Ερωτήματα του Τίγκα στον Αποστολόπουλο για την πυροπροστασία


Την ανησυχία και την αγωνία του για την ετοιμότητα πυροπροστασίας του Υμηττού εκφράζει μέσω ανοιχτής επιστολής προς το Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλο, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας.

Διαβάστε αναλυτικά:

Δελτίο Τύπου
Ανησυχία και Αγωνία για την ετοιμότητα πυροπροστασίας του Υμηττού
Επιστολή στο Δήμαρχο

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε, κατά τη διάρκεια του φετινού Αυγούστου είχαμε 14 ημέρες  όπου υπήρχε ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (δείκτης επικινδυνότητας 4), κάτι που επιβάλει τον άψογο και αποτελεσματικό σχεδιασμό, από πλευράς του Δήμου, για την άμεση και επιτυχή αντιμετώπιση κάποιας πιθανής πυρκαγιάς στην καταπράσινη περιοχή μας.

Καθημερινά λαμβάνουμε μηνύματα από συμπολίτες μας που αγωνιούν για το βαθμό αξιοπιστίας και ετοιμότητας της δασοπροστασίας του Υμηττού και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους. Ακριβώς γι αυτό το λόγο σας είχαμε ζητήσει με επιστολή, από τις 23 Ιουλίου 2018, να μας απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα. Δυστυχώς αν και πέρασε ένας ολόκληρος μήνας δεν καταδεχτήκατε να ικανοποιήσετε το απολύτως δικαιολογημένο αίτημα των κατοίκων για επίσημη και σοβαρή ενημέρωση. Αν και καταλαβαίνουμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν προσφέρεται για φωτογραφίες και δημόσιες σχέσεις και άρα δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα για σας, εμείς επιμένουμε και σας θέτουμε ξανά τα ερωτήματα λόγω της σοβαρότητας του θέματος:

1. Τι προβλέπεται βάσει του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τις περιπτώσεις που υπάρχει ανακοίνωση για δείκτη επικινδυνότητας 4, από πλευράς προσωπικού, μέσων και φυσικής παρουσίας των εθελοντών;

2. Πόσα από τα δέκα άτομα προσωπικό που προσλάβατε με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας πρέπει να βρίσκονται στο Πυροφυλάκειο;

3. Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι τα μέτρα που ισχύουν σε περιπτώσεις υψηλής επικινδυνότητας είναι επαρκή και δεν κινδυνεύει ο Υμηττός;

4. Έγινε φέτος καθαρισμός από ξερόχορτα των εγκαταλειμμένων οικοπέδων, από τους ιδιοκτήτες, ή σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους από το Δήμο και σε πόσα;

5. Έγινε φέτος καθαρισμός αλσυλλίων και πάρκων δηλαδή κλάδεμα και απομάκρυνση των άκρως επικίνδυνων πευκοβελονών;

6. Υφίσταται Σχέδιο Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών σε περίπτωση ακραίων φαινομένων; Μπορούμε να ενημερωθούμε έγκαιρα για τις λεπτομέρειες και τις προβλέψεις του;

7. Γιατί ο καθαρισμός των ξερόχορτων πραγματοποιείται μόνο σε βάθος 10 μέτρων από το δρόμο και πιο πέρα είναι ζούγκλα;

Η Ελληνική κοινωνία παραμένει συγκλονισμένη από την καταστρεπτική πυρκαγιά στο Μάτι και τον άδικo χαμό 96 ανθρώπων. Είναι λοιπόν απολύτως δικαιολογημένη η ανησυχία και το ενδιαφέρον της για τον υπάρχοντα σχεδιασμό καθώς και τις προγραμματισμένες δράσεις δασοπροστασίας από πλευράς Δημοτικής Αρχής. Απαιτούμε λοιπόν τις δικές σας ειλικρινείς και  αξιόπιστες απαντήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αλσύλιο Παναγιώτου 40–42 Πεύκα ακλάδευτα –πευκοβελόνες
Και για να μην ισχυριστείτε ότι όλα τα παραπάνω τα λέμε για λόγους αντιπολίτευσης – γιατί συνήθως αυτό το παιδικό επιχείρημα επικαλείστε για να καλύψετε την απραξία σας και την ένδεια ουσιαστικών δράσεων, σας παραθέτω τις ακόλουθες φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα πως στις αναφερόμενες διευθύνσεις τα πύρινα δενδρύλλια είναι πυκνότατα, ακλάδευτα και γεμάτα πευκοβελόνες και χόρτα ξερά. Είναι δηλαδή σκέτη πυριτιδαποθήκη.

Κάντε λοιπόν τον κόπο κύριε Δήμαρχε, να πραγματοποιήσετε μια επιτόπια επίσκεψη (από τις σπάνιες) και να το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι.

Κύριε Δήμαρχε,

για μας η πυροπροστασία και ο αντιπυρικός σχεδιασμός αποτελεί υψίστη προτεραιότητα και έχουμε συγκεκριμένο και αναλυτικό σχέδιο ώστε να μην κινδυνέψει η περιοχή μας και να νιώσουν ξανά οι κάτοικοι ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους και οι περιουσίες τους.

Πίνδου και Αλιβιζάτου Ξερόχορτα ως τα κλαδιά των δένδρων
Η δική σας πρωτοφανής αδράνεια, έχει ενισχύσει την ανησυχία όλων των δημοτών για την πυροπροστασία του Υμηττού. Είναι επιτακτική ανάγκη, πριν είναι πολύ αργά, αξιοποιήστε το υπέροχο ανθρώπινο δυναμικό εθελοντών πυροπροστασίας και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα και  προχωρήσετε άμεσα, ως ελάχιστο μέτρο πρόληψης,  στο κλάδεμα των επικίνδυνων δέντρων, στην κοπή των χόρτων και στο μάζεμα των βελόνων.

Ήρθε η ώρα να νοικοκυρέψουμε την πόλη μας.
Ήρθε η ώρα για σοβαρή δουλειά!