Ξεκινά η μελέτη για το ΚΑΠΗ Παπάγου


Υπογράφτηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 η σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την κατασκευή κτιρίου Πολυϊατρείων και Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), επί της συμβολής των οδών Εθνικής Αμύνης 25, Λάρνακας & Αυλώνος, στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου. Η σύμβαση υπογράφτηκε  από  το
Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλο και τον κοινό εκπρόσωπο των τριών αναδόχων μελετητών «Σπύρος Λούκος», «Μηχανικοί Μελετών & Εφαρμογών» και «Ιωάννης Ζαννής», Σπύρο Λούκο. Σημειώνεται ότι η σύμβαση περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων επιμέρους τεχνικών μελετών (Στατική, Αρχιτεκτονική, Η/Μ Εγκαταστάσεων), καθώς και τα Τεύχη Δημοπράτησης για την κατασκευή του έργου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την Τεχνική Υπηρεσία, η δημοπράτηση για την κατασκευή του έργου τοποθετείται στις αρχές του 2017. Στο στάδιο δε της μελέτης ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε νέες τεχνικές και μεθόδους, με στόχο ένα κτίριο σύγχρονο και λειτουργικό, ένα κτίριο που θα ακολουθήσει τα  πρότυπα της σύγχρονης βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Ένα κτίριο που λείπει από την περιοχή του Παπάγου, σε αντίθεση με εκείνη του Χολαργού που διαθέτει εδώ και χρόνια το δικό της υπερσύγχρονο πολυλειτουργικό κτίριο ΚΑΠΗ, επί της οδού Αγαμέμνονος.

Για το θέμα αυτό σχετικό Δελτίο Τύπου εξέδωσε την Τετάρτη (13/4) και ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας. Αναλυτικά, ο κ. Τίγκας αναφέρει:

«Όπως είναι ήδη σε όλους γνωστό στόχος των Κ.Α.Π.Η. είναι να συμβάλλουν με ειδικά προγράμματα στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία, την εν γένει δημιουργική απασχόληση, τη φροντίδα των ηλικιωμένων και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουν αίσθημα αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Έτσι, οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να αισθάνονται ένα ζωντανό και δημιουργικό κύτταρο της κοινωνίας, με όρεξη για προσφορά, δημιουργία και ζωή!

Στο Δήμο μας λειτουργεί σήμερα 1 Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων  (Κ.Α.Π.Η.)  στην οδό Αγαμέμνονος 4 στο Χολαργό και εξυπηρετεί τόσο τη Δημοτική Κοινότητα Χολαργού όσο και την αντίστοιχη του Παπάγου, δηλαδή εξυπηρετεί ένα Δήμο συνολικού πληθυσμού 38.464 κατοίκων περίπου.

Στο Κ.Α.Π.Η. παρέχονται στους δημότες της Τρίτης Ηλικίας οι ακόλουθες υπηρεσίες:
  • Κοινωνικές – Ψυχαγωγικές
  • Ιατρικές
  • Φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση και αποκατάσταση
  • Άθλησης και δημιουργικής απασχόλησης
  • Καθαριότητας και λειτουργίας εντευκτηρίων

Από μελέτη και ανάλυση στοιχείων και άλλων Δήμων συνάγονται τα εξής:
  • Δήμος Αμαρουσίου: Πληθυσμός 56.047 κάτοικοι – 6 ΚΑΠΗ
  • Δήμος Γλυφάδας: Πληθυσμός 64.423 κάτοικοι – 9 ΚΑΠΗ
  • Δήμος Ιλίου: Πληθυσμός 58.915 κάτοικοι – 8 ΚΑΠΗ
  • Δήμος Πεντέλης: Πληθυσμός 26.046 κάτοικοι – 6 ΚΑΠΗ
  • Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: Πληθυσμός 25.823 κάτοικοι – 1 ΚΑΠΗ

Συνεπώς βλέπουμε ότι ανά 7.000-9.000 κατοίκους έχουμε και 1 ΚΑΠΗ. Καλλίτερη είναι η αναλογία στο Δήμο Πεντέλης όπου ανά 4.500 κατοίκους έχουμε και 1 ΚΑΠΗ.

Στον αντίποδα, στη δυσμενέστερη δηλαδή αναλογία πληθυσμού και υφισταμένων  ΚΑΠΗ είναι ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού όπου για 25.823 κατοίκους υπάρχει μόνο 1 ΚΑΠΗ και ακόμη χειρότερη στο Δήμο μας όπου για 38.464 κατοίκους υπάρχει επίσης μόνο 1 ΚΑΠΗ.

Με βάση όσα προαναφέρθηκαν βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι στο Δήμο μας είναι αναγκαίο να υπάρχουν τουλάχιστο 3 ΚΑΠΗ, 2 στο Χολαργό και 1 στου Παπάγου. Το ΚΑΠΗ Παπάγου είναι ένα έργο που άρχισε να δρομολογείται από την τελευταία Δημοτική Αρχή του τότε Δήμου Παπάγου και μετά από μία μακρά πορεία διαδικασιών και δύσκολων αλλά επιτυχών προσπαθειών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, έχει δηλαδή ολοκληρωθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση και πρόσφατα στις 8 Απρ.2016 υπογράφθηκε η σύμβαση για τη σύνταξη της μελέτης.

Ο Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας επικεφαλής της παράταξης και τα στελέχη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης, πιστεύουν ότι η επείγουσα ανάγκη παροχής υπηρεσιών  στους δημότες της Τρίτης Ηλικίας στου Παπάγου επιβάλλει την άμεση χρηματοδότηση του έργου αυτού, κατά την εκτίμησή μας ύψους περίπου 1,0 – 1,2 εκατ. Ε, από τα 5,5 εκατ. Ε που πρόσφατα πήρε ο Δήμος μας από την αναγκαστική απαλλοτρίωση τμήματος της Αττικής οδού.

Η πρότασή μας αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της καλλίτερης δυνατής αξιοποίησης των 5,5 εκατ. Ε. Είναι θέμα σας πλέον κ. Δήμαρχε να το αποφασίσετε. Εμείς θα το υποστηρίξουμε. Τολμήστε το».