Ρεσιτάλ Χατζηχρόνογλου και συν αυτώ στη Ρωσία (vids, pics)


Τη βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική, το Χολαργό και την Ελλάδα ολόκληρη διαφήμισε με τον καλύτερο τρόπο σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη η Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης, υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Γεώργιου Χατζηχρόνογλου.

Δύο μεγάλες συναυλίες βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής έδωσε την Κυριακή 3 και την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη αντίστοιχα η Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης, υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Γεώργιου Χατζηχρόνογλου.

Η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Σαμπόρναγια Παλάτα του Πανεπιστημίου του Αγίου Τύχωνος στη Μοσχα, ενώ η δεύτερη στον Ιερό Ναό Παναγίας Θεοντορόφσκαϊα, ο οποίος χτίστηκε το 1917 για τα 300 χρόνια της δυναστείας των Ρομανώφ.

Η Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών μετέβη στη Ρωσία υπό τη σεπτή ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Δωδώνης, κ. Χρυσόστομο και τον εφημέριο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, Αρχιμανδρίτη Συνέσιο Βικτωράτο, ύστερα από πρόταση της Υπουργού Τουρισμού, Ελένης Κουντουρά, σε συνεργασία με τον Έλληνα Πρέσβη στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά και τον Διευθυντή του Γραφείου του ΕΟΤ στη Μόσχα, Πολύκαρπο Ευσταθίου.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας (Μητροπολίτης Κυρήνης, κ. Αθανάσιος), Αντιοχείας (Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως, κ. Νήφων) και Ιεροσολύμων (Αρχιμανδρίτης, π. Στέφανος).

Η χορωδία παρουσίασε επιλογή βυζαντινών ύμνων και παραδοσιακών τραγουδιών στο φιλόμουσο κοινό, το οποίο επέδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό καταθέτοντας την επιδοκιμασία του με πολλά χειροκροτήματα και ενθουσιώδεις αντιδράσεις στο βυζαντινό χορό και τον χοράρχη Γεώργιο Χατζηχρόνογλου, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη δίψα και την αγάπη της ρωσικής ομογένειας αλλά και του απλού ρωσικού κοινού για τη βυζαντινή μουσική αλλά και την ελληνική παράδοση. Οι παραινέσεις και τα αδιάκοπα ρυθμικά χειροκροτήματα του κοινού «επέβαλλαν» δύο φορές με τον τρόπο τους την εκτέλεση επιπλέον ύμνων από τη χορωδία και τον χοράρχη της, πέραν του αρχικού προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο συναυλίες ο κόσμος κατέκλυσε όλους τους χώρους, ενώ πλήθος κόσμου έμεινε και εκτός. Να αναφερθεί πως τις εντυπώσεις από τη μεριά τους έκλεψαν και οι Κωνσταντίνος Κωστελίδης και Βασίλης Παρασκευόπουλος, με τον μεν πρώτο να παίζει αριστουργηματικά την ποντιακή λύρα και τον δεύτερο να ξεσηκώνει το κοινό με το νταούλι.

Κατά την παρουσία της επί ρωσικού εδάφους, η Βυζαντινή Χορωδία συμμετείχε και στις λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη εορτή των Αγίων Πάντων, την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018. Ανήμερα της εορτής πανηγύρισε το Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα. Με μεγαλοπρέπεια και ταυτοχρόνως με ιερά κατάνυξη τελέστηκαν οι Ιερές Ακολουθίες, όπως και κάθε φορά, καθώς είναι ο μοναδικός Ναός στη Μόσχα όπου ψέλνουν κατά το Βυζαντινό τυπικό.

Έξαρχος του Μετοχίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυρήνης και Έξαρχος Λυβικού Πελάγους, κ. Αθανάσιος Κυκκώτης, ο οποίος σχεδόν 20 χρόνια υπηρετεί με αυταπάρνηση και αγάπη τον Ελληνισμό στη Μόσχα αλλά και σε ολόκληρη τη Ρωσία. Πνευματικός πατέρας όλων των Ελλήνων της Ρωσίας, αποτελεί το σημείο αναφοράς της ελληνορθόδοξης βυζαντινής παράδοσης.

Στο αναλόγιο, εκτός από τους ιεροψάλτες του Ναού οι οποίοι σε κάθε Θεία Λειτουργία ψέλνουν σε ύφος σεμνό βυζαντινό στα ελληνικά και στα ρωσικά, φιλοξενήθηκε τμήμα της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη και Άρχοντα της Μ.τ.Χ.Ε., Γεώργιο Χατζηχρόνογλου.