Συνεχίζονται οι ψεκασμοί σε Χολαργό και Παπάγου


Σε «πορτοκαλί» συναγερμό το ΚΕΕΛΠΝΟ | 11 ήδη οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία εβδομάδα, ανεβάζοντας σε 11 τους νεκρούς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σε όλες τις περιπτώσεις οι ασθενείς που κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών. Να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 107 κρούσματα, εκ των οποίων τα 30 είχαν διαγνωσθεί τις τελευταίες 6 ημέρες.

ΚΕΔΕ: Απαιτείται εθνικό σχέδιο δράσης

Εν τω μεταξύ, για ανάγκη εθνικού σχεδίου δράσης, το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων εντατικοποίηση της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια, ακόμα και με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα ειδικά στις πληγείσες περιοχές αλλά και εντατικοποίηση των ψεκασμών, κάνει λόγο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, επιτίθεται ξανά στην Περιφέρεια Αττικής, την οποία κατηγορεί για αναποτελεσματικότητα στις δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών.

Την Πέμπτη (23/8), ωστόσο, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε νέους ψεκασμούς για τα κουνούπια σε ρέματα της Βόρειας Αθήνας (Χολαργό, Παπάγου, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Ψυχικό, Φιλοθέη, Πεντέλη, Κηφισιά, Βριλήσσια κ.α.) και οι οποίοι θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι επίγειοι ψεκασμοί στους Δήμους Παπάγου-Χολαργού και Αγίας Παρασκευής, από συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής σε ρέματα τόσο στο βόρειο, όσο και στο δυτικό τομέα, καθώς και σε περιοχές του Πειραιά και της Νίκαιας.

Οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν και στους υπόλοιπους Δήμους όλων των περιφερειακών ενοτήτων και θα ολοκληρωθούν αρχές Νοεμβρίου.

Μέχρι και σήμερα υλοποιείται ο όγδοος ψεκασμός, ενώ ο ένατος ξεκινά τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018 και στους δώδεκα δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα.

Η Περιφέρεια Αττικής σηκώνει το γάντι – «Η ιστορία των κουνουπιών δεν προσφέρεται για πολιτικά οφέλη»

Σε σκληρό ύφος η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργου Καραμέρου:

«Η Περιφέρεια σαν θεσμός του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης δεν απαντά σε ένα όργανο που εκπροσωπεί τους Δήμους. Νομίζω θα έχει πολύ ενδιαφέρον οι Δήμοι συνολικά σε όλη την Ελλάδα -γιατί το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Αττική- να δημοσιοποιήσουν τα δικά τους προγράμματα ψεκασμών. Η ιστορία των κουνουπιών δεν προσφέρεται για πολιτικά οφέλη. Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να λέμε ότι τα κουνούπια διώχνουν τους τουρίστες ή τα κουνούπια σκοτώνουν τους Έλληνες, όταν η έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Εγκαλείται η Περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι η μόνη που ψεκάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, κάλεσε αυτούς, που όπως είπε, εγκαλούν την Περιφέρεια, να πουν αυτοί τι έχουν κάνει στους Δήμους τους. «Εάν έχουν ψεκάσει φρεάτια, κοιμητήρια, παιδικές χαρές. Εγώ ούτε στο επίπεδο της επικοινωνίας δεν είδα μια φωτογραφία, γιατί επί της ουσίας δεν έχει γίνει σοβαρή δουλειά από αυτούς που κατηγορούν την Περιφέρεια Αττικής», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμένο, εκτός από τους επίγειους ψεκασμούς έχουν γίνει ψεκασμοί και από ελικόπτερα, εννέα φορές στο βόρειο τομέα και δέκα φορές σε άλλες ενότητες. «Θα επαναλάβω. Επί της ουσίας δεν μπορεί να εγκαλείται και να κατηγορείται από κάποιους που έχουν φιλοδοξίες ή θέλουν να εκμεταλλευτούν το «κάθε τι» ότι δεν κάνουμε καλά ως περιφέρεια τη δουλειά μας, την ώρα που αυτοί δεν έχουν κάνει τίποτα ή σχεδόν τίποτα. Καλό θα ήταν να αποδείξουν τι έχουν κάνει».

Το πρόγραμμα των ψεκασμών

Το πρόγραμμα των ψεκασμών-εφαρμογών κατά των κουνουπιών της Περιφέρειας Αττικής περιλαμβάνει 16 κύκλους, από το Πάσχα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. «Πρέπει να καταλάβει όμως ο κόσμος ότι μόλις το 15-20% των κουνουπιών που υπάρχουν στον αέρα αναπτύσσονται στα ρέματα. Τα υπόλοιπα κουνούπια αναπτύσσονται όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, δηλαδή κοιμητήρια, ιδιωτικοί χώροι, φρεάτια, βουλκανιζατέρ, αποθήκες και γενικότερα χώροι που δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, αλλά είναι των ιδιωτών, Δήμων και άλλων φορέων. Είναι πραγματικά μικροπολιτική σκοπιμότητα να εγκαλούνται οι μόνοι που ψεκάζουν».

Οι ενέργειες των Δήμων

Την ίδια ώρα, στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού γίνονται παράλληλα αυτές τις μέρες ψεκασμοί σε επιλεγμένα σημεία που έχουν υποδείξει τα αρμόδια συνεργεία. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής προχώρησε στη φυτοπροστασία σε θαμνώδεις εκτάσεις και στο γκαζόν πάρκων και πλατειών, με στόχο την εξουδετέρωση αναπτυσσόμενων κουνουπιών.

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 τόνισε ότι για πρώτη χρονιά ο Δήμος προχώρησε από μόνος του στον καθαρισμό οικοπέδων από χόρτα και οτιδήποτε πεταμένο στους χώρους, με στόχο τη μη αναπαραγωγή κουνουπιών.

Επίσης, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών, ο Δήμος έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ που απευθύνονται στους πολίτες της χώρας, για το πώς μπορούν να προστατευτούν από τα κουνούπια. Ταυτόχρονα και τα αρμόδια συνεργεία του Δήμου ενημερώνουν καθημερινά τους δημότες με οδηγίες προστασίας από τα κουνούπια.

Τα μέτρα πρόληψης

Να ενημερώσουν τους δημότες τους για προληπτικά μέτρα σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου καλεί η Περιφέρεια Αττικής τους Δήμους Σαλαμίνας, Τροιζηνίας-Μεθάνων, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μετά τη διαπίστωση κρουσμάτων του ιού. Οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν άμεσα οι πολίτες, τονίζεται στην ανακοίνωση, για την ατομική προστασία τους και για την αποφυγή ανάπτυξης κουνουπιών στην οικία τους και στον ευρύτερο χώρο ή στο χώρο εργασίας τους, είναι οι εξής:
  • Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, με τις εξής δραστικές ουσίες: DEET (περιεκτικότητα ανάλογα με την ηλικία και τις οδηγίες χρήσης, πιο αποτελεσματικό), Πικαριδίνη ή Ικαριδίνη, IR 3535, Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου. Προσοχή να δίδεται στις οδηγίες χρήσης τους.
  • Κατάλληλα ενδύματα: Μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
  • Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
  • Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού, αγωγούς εξαερισμού των βόθρων).
  • Χρήση κουνουπιέρας, ιδίως σε βρέφη.
  • Εντομοκτόνα στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κ.λπ.).
  • Ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικά.
  • Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα (ή άλλα δοχεία), γλάστρες, βαρέλια, μικρά τενεκεδένια κουτιά ξεχασμένα στον κήπο, καρότσια, παλιά λάστιχα, μπάρμπεκιου, υδρορροές και άλλα μέρη του σπιτιού, διότι τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν σημεία όπου τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους. Για όσα δεν μπορούν να απομακρυνθούν φροντίζουμε να μην παραμένει στάσιμο νερό στο εσωτερικό τους, ανοίγοντας τρύπες στον πυθμένα τους ή σκεπάζοντάς τα ή γυρίζοντάς τα ανάποδα. Τα πιατάκια στις γλάστρες να αδειάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από μία εβδομάδα). Τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή πρέπει να διατηρούνται καθαρά, καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δέντρων και συγκρατούν το νερό της βροχής.
  • Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές, πρέπει να διορθώνονται άμεσα.
  • Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια). Επίσης, μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό περισσότερο από μία εβδομάδα, θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να αποστραγγίζουν καλά.
  • Αντικατάσταση νερού σε σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Οι πισίνες πρέπει να αδειάζουν όταν δεν χρησιμοποιούνται, καθώς και το νερό που πολλές φορές συγκρατείται από τα καλύμματα με τα οποία σκεπάζονται. Θέτουμε σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού κάθε μέρα αν έχουμε πισίνα ή σιντριβάνι.
  • Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή τον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
  • Δεν αφήνουμε να συσσωρεύονται λύματα, νερά αποχέτευσης, απόβλητα.
  • Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.
  • Συχνός καθαρισμός και ψεκασμός σε στάβλους ζώων και κοτέτσια.
  • Τακτική ανανέωση του νερού σε ποτίστρες ζώων, στέρνες, γούρνες.
  • Κάλυψη των βαρκών ώστε να μη μαζεύουν νερό βροχής.
  • Καθαρισμός των αγωγών ομβρίων υδάτων και των αρδευτικών καναλιών από ό,τι εμποδίζει την ελεύθερη ροή νερού.
  • Καθαρισμός των αγριόχορτων και της βλάστησης από επιφανειακά νερά (ρέματα, κανάλια).
  • Αποφυγή αλόγιστης χρήσης νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής προβαίνει σε επιπλέον στοχευμένους ψεκασμούς κουνουποκτονίας, σε περιοχές που παρουσιάζεται έξαρση του φαινομένου.