ΤΟΥΤΟΥΖΑΣ: «Εργαλείο ανάπτυξης και όχι διεκπεραίωσης οι προϋπολογισμοί»

Από δημιουργική και ουσιαστική επιλογή και όχι από στείρα αντιπολιτευτική θέση η καταψήφιση του δημοτικού προϋπολογισμού για το 2019 από τον Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης και πρώην Αντιδήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, Δημήτρη Τούτουζα.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο κ. Τούτουζας κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης (15/11):

Κύριε Πρόεδρε,

Θα καταψηφίσω τον προϋπολογισμό. Όχι από στείρα αντιπολιτευτική θέση. Αντίθετα. Από δημιουργική και ουσιαστική επιλογή.

Είναι σαφές ότι η εποχή που οι προϋπολογισμοί και οι προγραμματισμοί αποτελούσαν κλειστές επιλογές δημοτικών αρχών και υπηρεσιακών έχει παρέλθει. Δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού απομονωμένου από τις σημερινές και τις μελλοντικές ανάγκες της πόλης μας.

Πρέπει να υπηρετεί το όραμα μας για την πόλη που θέλουμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

Να μην επαναλαμβάνονται λάθη δεκαετιών, όταν ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για έργα και παρεμβάσεις που εκτελέστηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και τη συναίνεση των πολιτών και κυρίως ερήμην των πραγματικών αναγκών της πόλης.

Με αποτέλεσμα να αποδειχθεί στην πράξη ότι ήταν περισσότερα τα προβλήματα που δημιούργησαν με τη λογική αυτή, από αυτά που έλυσαν.

Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει ο προσανατολισμός του δημοτικού μας σχεδιασμού και να επικεντρωθεί σε στόχους που δίνουν προστιθέμενη αξία στην σχέση δήμου-πολίτη:

  • Η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών,
  • η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,
  • η ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου,
  • η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη «πράσινων» δράσεων,
  • ο ενεργειακός προγραμματισμός,
  • η οικονομική και αειφόρος ανάπτυξη της πόλης,
  • η ανάδειξη του προαστιακού χαρακτήρα της πόλης μας και η αναβάθμιση της αισθητικής και της εικόνας του,
  • η βελτίωση των υποδομών της πόλης,
  • η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας.

Οι πολίτες απαιτούν σήμερα ενημερωμένους δήμαρχους και βιώσιμα προγράμματα για τις πόλεις τους. Είναι σημαντικό να υπάρξει αρμονική συνεργασία πολιτών, δήμου και ιδιωτικού τομέα για να επενδύσουν οι κοινωνίες στο μέλλον.

Οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι εργαλείο ανάπτυξης και όχι διαχειριστικό μέσο διεκπεραίωσης κατά το δοκούν και αποσπασματικά.