Ο Χρήστος Χωμενίδης στο Χολαργό

Το βιβλιοπωλείο Monogram και οι εκδόσεις Πατάκη σάς προσκαλούν την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, στις 19:00, στο χώρο του βιβλιοπωλείου (Υμηττού 17, Χολαργός), σε μία συνάντηση με το συγγραφέα και ηθοποιό, Χρήστο Χωμενίδη, με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ο Φοίνικας».

Ο Χρήστος Α. Χωμενίδης (Αθήνα, 3 Αυγούστου 1966) είναι Έλληνας πεζογράφος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου του 1966 και είναι εγγονός του συνιδρυτή του ΕΑΜ Χρήστου Χωμενίδη και του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προπολεμικά Βασίλη Νεφελούδη. Αδελφός της εκ πατρός γιαγιάς του ήταν ο Δημήτρης Γληνός.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1990 και συνέχισε τις σπουδές του στη νομική στη Ρωσία και στην επικοινωνιολογία στην Αγγλία. Το πρώτο του διήγημα δημοσιεύθηκε το 1988 στην ελληνική έκδοση του περιοδικού Playboy. Το 1993 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Το σοφό παιδί». Το συγκεκριμένο βιβλίο έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές. Ακολούθησαν άλλα εννέα μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων. Όλα τα βιβλία του είχαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία και ήταν στους καταλόγους των ευπώλητων για πολλές εβδομάδες.

Δύο μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στη γαλλική γλώσσα, ένα στην ιταλική, δύο στην εβραϊκή, όπου «Το Σοφό Παιδί» βρέθηκε στη λίστα των ευπώλητων του Ισραήλ, ένα στην τούρκικη και μια συλλογή διηγημάτων στη λιθουανική. Το μυθιστόρημά του «Νίκη» είναι ένα βιβλίο-χρονικό μιας οικογένειας και παράλληλα ψηφιδωτό της ιστορίας της Ελλάδας στον 20ό αιώνα.

Ο Χρήστος Χωμενίδης έχει καταπιαστεί στα γραπτά του με πολλά και ετερόκλιτα θέματα, από τη βιομηχανία του λαϊκού τραγουδιού στη «Φωνή» μέχρι την προ-ομηρική Ελλάδα στο «Λόγια-Φτερά». Στο λόγο του κυριαρχεί το ανατρεπτικό χιούμορ, η αμφισβήτηση και η ειρωνεία, αλλά και ένας ιδιότυπος υφέρπων λυρισμός.

Ο Χρήστος Χωμενίδης έχει αρθογραφήσει σε δεκάδες εφημερίδες και περιοδικά, με πιο πρόσφατες την εβδομαδιαία του συνεργασία με «Τα Νέα» και με το «Capital». Από το 2002 μέχρι το 2010 διατηρούσε επίσης καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο.

Στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 τάχθηκε υπέρ του «Ναι».

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά.