Ο Νίκος Σιδέρης στο «Μίκης Θεοδωράκης»


Ο γνωστός ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και συγγραφέας, Νίκος Σιδέρης, μιλά για την ψυχική υγεία και ζωή, με θέμα: «Δύναμη, βία και ιπποτισμός στην παιδική ηλικία και την εφηβεία».

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού διοργανώνει διάλεξη με τον ψυχίατρο, ψυχαναλυτή και συγγραφέα, Νίκο Σιδέρη, στο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχιακού Μεγάρου Χολαργού, στο πλαίσιο συμβουλευτικής ενημέρωσης κάθε ενδιαφερόμενου.

Η διάλεξη, με θέμα «Δύναμη, βία και ιπποτισμός στην παιδική ηλικία και την εφηβεία», θα διεξαχθεί την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, στις 19:00, με ελεύθερη είσοδο.

Οδηγός της προσέγγισης του ομιλητή είναι τέσσερα ερωτήματα:

  • Γιατί τα παιδιά και οι έφηβοι σαγηνεύονται από τη δύναμη;
  • Γιατί μαγεύονται από την άνομη βία, όπως στο bullying;
  • Υπάρχει άραγε κάποια εσωτερική συνιστώσα του Φαντασιακού της παιδικότητας, που θα μπορούσε να πλαισιώσει και να εξευγενίσει αυτό τον διπλό πειρασμό;
  • Πόσο οι μεγάλοι, εκπαιδευτικοί και γονείς, αξιοποιούν αυτή την πολύτιμη δυνατότητα;

Η διεξοδική ανάλυση αυτών των ερωτημάτων αναδεικνύει την τεράστια παιδαγωγική αξία που έχει η μυθολογία του ιπποτισμού, με σπουδαιότερο παράδειγμα τους υπερήρωες που κατοικούν και μαγεύουν την παιδική και εφηβική ψυχή.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η συστηματική προσέγγιση σ’ αυτά τα θέματα να οδηγήσει και σε απαντήσεις άμεσα εφαρμόσιμες στην τάξη και στο σπίτι.

Ο Νίκος Σιδέρης είναι Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «ΓΑΛΗΝΟΣ». Το Ινστιτούτο εδρεύει στον Δήμο μας και συνεργάζεται με το Τμήμα Πρόνοιας, παρέχοντας δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε ογκολογικούς ασθενείς και βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η ψυχική στήριξη παρέχεται τόσο στους ίδιους τους ασθενείς, όσο και στους οικείους τους, ενήλικες και παιδιά.