ΜΠΕΚΑ: «Θλίψη για την απαξίωση του θεσμού της διαβούλευσης»


Την απογοήτευσή της για την υποβάθμιση από πλευράς Δημοτικής Αρχής του θεσμού της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης εκφράζει, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις δικές της προτάσεις, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού, Ζίνα Μπέκα.

Αναλυτικά, η επιστολή που απέστειλε στη συνεδρίαση της ΔΕΔ τη Δευτέρα (7/8) η κ. Μπέκα, ως εκπρόσωπος σε αυτή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Παπάγου-Χολαργού και την οποία κοινοποίησε στο «μένουμε… Χολαργό!», έχει ως εξής:

Χολαργός, 1-8-2017

Αξιότιμη κυρία Τσικρικώνη,

Αξιότιμα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης,

Η υπογράφουσα την παρούσα επιστολή, εκλεγμένη εκπρόσωπος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Παπάγου- Χολαργού, Ζίνα (Γεωργία) Μπέκα, στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απαξίωση του θεσμού της διαβούλευσης που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρατηρώ. Η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι ένας σχετικά νέος θεσμός, που στόχο έχει την ενίσχυση της αμεσότητας της δημοκρατίας, στόχος που επιτυγχάνεται με την συμμετοχή των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του Δήμου μας στην Επιτροπή.

Σε αντίθεση όμως με το πνεύμα του καλλικρατικού αυτού θεσμού, παρατηρώ την υποβάθμιση που συντελείται με τον ορισμό ημερομηνίας συνεδρίασης τον μήνα Αύγουστο, στην καρδιά της θερινής περιόδου, αλλά και σε ώρα εργάσιμη πρωινή, όπου οι περισσότεροι εκπρόσωποι δεν έχουν την πολυτέλεια να απέχουν από την εργασία τους.

Περαιτέρω κλήθηκα να παραστώ σε μια συνεδρίαση, χωρίς να έχω λάβει, όπως προβλέπεται, καμία απολύτως εισήγηση, ή Σχέδιο του προϋπολογισμού επί των οποίων, θα μπορούσα να υποβάλω τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μου.

Ωστόσο σεβόμενη το θεσμό της Διαβούλευσης, μολονότι για τους ανωτέρω εκτιθέμενους λόγους, αδυνατώ να παραστώ, θέλω να καταθέσω τις προτάσεις μου, μέσα από τα μάτια των απλών γονέων, που εκπροσωπώ, και όχι τεχνοκρατών, τις οποίες θα επιθυμούσα η Δημοτική Αρχή να λάβει υπόψη της στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού 2018 και τις οποίες παρακαλώ να αναγνωστούν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις μου είναι οι ακόλουθες:

1. Γενναία αύξηση του κονδυλίου για τα σχολεία, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία αυτών. Το κονδύλι αυτό να καλύπτει όλες της ανάγκες μετά τις επιγενόμενες εκπτώσεις των εργολάβων.

Έγκαιρη διενέργεια και ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας των διαγωνισμών και των έργων, ώστε να ολοκληρώνονται οι εργασίες εντός των χρονικού διαστήματος των θερινών διακοπών και να παραδίδονται τα σχολεία έτοιμα προς χρήση στην έναρξη του σχολικού έτους.

Εξ´ ολοκλήρου επισκευές όπου υπάρχουν προβλήματα, με απόλυτη προτεραιότητα στα θέματα ασφάλειας των παιδιών εντός των σχολείων.

Σχέδιο-μελέτη συντήρησης των σχολικών κτιρίων με απόλυτη προτεραιότητα στα παλαιότερα κτίρια, ώστε άμεσα το περιβάλλον αυτών να μεταμορφωθεί σε σύγχρονο και φιλικό για τους μαθητές.

2. Εγγραφή ειδικού κονδυλίου για την αγορά οικοπέδων και οικημάτων για ανέγερση σχολικών κτηρίων.

Μελέτες με πειστική τεκμηρίωση της ανάγκης δημιουργίας νέων σχολικών κτηρίων, τέτοια που να «δεσμεύει» τα αρμόδια Υπουργεία για την υφιστάμενη ανάγκη ανέγερσης νέων σχολείων (2 6θέσια Δημοτικά σχολεία, ένα στον Παπάγο και ένα στον Χολαργό).

3. Εγγραφή ειδικού κονδυλίου για προέκταση των ήδη υπαρχουσών σχολικών εγκαταστάσεων στο 2ο – 3ο Δημοτικό Παπάγου.

4. Διατήρηση των κωδικών των κονδυλίων που αφορούν στην επισκευή της στέγης του 1ου Λυκείου Χολαργού και στην ενεργειακή αναβάθμιση του όλου κτηρίου του και επιτάχυνση των διαδικασιών για την επίτευξη αυτού του στόχου.

5. Κάλυψη από το Δήμο όλων των αναλωσίμων που ζητούνται από τους εκπαιδευτικούς και συγκεκριμένα γραφικής ύλης για όλες τις βαθμίδες και ξενόγλωσσα βιβλία, όπου αυτά επιβαρύνουν τους γονείς, με ειδική εγγραφή στον προϋπολογισμό, για όλους τους μαθητές, όλων των τάξεων, όλων των οικογενειών σεβόμενοι το Σύνταγμα και το δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των Ελληνόπουλων στη δημόσια δωρεάν Παιδεία.

6. Μελέτες και διαμόρφωση ασφαλών διαδρομών από και προς τα σχολικά κτήρια με προτεραιότητα στα σχολεία που ενέχουν υψηλό κίνδυνο πρόσβασης (2ο-3ο Δημοτικά Παπάγου, 2ο-3ο Δημοτικά Χολαργού, 5ο Δημοτικό Χολαργού, Γυμνάσιο-Λύκειο Παπάγου κ.λπ.)

7. Υιοθέτηση από το Δήμο της Σύναψης Συμφωνίας- Πλαίσιο Προμήθειας Αγαθών με Ανοικτή Διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων) με εκτιμώμενη αξία ανώτερη των 60.000 Ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η Συμφωνία Πλαίσιο προβλέπεται και από το νόμο 4412/16 και αποτελεί Ευρωπαϊκή Οδηγία για την μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και του κόστους των έργων. Το όφελος είναι πολλαπλό για τα σχολεία: χαμηλότερες προσφορές από εργολάβους, δέσμευση των τελευταίων για άμεση εκτέλεση των συμβατικών τους υποχρεώσεων, όποτε και όπου χρειασθεί. Έτσι θα έχουμε μόνιμα συνεργεία που θα συνεργάζονται κατ´ αποκλειστικότητα και σίγουρα κατά προτεραιότητα με όλους του Διευθυντές των σχολείων.

8. Κατασκευή Κολυμβητηρίου, μετά και την ένταξη της κολύμβησης στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ´ τάξης Δημοτικού ως υποχρεωτικού μαθήματος. Είναι γνωστό ότι τη σχολική χρονιά 2016-2017 το μάθημα της κολύμβησης εφαρμόσθηκε μόνο μερικώς στο Δήμο μας, γιατί λόγω της υποχρηματοδότησης του αρμόδιου Υπουργείου προτιμήθηκαν τα σχολεία των δήμων που διαθέτουν κολυμβητικές εγκαταστάσεις και δεν χρειαζόταν η μετακίνηση των μαθητών.

Για όλα αυτά εμείς δεν μπορούμε να ζητήσουμε συγκεκριμένα κονδύλια. Δεν είμαστε ειδικοί ώστε να τα κοστολογήσουμε.

Ζητάμε η πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής να ταυτιστεί με των γονέων.

Ζητάμε η παιδεία, τα σχολεία και η μαθητιώσα νεολαία να γίνουν τελικά η απόλυτη και μόνη προτεραιότητα, διότι σίγουρα όλοι συμφωνούμε ότι είναι η επένδυση για το μέλλον του Δήμου μας.

Για την Ένωση Συλλόγων Γονέων Παπάγου-Χολαργού

Η εκπρόσωπος
Ζίνα (Γεωργία) Μπέκα