίας μας. Υψώνουμε όλοι την Σημαία στους εξώστες των σπιτιών μας για να τιμήσουμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν πολύ σκληρά για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.
Πηγές:
  • Η Ελληνική Σημαία

(ΓΕΣ-Δ/νση Ιστορίας Στρατού)
  • Εγκυκλοπαίδειες

Μαρία Μουντάκη-Αθανασάκου
Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεολαίας & Προώθησης της Απασχόλησης Παπάγου-Χολαργού