Π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Δύο κυπαρίσσια στην είσοδο του Κοιμητηριακού Ναού»


Το «μένουμε… Χολαργό!» εξασφάλισε και δημοσιεύει ολόκληρη την ομιλία του Πρωτοπρεσβύτερου του Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης και προϊσταμένου του Κοιμητηριακού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, π. Ιωάννη Καλογερόπουλου, κατά το πρόσφατο μνημόσυνο για τα παιδιά του Χολαργού. Μέσω αυτής, ο π. Ιωάννης πρότεινε δημόσια τη φύτευση δύο κυπαρισσιών στην είσοδο του Ναού, σε ανάμνηση της μικρής ιστορίας του Ναού του Κοιμητηρίου και για αιωνία μνήμη των κεκοιμημένων νέων της πόλης μας.

Ακολουθεί η ομιλία του π. Ιωάννη:



«Σεβαστοί πατέρες, αδελφοί και συλλειτουργοί, αξιότιμε κ. Δήμαρχε, αξιότιμοι κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, αξιότιμοι κ.κ. πρώην Δήμαρχοι, σεβαστά μέλη της Κοσμητείας του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Αγίων Μυροφόρων Κοιμητηρίου Χολαργού, αξιότιμοι πενθηφορούντες γονείς των κεκοιμημένων νέων του Χολαργού, ευλαβείς Χριστιανοί, σας καλωσορίζω όλους με τον αναστάσιμο χαιρετισμό  Χριστός Ανέστη!

Με αισθήματα αγάπης και σεβασμού σας υποδεχόμαστε  σήμερα, Κυριακή των Μυροφόρων, στον πανηγυρίζοντα  Ιερό Ναό των Αγίων Μυροφόρων Γυναικών, όπου τελέσαμε όλοι μαζί το μέγα μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, για να τιμήσουμε  τη μνήμη όλων των νέων παιδιών  που από ολίγων ημερών έως ολίγων ετών της επίγειας ζωής τους έφυγαν από κοντά μας αιφνιδίως.  Και τα μεν σώματά τους πλέον αναπαύονται στους χώρους του Κοιμητηρίου, οι ψυχές τους όμως ευρίσκονται στα χέρια του Θεού.

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους θερμά που είχατε την καλοσύνη να έρθετε σήμερα στον πανηγυρίζοντα  Ιερό Ναό.  Επιτρέψτε μου εν πρώτοις να ευχαριστήσω τους συλειτουργούς πατέρες  και τους οκτώ αδελφούς και πατέρες που καθημερινά δαπανώνται στην δύσκολη διακονία των κεκοιμημένων αδελφών μας και των λατρευτικών ιεροπραξιών στο ναό. Τον κ. Δήμαρχο και τους υπεύθυνους υπαλλήλους του Δήμου που με ανύσταχτο ενδιαφέρον και πολλή αγάπη  ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες του Ναού και του Κοιμητηρίου γενικότερα, μαζί με τα εκλεκτά μέλη της Κοσμητείας.  Τον νεωκόρο που με ιδιαίτερη φροντίδα επιμελείται την ευπρέπεια του Ιερού Οίκου. Τους Ιεροψάλτες,  που με την όμορφη βυζαντινή ψαλμωδία τους  ανύψωσαν τις καρδιές όλων μας. Τους εργαζόμενους στο Κοιμητήριο, στο ανθοπωλείο  και στο κυλικείο για την καθημερινή φροντίδα τους στο Ναό.

Τέλος, να ευχαριστήσω όλους εσάς, αγαπητοί αδελφοί, που ήρθατε  σήμερα εδώ  για να ενώσουμε τις προσευχές μας και να παρακαλέσουμε  τον Αναστημένο Ιησού για τα νέα παιδιά του Χολαργού που έφυγαν από κοντά μας. Πιστοί στην καθιερωμένη πλέον συνάντηση που  γίνεται για έκτη συνεχή χρονιά, ενθυμούμαστε και μνημονεύουμε τα ονόματα των  11  Νηπίων και των 118 νέων αγγέλων, προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών τους και  δείχνοντας την αγάπη  και την συμπαράστασή μας στον πόνο των γονιών, παρακαλούμε τον Τριαδικό Θεό να τους χαρίζει υπομονή και δύναμη έως την  ημέρα και ώρα που όλοι αναστημένοι θα ευρισκόμαστε “εν ενί στόματι και μία καρδία” στα χέρια του Φιλάνθρωπου Θεού.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφερθώ στο ιστορικό δημιουργίας και λειτουργίας  του Κοιμητηρίου και του Ιερού αυτού  Ναού και συγχωρήστε με για τυχόν παραλείψεις. Το Κοιμητήριο του Χολαργού άρχισε να λειτουργεί από το 1994 με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου κ. Χαραλάμπους Σκούρτη, ο οποίος, όπως μου εξομολογήθηκε  σε μια μεταξύ μας συζήτηση   δέχτηκε 20 μηνύσεις. Συνεχίστηκε η λειτουργία του και τη Μ. Παρασκευή του 2010 με ενέργειες του τότε Δημάρχου κ. Δημητρίου Νικολάου τοποθετήθηκε ο λυόμενος Ναός και μάλιστα με θαυμαστό τρόπο αφού το ύψος του οχήματος που τον μετέφερε ήταν  μεγαλύτερο από το ύψος της εισόδου του Κοιμητηρίου.  Εν συνεχεία τη σκυτάλη ανέλαβαν  οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου με ακούραστο επιστάτη τον πατέρα του κ. Νικολάου.  Έγινε επέκταση του λυομένου ναού  στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά.  Μία Τρίτη επέκταση στο μπροστινό μέρος του ναού, ο λεγόμενος εκκλησιαστικά Πρόναος, που είναι αφιερωμένος  στις  Άγιες Μυροφόρες, έγινε με δωρεά του κ. Στάϊκου και επιστασία του κ. Παϊντέρη, επί δημαρχίας του τότε Δημάρχου του ενιαίου πλέον Δήμου Παπάγου-Χολαργού, κ. Βασιλείου Ξύδη.

Εν συνεχεία τοποθετήθηκε το κηροστάσιο  και όλα τα απαραίτητα εκκλησιαστικά έπιπλα, όπως τα καθίσματα, οι ντουλάπες  στο  Άγιο Βήμα, τα καλύμματα της Αγίας Τραπέζης, ο Εσταυρωμένος, ο Επιτάφιος Θρήνος, προσκυνητάρια, επισκευή και  αγιογραφίες στο Τέμπλο, χαλιά, ιερά σκεύη, κ. α., με τη φροντίδα των  Ιερέων του ναού,  με δωρεές όλων των εργαζομένων  που είναι στο Κοιμητήριο, με δωρεές  των μελών της Κοσμητείας, του Δ.Σ του  Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου και ευλαβών χριστιανών.  Τέλος, πριν τα φετινά Χριστούγεννα, τελειοποιήθηκε  και ο περιβάλλων εξωτερικός χώρος του Ναού. Με φροντίδα του νυν Δημάρχου κ. Ηλία Αποστολόπουλου έγινε επίστρωση με σταμπωτό μπετόν σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.  Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας τόσο στον νυν Δήμαρχο  όσο και στους προηγούμενους Δημάρχους  για τις ενέργειές τους  και την τόλμη τους, ώστε  σήμερα να καυχώμεθα εν κυρίω για το Ναό του Κοιμητηρίου που είναι ένα λαμπρό κόσμημα, χωρίς ελλείψεις, όπου θα δοξάζεται νυν και αεί το όνομα του Τριαδικού Θεού.

Προτείνω, εις ανάμνηση της μικρής ιστορίας του Ναού του Κοιμητηρίου και εις αιώνιο μνήμη των κεκοιμημένων νέων να συνεχίσουμε την ιστορία του φυτεύοντας δύο κυπαρίσσια στην είσοδό του, για να θυμίζουν τα νέα παιδιά που έφυγαν από κοντά μας, να συμβολίζουν  στο φύσημα του αγέρα τη δύναμη της αντίστασης και τη σθεναρή θέληση  για συνέχεια της ζωής και  να  δυναμώνουν την ελπίδα της αναστάσεως σε όλους μας.  Καθώς θα τα βλέπουμε  να μεγαλώνουν και να πλησιάζουν  προς τον Θεό να δυναμώνουν την πίστη μας  στον Αναστημένο Χριστό, να μας θυμίζουν τις δύο Μυροφόρες γυναίκες που στέκονται  έναντι του τάφου του Χριστού μας,  να μας θυμίζουν πως όπως ο Θεός  θα τα μεγαλώνει μαζί με τη μάννα γη, έτσι και εμείς πρέπει να μπούμε σωματικά στη μάννα γη για να μεγαλώσουμε στη βασιλεία των ουρανών, ένθα “ουκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος”.

Ας φυτέψουμε  τα δύο αυτά κυπαρίσσια έναντι του Τάφου του Χριστού, δηλαδή έναντι της Αγίας Τραπέζης του Ιερού Ναού, ένα εσείς κ. Δήμαρχε ως εκπρόσωπος του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και ένα εμείς ως εκπρόσωποι της Εκκλησίας ως επισφράγιση της καλής συνεργασίας κλήρου και λαού, γιατί όταν οι προσπάθειες εκκλησίας και πολιτείας  για το καλό του λαού,  που και οι δύο υπηρετούμε είναι κοινές, γίνονται θαύματα.

Τελειώνοντας, σας ενημερώνω ότι οι γονείς των παιδιών  ετοίμασαν ως αντίδωρο της σημερινής προσευχής μας ένα ευχαριστώ για όλους, αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, στο κυλικείο του Κοιμητηρίου.

Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά, βοήθειά μας».