ΤΟΥΤΟΥΖΑΣ: «Φιλοδοξώ να είμαι ο Δήμαρχος της μίας και αδιαίρετης πόλης μας»


Δημήτρης Τούτουζας για όλους και για όλα | Διαβάστε την πρώτη και αποκλειστική συνέντευξη του υποψηφίου Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού στο «Μένουμε Χολαργό» και τον Μανώλη Χάλκο

Πρώτος ήδη στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, τηλεφωνικές ή διαδικτυακές. Δημοφιλία στο… φουλ, αναγνώριση από εχθρούς και φίλους. Και όταν όλα αυτά συνδυάζονται από την πιο δυνατή ομάδα, με τα σημαντικότερα αυτοδιοικητικά στελέχη του Δήμου να δηλώνουν ανοιχτά τη στήριξή τους στο πρόσωπό του, τότε το τελικό αποτέλεσμα προδιαγράφεται ξεκάθαρο στον ορίζοντα.

Θα είναι ο Δημήτρης Τούτουζας ο επόμενος Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού; Παραμένει άγνωστο. Δεδομένα, όμως, είναι ο μοναδικός που μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή σελίδας στο Δήμο, κάτι για το οποίο θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι δημότες, αρχικά την Κυριακή 26 Μαΐου και τελεσίδικα την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019.

1) Κατ’ αρχήν, πρώτη συνέντευξη ως υποψήφιος Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, στο πρώτο -σε επισκεψιμότητα και μέλη- ειδησεογραφικό Μέσο της περιοχής. Αλήθεια, πόσο διαφορετικό είναι τελικά το να κατεβαίνεις ως υποψήφιος για τη Δημαρχία απ’ ό,τι για μια απλή θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και χαίρομαι ιδιαίτερα που η πρώτη μου συνέντευξη είναι στο «Μένουμε Χολαργό», ένα Μέσο που τιμά την πόλη μας με την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την σοβαρότητά του.

Είναι διαφορετικό. Γιατί ως υποψήφιος δήμαρχος έχεις την συλλογική ευθύνη για το μέλλον της πόλης και ταυτόχρονα της ανταπόκρισης στην εμπιστοσύνη των δημοτών τους οποίους εκπροσωπείς έναν προς έναν.

2) Και πώς προέκυψε η απόφαση αυτή;

Έχω μάθει στη ζωή μου να μην είμαι παθητικός παρατηρητής. Για αυτό εξάλλου ασχολούμαι με τα κοινά αλλά και τα συλλογικά.

Είναι λοιπόν, η στασιμότητα στην οποία έχει περιέλθει η πόλη μας, με απόλυτη ευθύνη της απερχόμενης δημοτικής αρχής, που με οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε στη λειτουργική, ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση του Δήμου μας.

Μετά από ώριμη σκέψη, έντονο προβληματισμό και γόνιμο διάλογο, μαζί με συνδημότες και φίλους, προχωρήσαμε στη συγκρότηση μιας ισχυρής και σύγχρονης δημοτικής παράταξης ανατροπής, με γνώμονα το συμφέρον της πόλης, τη βελτίωση της καθημερινότητας και εν τέλει την ευημερία των ανθρώπων.

3) Δημοτικός Σύμβουλος από το 2006, με κοινή αφετηρία και σχεδόν κοινή πορεία με τον νυν Δήμαρχο. Ακόμη και… κουμπαριά! Τι σε χωρίζει στην πραγματικότητα με τον Ηλία Αποστολόπουλο; Τι παραπάνω έχεις να δώσεις εσύ στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού απ’ ό,τι οι προηγούμενοι;

Με χωρίζει η αδράνεια. Η έλλειψη οράματος. Η αδυναμία να κάνουμε την πόλη μας αντάξια των προσδοκιών των κατοίκων της, μια πόλη που όχι μόνο να ζεις αλλά και να την ζεις!

4) Τούτουζας. Επίθετο βαρύ σαν… ιστορία! Μια ιστορία ωστόσο που περισσότερο ανήκει στον «πατριάρχη» της οικογένειας, Παύλο. Είναι πολιτικό εφόδιο ένα τέτοιο επίθετο;

Είναι εφόδιο ζωής. Είναι ένα από τα εφόδια του πατέρα στον γιο, ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά που διαμορφώνουν χαρακτήρα και εμπνέουν για την πορεία σου. Πολιτικό εφόδιο όμως, όχι. Μπορεί για άλλους να είναι. Αλλά δεν θα έπρεπε να είναι. Πολιτικά εφόδια είναι η γνώση, η παιδεία, το σχέδιο, οι προτάσεις, το όραμα. Και βέβαια οι σχέσεις με τον πολίτη, τον δημότη και τη συνεργασία για το κοινό καλό.

5) Κυριακή 2 Ιουνίου 2019. 48 ακριβώς χρόνια μετά τον «πράσινο» άθλο του Γουέμπλεϊ, ένας γνωστός για τα παναθηναϊκά του αισθήματα υποψήφιος Δήμαρχος ενδέχεται να συνδυάσει αυτή την ημερομηνία-ορόσημο με μια δική του κορυφαία επιτυχία. Τι θα πρέπει να περιμένουν από εσένα οι Χολαργιώτες και οι Παπαγιώτες, εφόσον σου εμπιστευτούν την τύχη της πόλης τους;

Καταρχήν, την πίστη, την επιμονή, και την συνεχή προσπάθεια για την τελική νίκη που επέδειξαν οι αθάνατοι παίκτες της μεγάλης ομάδας του Γουέμπλεϊ.

Αλλά αυτό που θα πρέπει βασικά, να περιμένουν είναι:

α) την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής μας

β) τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας

γ) τη δημιουργία ενός ισχυρού Δήμου, που θα βρίσκεται διαρκώς κοντά στον πολίτη και ιδιαίτερα στον δημότη που έχει μεγαλύτερη ανάγκη

δ) την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης μας

ε) την αξιοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού της πόλης μας, μέσα από την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η οποία μπορεί να αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της νέας δημοτικής αναπτυξιακής πολιτικής

6) Πιο συγκεκριμένα. Το «Μένουμε Χολαργό» γεννήθηκε πρωτίστως για να έχει άποψη. Και την άποψη αυτή την εκφράζει δημόσια από την πρώτη στιγμή. Από εδώ λοιπόν τέθηκαν για πρώτη φορά συγκεκριμένα ζητήματα. Ανάπλαση παράδρομου Μεσογείων, διευθέτηση και ανάπλαση Ναυαρίνου, κοινή παρέλαση, ανοιχτό θέατρο στο Νταμάρι για Φεστιβάλ ΚΑΙ στο Χολαργό, Δημοτικό Καφέ 12 μήνες το χρόνο και όχι 6, οριστική χωροθέτηση κάδων απορριμμάτων, πεζοδρόμια που να περπατιούνται, τεχνητός χλοοτάπητας στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Παπάγου, λύσεις στο θέμα της στάθμευσης. Ποια η δική σου θέση και ποιες οι προτάσεις που έχεις να καταθέσεις για όλα αυτά;

Τα ζητήματα που θέτεις είναι πάρα πολύ σοβαρά και θα ξεκινήσω από τα δύο πιο σημαντικά προβλήματα του Δήμου μας, τα πεζοδρόμια και την στάθμευση.

Όσον αφορά στην στάθμευση, είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε χώρους ιδιαίτερα κοντά στην Μεσογείων που δημιουργούνται και τα περισσότερα προβλήματα.

Όσον αφορά στα πεζοδρόμια, είμαι λάτρης των πεζοδρομιών που είναι άνετα στην διέλευση πεζών. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα πεζοδρόμια για να απολαμβάνουν οι κάτοικοι τις ομορφιές του δήμου μας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε διάφορες πόλεις και θα είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες όταν αναλάβουμε την διοίκηση του δήμου.

Σχετικά με το γήπεδο ποδοσφαίρου του Παπάγου, ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει για την κατασκευή του τεχνητού χλοοτάπητα με συγχρηματοδότηση της περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Παπάγου Χολαργού. Από την στιγμή που εγκρίθηκε από το δασαρχείο είναι στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του.

Το δημοτικό καφέ στο άλσος του Χολαργού ήταν ένα όραμα της διοίκησης του Δημήτρη Νικολάου το οποίο το αγκάλιασαν οι δημότες μας αλλά από το 2010 και μετά δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει σωστά. Είμαι υπέρμαχος της λειτουργίας του για όλο τον χρόνο και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Η δημιουργία ανοικτού θεάτρου στο Νταμάρι είναι στα σχέδιά μας ως κάτι το διαφορετικό και εναλλακτικό με σεβασμό στο ήδη πολύ επιτυχημένο φεστιβάλ στο κηποθέατρο Παπάγου.

Όσον αφορά στην ανάπλαση του παράδρομου της Μεσογείων, καθότι είναι η βιτρίνα του δήμου μας, θα είναι από τις πρώτες μας ενέργειες.

Για την διευθέτηση και την ανάπλαση της Ναυαρίνου θα ενταχθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κυκλοφοριακής μελέτης.

Στο ζήτημα της χωροθέτησης των κάδων απορριμμάτων είναι υποχρέωση όλων των Δήμων να κάνουν μελέτη και αυτοψία και να γίνεται ορθολογική κατανομή αυτών βάσει μελέτης και αύξηση των κάδων όπου κρίνεται αναγκαίο.

Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα η κοινή παρέλαση και ο τόπος που θα διεξάγεται. Θεωρώ πως θα πρέπει να γίνεται κοινή παρέλαση των σχολείων Παπάγου και Χολαργού κάτι το οποίο επιθυμούν, τόσο οι μαθητές, όσο η Ένωση Γονέων και οι δάσκαλοι. Με γνώμονα την ασφάλεια όλων των συντελεστών της παρέλασης, θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη τοποθεσία και να πετύχουμε και αυτόν τον στόχο από την στιγμή που θεωρούμαστε ενιαίος Δήμος.

Βέβαια τα ζητήματα δεν είναι μόνο αυτά για τον Δήμο μας αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα σημαντικά. Εμείς ως παράταξη, θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας το επόμενο χρονικό διάστημα το οποίο θα είναι απόλυτα ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο.

7) Είσαι Χολαργιώτης. Γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στην πόλη του Περικλή, δημοφιλής σε ολόκληρο το Δήμο. Θα είσαι ένας Χολαργιώτης Δήμαρχος όπως είναι ο Αποστολόπουλος, ένας Παπαγιώτης όπως ήταν ο Ξύδης ή οι δημότες μπορούν επιτέλους να ελπίζουν μέσω του Δημήτρη Τούτουζα στον πρώτο ενωτικό Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού;

Ευχαριστώ πολύ για αυτή την ερώτηση και το εννοώ! Επιτέλους, τι σημαίνει Παπαγιώτης δήμαρχος και τι Χολαργιώτης; Μία είναι η πόλη μας. Κοινά τα προβλήματά μας και οι ανησυχίες. Ιδιαιτερότητες ναι, υπάρχουν. Αλλά τέτοιες μπορεί να υπάρχουν και σε μια γειτονιά από τη μια γωνία στην άλλη, ή ακόμη και μέσα σε μια οικογένεια. Η ουσία όμως είναι μία: δεν είναι ούτε ο Χολαργός, ούτε ο Παπάγος. Είναι η πόλη, είναι ο δήμος Παπάγου-Χολαργού και εγώ φιλοδοξώ να είμαι ο δήμαρχος της μίας και αδιαίρετης πόλης μας.

8) Το ανδρικό μπάσκετ του Χολαργού για πρώτη φορά στην Α1. Ανεπανάληπτες και συνάμα ιστορικές αθλητικές στιγμές για ολόκληρη την πόλη. Κάτι που οφείλει στο Γιώργο Δρόσο και την οικογένεια Τούτουζα. Η επιτυχία στον τομέα του αθλητισμού μπορεί να μεταφερθεί και στην πολιτική;

Κάθε συλλογική προσπάθεια των κοινωνικών ομάδων έχει κοινές αφετηρίες και διαδρομές. Και η πολιτική είναι συλλογική προσπάθεια. Όπως στον αθλητισμό απαιτείται στοχοπροσήλωση, συνεργασία, αγώνας και συμμετοχή, έτσι και στην πολιτική. Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Να μην ξεχνάμε και την ρίζα των όρων που χρησιμοποιούμε: πόλις, δήμος, πολιτική.
Εξάλλου, μόλις ξεκινήσαμε ένα Μαραθώνιο!

9) Απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μια μεταρρυθμιστική απάτη, καθρέφτης της κυβέρνησης που τη γέννησε. Η δική σου γνώμη;

Φοβάμαι ότι η αυτοδιοίκηση εισέρχεται σε μια περίοδο δυσλειτουργίας και αναστάτωσης. Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά νομίζω ότι οι ατέλειες του νόμου και ο προσανατολισμός του θα έχουν συνέπειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες για την ανάπτυξη των πόλεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών που θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια.

10) Τι είναι αυτό που θες εσύ να αλλάξεις στην αγαπημένη μας πόλη, το Χολαργό και του Παπάγου;

Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού θα έχει ως ΑΠΟΣΤΟΛΗ του να υπηρετεί με αξιόπιστο και φιλικό τρόπο τους πολίτες, με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα,
άμεσα και σύντομα, με εντιμότητα και με όρους απόλυτης διαφάνειας, εισάγοντας νέες πρωτοποριακές υπηρεσίες με το μικρότερο δυνατό κόστος, τόσο για αυτόν, όσο και για τους πολίτες, χρησιμοποιώντας ολοένα και περισσότερο τις τεχνολογίες αιχμής και επενδύοντας σε διαρκή βάση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του.

Το πρόγραμμά μας, θα υπηρετεί το όραμά μας για την πόλη μας. Υπηρετεί τους στόχους μας, που είναι:

  • H βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών,
  • η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,
  • η ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου,
  • η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη «πράσινων» δράσεων,
  • ο ενεργειακός προγραμματισμός,
  • η οικονομική και αειφόρος ανάπτυξη της πόλης,
  • η ανάδειξη του προαστιακού χαρακτήρα της πόλης μας και η αναβάθμιση της αισθητικής και της εικόνας του,
  • η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών της πόλης σε συνδυασμό με την απλοποίηση της εξυπηρέτησης του πολίτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής,
  • η βελτίωση των υποδομών της πόλης,
  • η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας,
  • η ενθάρρυνση για την ανάπτυξη της πόλης ως κομβικού προορισμού για επιχειρηματική δραστηριότητα, για συμμετοχή στις πολιτιστικές του εκδηλώσεις, για δραστηριοποίηση στις αθλητικές του διοργανώσεις, αλλά και για αναψυχή.

11) Για κλείσιμο, ένα μονολεκτικό σχόλιο ή μια φράση για κάθε ένα από τα παρακάτω πρόσωπα:

Σκούρτης Χαράλαμπος – Σοβαρός, συνετός με αποδεδειγμένα μεγάλη διοικητική ικανότητα και κοινωνική ευαισθησία.

Νικολάου Δημήτρης – Άνθρωπος των έργων, διεκδικητικός με ειλικρινή διάθεση για προσφορά.

Ξύδης Βασίλης – Πρώην Δήμαρχος.

Αποστολόπουλος Ηλίας – Νέος με διαφορετικές αντιλήψεις.

Τίγκας Κώστας – Συνεπής στον αγώνα του.

Κεχρής Γιάννης – Φίλος, επιστήμονας, ακούραστος και έντιμος.

Κιουγιουμτζόπουλος Χάρης – Μεγάλη γνώση και κατάρτιση σε θέματα αυτοδιοίκησης.

Κανάκης Νικήτας – Ξεχωριστός, ρομαντικός, με πλούσια κοινωνική δράση.

12) Δημήτρη, σε ευχαριστώ πολύ για την εποικοδομητική, θέλω να πιστεύω, συνομιλία μας. Καλή επιτυχία στον αγώνα σου, για ένα ακόμη καλύτερο αύριο στη γειτονιά που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε.

Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους δημότες για τους στόχους της πρωτοβουλίας μας. Για αυτό το καλύτερο αύριο της πόλης μας, της γειτονιάς μας, ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια.