ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Άεργος δημότης ο σώγαμπρος Ξύδης»

Διαβάστε την καταιγιστική απάντηση του Παπαγιώτη Προέδρου του ΔΟΠΑΠ, Δημήτρη Οικονόμου, στον «άεργο δημότη, σώγαμπρο από τη Γλυφάδα και καταπικραμένο πλοίαρχο εν αποστρατεία», Βασίλη Ξύδη, ο οποίος «χρήζει ψυχικής ειρήνης και γαλήνης λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του».

Την οργισμένη απάντηση του κ. Οικονόμου προκάλεσε η ανοιχτή επιστολή του πρώην Δημάρχου, Βασίλη Ξύδη, προς τα μέλη του Δημοτικού και των Κοινοτικών Συμβουλίων την περασμένη Παρασκευή (16/11).

Διαβάστε αναλυτικά:

Παπάγου 20/11/18

Κύριε Δήμαρχε,

Προ ολίγων ημερών ο κ. Ξύδης μου κοινοποίησε επιστολή προς εσάς που αφορούσε αφενός σε συγκεκριμένο άρθρο μου στην εφημερίδα Παπάγου Πολιτεία, αφετέρου σε εμένα προσωπικά, με την επιθυμία να αναγνωσθεί στο Δημοτικό και τα Τοπικά Συμβούλια Κοινοτήτων.

Παρά το γεγονός ότι θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο να απασχολούνται οι Δημοτικοί και Κοινοτικοί σύμβουλοι με ανούσιες και γραφικές επιστολές αέργων δημοτών, τελώντας χρέη ψυχοθεραπευτών, βρίσκομαι εκ των πραγμάτων στην άβολη θέση να καταχραστώ κι εγώ τον πολύτιμο χρόνο του Δ.Σ &των Τ.Σ γνωστοποιώντας σας την απαντητική επιστολή που απέστειλα στον εν λόγω δημότη κ. Ξύδη προκειμένου να του διευκρινίσω με συγκεκριμένα έγγραφα και ημερομηνίες γεγονότα που σκοπίμως ή λόγω σύγχυσης αποκρύπτει και διαστρεβλώνει.

Σας παρακαλώ, να αναγνωστεί στο ΔΣ & τα Τ.Σ ακολούθως της επιστολής του κ. Ξύδη.

Κύριε Ξύδη,

Έλαβα την κοινοποίηση της από 17 Νοεμβρίου 2018 επιστολής σας προς το Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού κ. Αποστολόπουλο και παρά το γεγονός ότι είναι σαφές και προφανές ότι την έχετε συντάξει υπό καθεστώς θυμού και εμπάθειας μπαίνω στον κόπο να σας διευκρινίσω σημεία του άρθρου μου στην εφημερίδα Παπάγου Πολιτεία, και να σας θυμίσω με συγκεκριμένα έγγραφα και ημερομηνίες τα πραγματικά γεγονότα όσον αφορά το πολιτιστικό κέντρο Παπάγου και την πολιτική μου θέση που σκόπιμα ή λόγω σύγχυσης αποκρύπτετε!!!

Αντίθετα, δεν θα μπω στη διαδικασία να απαντήσω και να ασχοληθώ με την τελευταία παράγραφο της επιστολής σας όπου εκφράζεστε ειρωνικά, υποτιμητικά και απαξιωτικά για την προσωπικότητα μου, διότι τα γραφόμενα σας, χαρακτηρίζουν αποκλειστικά και μόνο το δικό σας ήθος, δε με αγγίζουν και δε με αφορούν !!!

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πώς έχουν τα γεγονότα:

1.Στο πρόσφατο άρθρο μου (τεύχος 102 Π.Π–Σεπτ.-Οκτώβριος 2018 ) αναφέρω ότι «Το 2009 ήμουν από τους πρώτους , αν όχι ο μόνος, που πρότεινα , επέμεινα και αγωνίστηκα για την αξιοποίηση του μεγάρου» γεγονός που εσείς κ. Ξύδη αμφισβητείτε στην επιστολή σας!!! Για να δούμε ,λοιπόν, τι έγραφα και δήλωνα ήδη από το 2008 στην εφημερίδα Παπάγου πολιτεία…

Πράγματι στο τεύχος 44 Π.Π- Νοεμ.-Δεκ.2008 γράφω: «Στη ζώνη αυτή και επί της οδού Βενιζέλου ο δήμαρχος αποφάσισε να κατασκευάσει καινούριο πολιτιστικό κέντρο, δημιουργώντας ένα μεγαθήριο με συντελεστή δόμησης 1,45 αντί του συντελεστού 1 που ισχύει σε όλο το προάστιο…… Πριν τρεις μήνες έγινε γνωστό ότι ο κ. Πρεκας άφησε το οίκημα Αλέξανδρος όπου στεγαζόταν το θέατρο του και ως εκ τούτου το ταμείο αλληλοβοήθειας στρατού (ΤΑΣ),στο οποίο ανήκει το κτήριο, αναζητά καινούριο ενοικιαστή. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για το δήμο να ενοικιάσει το θέατρο αυτό, ώστε να καλύψει πολιτιστικές ανάγκες όπως ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, χειμερινές κινηματογραφικές προβολές, μουσικές παραστάσεις, φιλολογικές βραδιές, επιστημονικές ημερίδες, καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κλπ. Με τον τρόπο αυτό ο δήμος μας μπορεί ανακαινίζοντας το θέατρο Πρέκα να το μετατρέψει σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό πολυχώρο αποφεύγοντας την ανέγερση του τερατώδους κτηρίου στην οδό Βενιζέλου».

2.Στην επιστολή σας αναφέρετε ότι ήμουν τάχα ένθερμος υποστηρικτής και συμπαραστάτης του συγκεκριμένου σχεδιασμού την περίοδο 1999-2004 υπερψηφίζοντας όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ για την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Η πραγματικότητα που επιμελώς αποκρύπτετε κ. Ξύδη, είναι ότι οι αποφάσεις μέχρι το 2003 στις οποίες αναφέρεστε και τις οποίες υπερψήφισα με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της κάτω ζώνης Παπάγου αφορούσαν στην κατασκευή πολιτιστικού κέντρου με συντελεστή δόμησης 1 και όχι 1,45 όπως αφήνετε να εννοηθεί !!!!!!!!!!!!!!

Όταν στις 16-9-2003 τροποποιήσατε τους όρους δόμησης του Ο.Τ 188z με βρήκατε εντελώς αντίθετο και ουδέποτε ψήφισα το όραμα σας, να κατασκευάσετε ένα τερατούργημα στην ήδη επιβαρυμένη κάτω ζώνη Παπάγου αγνοώντας την αγωνία των κατοίκων της περιοχής για τις περιουσίες τους και την ποιότητα ζωής τους.

Για να θυμηθούμε όμως τί λένε τα έγγραφα για την περίοδο που υπερψήφιζα, και αν μη τι άλλο είναι αδιάσειστα….

Εσείς, ο ίδιος στο έντυπο Ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ τον Απρίλιο του 2002(!!!) γράφετε : «Σήμερα είμαστε στη ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι οι διαδικασίες για την απόκτηση του οικοπέδου προχωρούν αφού εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (φύλλο 193Δ) το προεδρικό διάταγμα με το οποίο τροποποιήθηκε η χρήση γης του οικοπέδου, αποχαρακτηρίστηκε από χώρο για κατοικία και χαρακτηρίστηκε ως χώρος πολιτιστικού κέντρου. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καθορίστηκαν και οι όροι δόμησης όπως συζητήσαμε να ισχύσουν και είναι οι ίδιοι που ισχύουν για όλα τα οικόπεδα της πόλης μας δηλαδή

Συντελεστής δόμησης :1
Μέγιστο ποσοστό κάλυψης :0,40
Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτηρίου :14μ

Έτσι ώστε το κτήριο που θα προκύψει από τη μελέτη που θα εκπονηθεί μετά από διαγωνισμό που θα γίνει να είναι περιορισμένων διαστάσεων και όγκου.»

Με αυτές τις ανακοινώσεις κύριε Ξύδη ,και αυτά τα συνθήματα κατεβήκατε στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2002, “ξεχνώντας” να δηλώσετε ότι το κτήριο που τελικά θα οικοδομούσατε θα είχε συντελεστή 1,45 και 392(!!!! )επιπλέον τετραγωνικά. Έτσι λοιπόν οι δημότες, ακόμα και εκείνοι της κάτω ζώνης, αγνοί και ανυποψίαστοι σας ψήφισαν.

3. Στην επιστολή σας αναφέρετε ότι κατά τη λήψη της υπ αριθ. 105/16-9-2003 (τροποποίηση όρων δόμησης στο ΟΤ 188ζ) απουσίαζα αδικαιολόγητα….
Αποκρύπτετε εσκεμμένα κ.Ξύδη ότι είχε προηγηθεί η αποχώρηση μου από το συνδυασμό σας και ένας από τους λόγους αποχωρήσεως μου ήταν και η τροποποίηση του συντελεστή δόμησης από 1 σε 1.45 που θα ενεκρίνετο από το ΔΣ ακριβώς την 16-9-03!!!

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε την 17-7-2003 με τηλεομοιότυπο που σας απέστειλα, ανακοίνωσα την αποχώρηση μου από το συνδυασμό ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ λόγω διαφωνιών με την πολιτική που ακολουθούσατε αν και είχα εκλεγεί στον εν λόγω συνδυασμό δεύτερος. Παράλληλα κυκλοφόρησα έκτακτη έκδοση της εφημερίδος Παπάγου Πολιτεία καθιστώντας τους δημότες κοινωνούς της εν λόγω απόφασης μου.

Συνεπώς η απουσία μου κατά τις συνεδριάσεις 29-7-03 και 16-9-03 δεν ήταν καθόλου αδικαιολόγητες αλλά αντιθέτως ήτο πλήρως δικαιολογημένες αφενός διότι δεν άνηκα πλέον στο συνδυασμό σας, αφετέρου διότι είχα δηλώσει δημοσίως ότι ΔΕΝ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΖΩΝΗ ΠΑΠΑΓΟΥ!!!!!!!!

4.Στην επιστολή σας αναφέρετε ότι κατά τη λήψη της υπ. αριθμών 137/21-12-2004 απόφασης του ΔΣ (έγκριση προμελέτης κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου) ψήφισα “παρών”, αποκρύπτοντας εσκεμμένα κ. Ξύδη ότι ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΑΡΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ!!!!!!!!!!!!!

Η συνέχεια ,λοιπόν, της ιστορίας για να σας φρεσκάρω τη μνήμη ,και να μαθαίνουν και οι νεότεροι, είναι η εξής : Μετά την αλλαγή του συντελεστού δόμησης από 1 σε 1,45 και ενώ εσείς ήσασταν ανένδοτος στις εναγωνίους εκκλήσεις των κατοίκων, δημοτικών συμβούλων και εμού, οι περίοικοι αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο συμβούλιο της επικρατείας στις 6-6-2005 ζητώντας την ακύρωση της υπ’ αριθ. 12069/22-3-2005 απόφασης του υπουργού περιβάλλοντος. Τότε, άμεσα και από την πρώτη στιγμή συντάχθηκα μαζί τους στον δίκαιο αγώνα τους.

Στις 19-9-2012 το συμβούλιο της επικρατείας δικαιώνει τους κατοίκους και απορρίπτει αύξηση του συντελεστή στο 1,45 και κατ επέκταση τα 392 τμ επιπλέον που θα καταστούσαν το οίκημα ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ!!!!

Σημειωτέον δε, ότι το 2005 όταν λόγω της αλλοπρόσαλλης πολιτικής σας, χάσατε την πλειοψηφία, το ΔΣ βρίσκει την ευκαιρία στις 22-2-2005 και αποφασίζει ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ και έπειτα από φοβερές πιέσεις των κατοίκων την καθολική αναστολή κάθε ενέργειας νέων μελετών, εκδόσεων αδειών και κατασκευών στο εν λόγω Ο.Τ μέχρι να εκπονηθεί το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (Γ.Π.Σ) δια του οποίου και θα προέκυπτε η βέλτιστη λύση για το Π.Κ., δηλαδή αποφασίσαμε να σταματήσουμε κάθε ενέργεια για την κατασκευή του εκτρώματος!!!! Εσείς όμως δεν πτοηθήκατε κ. Ξύδη, και μετά την οριακή επικράτηση σας στις εκλογές του 2006, καταργείτε με την απόφαση 17/19-1-2007 την απόφαση της 28/22-2-2005, και ξεκινάτε νέα προσπάθεια κατασκευής κτηρίου με συντελεστή 1,45, βάζοντας σε νέες περιπέτειες τους κατοίκους της κάτω ζώνης!!!

5. Στις 29-12-2008 το ΔΣ παίρνει την 214 απόφαση σχετικά με την «έγκριση μελέτης- κυκλοφοριακή ρύθμιση των όμορων οδών του νέου Π.Κ και υπηρεσιών του δήμου Παπάγου». Σταθερός όπως πάντα στις θέσεις μου ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑ την απόφαση και σας παραθέτω τμήμα από τα πρακτικά του ΔΣ που σε ανύποπτο χρόνο επιβεβαιώνει ότι υπερψήφισα τις αποφάσεις του ΔΣ μόνο όταν ο συντελεστής δόμησης ήτο 1, και ΠΟΤΕ άλλοτε!!!

Πρόεδρος (προς εμένα): Την έχετε ψηφίσει τη μελέτη κι εσείς για να γίνει πολιτιστικό κέντρο, παλαιά βέβαια.
Οικονόμου :Πότε εννοείτε;
Πρόεδρος: Τότε που την ψηφίσατε.
Οικονόμου : Πολύ καλά κάνετε κύριε Πρόεδρε και μου το θυμίζετε. Μου δώσατε πραγματικά την ευκαιρία να πω στο σώμα για άλλη μια φορά ότι εγώ έχω ψηφίσει το κλειστό κέντρο με συντελεστή 1 και με το συντελεστή 1,45 έχω αμέσως διαφωνήσει και είναι γνωστό αυτό.

6. Την 28-5-2009 και πάλι ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑ την 62 απόφαση του ΔΣ για απευθείας ανάθεση Μελέτης Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων Νέου κτηρίου Π.Κ Παπάγου και υπηρεσιών του δήμου Παπάγου.

7. Και πάλι για την ιστορία να αναφέρω, ότι δεν αρκεστήκατε σε ανάθεση μελετών επί μελετών ( με ότι αυτό συνεπάγεται..) αλλά προχωρήσατε και με δημαρχιακή επιτροπή σε δημοπρασία για «κατασκευή νέου κτηρίου πολιτιστικού κέντρου και υπηρεσιών του δήμου Παπάγου» με την υπ αριθ. 13/2009. Μέχρι και σήμερα κ.Ξύδη αναρωτιέμαι γιατί τέτοια εμμονή να υλοποιήσετε κόντρα σε Θεούς και Δαίμονες αυτό το τεράστιο οίκημα ενώ ήταν σαφές ότι θα υποβάθμιζε κι άλλο την κάτω ζώνη και εν πάση περιπτώσει ,ουδείς από τους κατοίκους το επιθυμούσε!!!

Κύριε Ξύδη,

με την επιστολή σας στο Δήμαρχο μας , με αναγκάσατε να ανασύρω από τη μνήμη μου μία από τις μελανότερες σελίδες της διοίκησης σας, θίγοντας ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του Παπάγου, δηλαδή το συντελεστή δόμησης τον οποίο οι Παπαγιώτες προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού. Ουδέποτε υπήρξα συμμέτοχος, συνοδοιπόρος και οτιδήποτε άλλο από όλα αυτά τα “όμορφα” που αναφέρετε στην επιστολή σας όσον αφορά την αύξηση του συντελεστού δόμησης διότι επειδή τυγχάνω γέννημα-θρέμμα Παπαγιώτης έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στη διατήρηση της μορφής του προαστίου. Αντίθετα επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε εσείς ήλθατε από τη Γλυφάδα στου Παπάγου σε ώριμη ηλικία , δεν σας έγινε πότε βίωμα το λεπτό αυτό θέμα της δόμησης και ίσως γι αυτό δεν καταφέρατε να το διαχειριστείτε ως έπρεπε.

Τελειώνοντας, όπως ανέφερα και στην αρχή , δεν επιθυμώ να σχολιάσω τα αισθήματα εμπάθειας και μνησικακίας που εμφανώς τρέφετε για εμένα. Ούτε θα υποκύψω στον πειρασμό να σας υπενθυμίσω πόσο σας στήριξα εγώ και η οικογένεια μου ( για την οποία τολμάτε και κάμετε μνεία στην επιστολή σας) όταν σε ώριμη ηλικία και καταπικραμένος λόγω της αποστρατείας σας με το βαθμό του πλοιάρχου, μετοικίσατε στου Παπάγου ( στο πατρικό της συζύγου σας) επιθυμώντας να κάνετε μια νέα αρχή αλλά μη γνωρίζοντας κανέναν ……

Κύριε Ξύδη,

Δεδομένου ότι σε ολίγες εβδομάδες συμπληρώνετε το 81 έτος της ηλικίας σας, ως ιατρός, σας συμβουλεύω να χαλαρώσετε και να γαληνέψετε . Σας προτείνω να εγκαταλείψετε πλέον την εμμονική σας ενασχόληση με τα δημοτικά δρώμενα γιατί όπως φαίνεται από την επιστολή σας ,περισσότερο σας βλάπτει παρά σας ωφελεί αφού εξακολουθεί και σας δημιουργεί έντονα συναισθήματα και πάθη τα οποία δύνανται να μετατραπούν σε σωματικές νόσους. Σας συστήνω να ασχοληθείτε με την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία ώστε να μυηθείτε την ΑΡΕΤΗ και με την πλούσια Ορθόδοξη Θρησκεία μας ώστε να διδαχθείτε την ΑΓΑΠΗ, την ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ , την ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ και το ΣΕΒΑΣΜΟ.

Σας εύχομαι ολόψυχα Ειρήνη, Γαλήνη και Αγάπη.
Οικονόμου Δημήτριος
Χειρουργός Οδοντίατρος
Πρόεδρος ΔΟΠΑΠ