ΞΥΔΗΣ: «Ούτε ευρώ στο Χολαργό»


Και όμως, ο άνθρωπος που είχε την τύχη να αποτελέσει τον πρώτο ιστορικά Δήμαρχο του «καλλικρατικού» και ενιαίου πλέον Δήμου Παπάγου-Χολαργού, απέστειλε την επιστολή που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Ο άνθρωπος που φιλοξενήθηκε για μια τετραετία (2010-2014) στο   Δημαρχιακό   Μέγαρο   του
Χολαργού, τιμώμενος από 4.075 Χολαργιώτες κατά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών του 2010, σκέφτηκε να παρέμβει εν έτει 2016 κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο άνθρωπος που κλήθηκε -αντί του Δημήτρη Νικολάου- να υλοποιήσει την ουσιαστική ενοποίηση των δύο πρώην Δήμων, ξανατιμώμενος το 2015 και από τους Χολαργιώτες Δημοτικούς Συμβούλους ως Επίτιμος Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, ζητά σήμερα από το νυν Δήμαρχο, Ηλία Αποστολόπουλο, να μη δοθεί ούτε ευρώ στο Χολαργό!

Ούτε ευρώ από πού; Από τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ (5.457.853,80) με τα οποία αποζημιώθηκε πρόσφατα ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού από το ελληνικό δημόσιο, για την απαλλοτρίωση εκτάσεων ιδιοκτησίας του πρώην Δήμου Παπάγου που έγινε για την κατασκευή της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού.

Μάλιστα, την επιστολή του αυτή ο Βασίλης Ξύδης (περί ου ο λόγος) την κοινοποιεί και στους εν ενεργεία Παπαγιώτες Δημοτικούς Συμβούλους, ώστε να πράξουν αναλόγως (!), υπό το… φόβο μιας μελλοντικής διάσπασης του ενιαίου Δήμου και επιστροφής στων προ «Καλλικράτη» δεδομένων, κάτι που θα είχε ως συνέπεια την «αδικία» εις βάρος της περιοχής του Παπάγου!

Με το Χολαργιώτη πρώην Αντιδήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, Δημήτρη Τούτουζα, να έχει ήδη ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την αποχώρησή του από το Δημήτρη Νικολάου και την προσχώρησή του στο Βασίλη Ξύδη το 2010, ενδιαφέρον έχει πλέον να δούμε πώς θα αντιδράσει σε αυτή την άκρως διχαστική και ευθέως προσβλητική προς το Χολαργό επιστολή ο ίδιος ο Δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος.

Για όσους δεν το θυμούνται, η άτυπη «τριάδα» Αποστολόπουλου, Τούτουζα, Δασκαλόπουλου, μαζί με τη γνωστή οικογένεια Πολύδωρα και το τοπικό ΠΑΣΟΚ, ήταν εκείνοι οι -καθοριστικοί- παράγοντες που οδήγησαν πριν έξι χρόνια στη διοίκηση του Δήμου τον Παπαγιώτη Δήμαρχο, Βασίλη Ξύδη.

Τον άνθρωπο που επί 16 συναπτά έτη δεν φρόντισε να αφήσει παρακαταθήκη στην περιοχή του ούτε ένα Δημαρχείο, ούτε ένα ΚΑΠΗ, ούτε ένα γήπεδο (ποδοσφαίρου ή μπάσκετ) και που πλέον ζητά αυτά να υλοποιηθούν σήμερα ή στο μέλλον, από χρήματα που επιδικάστηκαν σε ενιαίο Δήμο, του οποίου υπήρξε ο πρώτος Δήμαρχος…

Ακολουθεί η επιστολή του Βασίλη Ξύδη προς τον Ηλία Αποστολόπουλο:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Μ. ΞΥΔΗΣ

Υποναύαρχος Π.Ν. ε.α.
Επίτιμος Δήμαρχος Παπάγου
Επίτιμος Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού

Παπάγου 22 Μαρτίου 2016
Δήμαρχον Παπάγου-Χολαργού
Κύριον Ηλίαν Αποστολόπουλον
Περικλέους 55, 15669 Παπάγου (!!!)

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Διάβασα την ανακοίνωση με την οποία δημοσιοποιήσατε την είσπραξη από το Δήμο Παπάγου-Χολαργού του ποσού των 5.457.853,80 Ευρώ, με το οποίο αποζημιώθηκε ο Δήμος μας από το ελληνικό δημόσιο για την απαλλοτρίωση εκτάσεων (περιουσίας) ιδιοκτησίας του τ. Δήμου Παπάγου που έγινε για την κατασκευή της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού (ΔΠΛΥ) και θέλω να σας ευχαριστήσω για την αναγνώριση εκ μέρους σας της δικής μου συμβολής σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία του Δήμου μας.

Επειδή στην ανακοίνωση αναφέρεστε και στις θετικές ενέργειες της Τεχνικής και Νομικής Υπηρεσίας και των συνεργατών σας, υποχρεώνομαι να επισημάνω την καθοριστική συμβολή σε αυτή την επιτυχία, πρωτίστως και κυρίως, του αποβιώσαντος προ έτους Νομικού Συμβούλου του Δήμου μας αειμνήστου Κωνσταντίνου Σκολίδη, την οποία οφείλουμε να εξάρουμε.

Όπως σας έχω ενημερώσει και γνωρίζετε καλά, ο αείμνηστος συνεργάτης και φίλος μου Κωνσταντίνος Σκολίδης, χάρι στη νομική κατάρτιση και τη μεγάλη αγάπη του για το Δήμο μας (και ιδιαίτερα για την Κοινότητα Παπάγου), αγωνίστηκε με ιδιαίτερο ζήλο και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η ιδιοκτησία σημαντικού τμήματος των εκτάσεων που αργότερα (τη δεκαετία του ’90) απαλλοτριώθηκε για την κατασκευή της ΔΠΛΥ (καθώς και άλλων εκτάσεων, συνολικής επιφανείας 2.040 στρεμμάτων περίπου, αν ενθυμούμαι καλά) να περιέλθει στον τ. Δήμο Παπάγου, με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου.  Αυτό έδωσε το δικαίωμα στον τ. Δήμο Παπάγου να διεκδικήσει δικαστικά και τελικά να πετύχει την αποζημίωση του με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων (περίπου τα 4/5) που το Δημόσιο είχε καταθέσει στο ΤΠΔ για την αποζημίωση των ιδιοκτητών των εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή της ΔΠΛΥ και να μην εισπραχθεί ολόκληρο το ποσό από τον ΑΟΟΑ. Επισημαίνω ότι ο ΑΟΟΑ διεκδικούσε ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης και τελικά περιορίστηκε να λάβει το 1/5 περίπου των χρημάτων. Ας είναι, λοιπόν, αυτή η αναφορά μου στον αείμνηστο φίλο Κώστα Σκολίδη ένα είδος μνημόσυνου για αυτόν και μία ακόμα αναγνώριση των υπηρεσιών που πρόσφερε στο Δήμο μας και των πολλών επιτυχιών που είχε ως Νομικός Σύμβουλος. Για αυτές, μάλιστα, τις υπηρεσίες και επιτυχίες που είχε στη μακρά υπηρεσία του στο Δήμο μας, σας προτείνω να του απονεμηθεί μεταθανατίως ο τίτλος του Επιτίμου Νομικού Συμβούλου.

Ως προς τη διαχείριση του εισπραχθέντος ποσού και επειδή έχω άμεση αντίληψη της χρηστής διαχείρισης που ασκείτε ως Δήμαρχος, δεν αμφιβάλλω ότι θα το διαχειριστείτε με τον συμφερότερο για το Δήμο μας τρόπο. Το γεγονός, όμως, ότι διακόνησα ως Δήμαρχος τον τ. Δήμο Παπάγου και το Δήμο Παπάγου-Χολαργού επί 20 συνεχή έτη, καθώς και το γεγονός ότι συνέβαλα αποφασιστικά στο όλο θέμα που αναφέρομαι, μου δίνει το δικαίωμα και με υποχρεώνει να επισημάνω σε σας και στους συνεργάτες σας ότι το ποσό των 5.457.853,80 Ευρώ που ο Δήμος μας εισέπραξε, προήλθε από απαλλοτρίωση περιουσίας της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου και, επομένως, ανήκει σε αυτήν. Ως εκ τούτου, θα πρέπει αυτό το ποσό να επενδυθεί κατάλληλα και αποκλειστικά στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου, ώστε να αποκτηθούν εντός των ορίων αυτής άλλα περιουσιακά στοιχεία. Δεν πρέπει δηλαδή να επενδυθούν εκτός των ορίων της ή να αναλωθούν νια την κάλυψη άλλων λειτουργικών αναγκών, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτονται από τα τακτικά έσοδα του Δήμου. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αδικηθεί η Δημοτική Κοινότητα Παπάγου σε περίπτωση που μελλοντικά οι Δημοτικές Κοινότητες Παπάγου και Χολαργού διαχωριστούν και αποτελέσουν και πάλι δύο χωριστούς Δήμους (τίποτα δεν αποκλείεται στον κόσμο που ζούμε, τα μάτια μας έχουν δει τα πάντα).

Θεωρώ, βέβαια, αυτονόητο ότι η κατά τα ανωτέρω επένδυση των 5.457.853,80 Ευρώ εντός των ορίων του Παπάγου θα είναι ανεξάρτητη και πέρα από τα χρήματα που η Δημοτική Κοινότητα Παπάγου δικαιούται να λαμβάνει ετησίως από τα πάσης φύσεως έσοδα του Δήμου για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της, τις συντηρήσεις, την κατασκευή νέων έργων και υποδομών εντός των ορίων της κλπ.

Με τη βεβαιότητα ότι θα υιοθετήσετε την αντικειμενική πρόταση μου, πιστεύω ότι σύντομα θα εξαγγείλετε τον τρόπο αξιοποίησης των 5.457.853,80 Ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της σχετικής απόφασης σας. Είμαι πάντα στη διάθεση σας.