Πρωτιά του Παπάγου στο «Ζορμπά»

Στου Παπάγου καταγράφεται η πιο έντονη βροχή στην Αθήνα στις 10.30 το βράδυ του Σαββάτου (29/9), σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την περιοχή της Μάνδρας.

Έντονες βροχοπτώσεις καταγράφονται σε αρκετές περιοχές της Αττικής από το Σάββατο (29/9), κυρίως σε προάστια που είναι κοντά σε βουνά αλλά ακόμη και στο κέντρο της πόλης, καθώς η περιφέρεια του μεσογειακού κυκλώνα πλήττει την πρωτεύουσα.

Στου Παπάγου το ύψος της βροχής σε ημερήσια βάση μετρήθηκε στα 100,2 χιλιοστά στις 10.30 το βράδυ, ενώ στο Διόνυσο έφτασε τα 75 χιλιοστά.

Ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας.

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί έως τώρα 110 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων στο λεκανοπέδιο. Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν διαπιστωθεί στην Κινέτα και στην Ελευσίνα, όπου νωρίτερα υπήρχε και διακοπή της κυκλοφορίας στην παλιά εθνική οδό.

Δυνατή βροχόπτωση παρατηρείται επίσης στην Αγία Παρασκευή (63,2 χιλιοστά) και στους Αμπελόκηπους (60 χιλιοστά).

Αργά το απόγευμα υπήρχαν αναφορές για ανησυχητική βροχή στη Μάνδρα, όπου τα αντιπλημμυρικά έργα άρχισαν μόλις στα τέλη Αυγούστου. Οι έως τώρα μετρήσεις από τους σταθμούς της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου καταδεικνύουν πως η βροχή δεν υπερβαίνει τα 37 χιλιοστά.

«Μικρή αδελφή» η Αττική

Η κακοκαιρία στην Αττική πάντως δεν προσεγγίζει τις βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν στην Πελοπόννησο, όπου έως τώρα καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Μακράν οι χειρότερες βροχές εντοπίζονται στο Θεολόγο Φθιώτιδας, όπου πέφτουν 167 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στο Άργος, όπου νωρίτερα απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι λόγω υπερχείλισης χειμάρρων, η βροχή ξεπερνά τα 138 χιλιοστόμετρα, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στο Κρυονέρι Κορινθίας.

Στα 130 χιλιοστά έχει μετρηθεί η βροχή στη Βατερή της Εύβοιας και στις Σπέτσες.

Οι πιο δυνατοί άνεμοι που κατέγραψε το δίκτυο των 320 σταθμών του ΕΑΑ, ήταν στην Καλαμάτα (103 χιλιόμετρα την ώρα) και στο λιμάνι της Πάτρας (93 χλμ/ώρα).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του μεσογειακού κυκλώνα πάνω από την Ελλάδα, όπως την τράβηξε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-3 του προγράμματος παρατήρησης της Γης Copernicus της ΕΕ.