«Αγιογραφία, μια σκάλα που σε ανεβάζει στον ουρανό» (vid, pics)

Το «Μένουμε Χολαργό» παρουσιάζει το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο ενός σπουδαίου ανθρώπου, μιας αγνής ψυχής. Του αγιογράφου του Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Χολαργού, Γρηγόρη Μπαλογιάννη.

Στo Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εκτίθενται, από τις 12 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 13 Ιανουαρίου 2019, 50 έργα του αγιογράφου Γρηγόρη Μπαλογιάννη. Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει την καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου αγιογράφου, με τη βοήθεια μάλιστα προβολής βίντεο που αναφέρεται στη ζωή του καλλιτέχνη.

Ο αγιογράφος Γρηγόρης Μπαλογιάννης γεννήθηκε το 1938 στην Τρικοκκιά Γρεβενών και ανατράφηκε στο ορφανοτροφείο Γρεβενών και στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης. Το 1963 εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και αποφοιτά το 1965 με βραβείο νωπογραφίας και τεχνικής φορητών εικόνων. Έχοντας μελετήσει σε βάθος το σύνολο της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής, επέλεξε στο έργο του ένα ύφος που ακολουθεί το πρότυπο της «πλατιάς τεχνοτροπίας» της Μακεδονικής Σχολής, με λαμπερά, έντονα χρώματα. Παράλληλα, επιχείρησε να ανανεώσει τη βυζαντινή εικονογραφία εμπλουτίζοντάς τη με νέους εικονογραφικούς τύπους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι τύποι της Παναγίας της Στοργής και του Ιησού Χριστού, Δημιουργού του Σύμπαντος.

Συνεργάστηκε με τον Φώτη Κόντογλου στην αγιογράφηση του Ναού του Αγίου Νικολάου Πατησίων μεταξύ 1963-1965 και με τον Κώστα Γεωργακόπουλο στον Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Βούλα Αττικής κ.α. Ιστόρησε πλήθος ενοριακών ναών σε όλη την Ελλάδα, φιλοτέχνησε τέμπλα και φορητές εικόνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του ύφους του αποτελούν οι ναοί Αγίας Σοφίας Ψυχικού (1973), Παναγίας Μαρμαριώτισσας (1976) και Αγίου Ελευθερίου (1998-2001) στο Χαλάνδρι, Αγίου Σπυρίδωνα στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς (1968), Τιμίου Σταυρού Χολαργού (1973-1974), Αγίου Θεράποντα Θεσσαλονίκης (1979-1982) κ.ά.

Σενάριο-Βίντεο-Φωτογραφία-Επεξεργασία αρχειακού υλικού: Χρήστος Κωνσταντόπουλος
Φωτογραφίες: Νίκος Μυλωνάς