ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ: 90 μέρες από την κάλπη


Με αφορμή τις 90 μέρες που απομένουν από σήμερα Δευτέρα (25/2) έως την α’ Κυριακή (26/5) των Δημοτικών Εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, ο Μανώλης Χάλκος τα… βάζει κάτω για λογαριασμό του «Μένουμε Χολαργό» και αναλύει όλα τα δεδομένα στη μάχη για τη διεκδίκηση της Δημαρχίας στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού.

Του Μανώλη Χάλκου
Ιδιοκτήτη και ιδρυτή
του «Μένουμε Χολαργό»
(menoumeholargo.gr,
facebook.com/menoumeholargo)

Τρεις ακριβώς μήνες λοιπόν απέμειναν μέχρι την ημέρα που οι Χολαργιώτες και οι Παπαγιώτες, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, θα κληθούμε να προσέλθουμε στις κάλπες που θα έχουν στηθεί στα σχολεία όλων των Δήμων, για να ψηφίσουμε, για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής, το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους που επιθυμούμε να μας εκπροσωπήσουν στα κοινά για την περίοδο 2019-2023.

Η θητεία των Δημοτικών (και Περιφερειακών) Αρχών επανέρχεται στα 4 από τα 5 έτη, σε μια τετραετία κατά την οποία οι περισσότεροι Δήμοι θα μείνουν ακυβέρνητοι ή θα πορευτούν στον… αυτόματο, ελέω μιας απλής αναλογικής η οποία θεσπίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου η απώλεια των θέσεων εξουσίας των στελεχών τού εν λόγω μορφώματος να περιοριστεί στο ελάχιστο.

Και το λέμε αυτό διότι με τον επικείμενο καταποντισμό που γνωρίζουν πολύ καλά στην Κουμουνδούρου πως έρχεται, βασικό τους μέλημα δεν ήταν καμιά αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση, αλλά το πώς θα παραμείνουν -με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο- σε θέσεις διοίκησης.

Με τη «μαϊμού» αυτή απλή αναλογική λοιπόν, μπορεί μεν ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει σχεδόν όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες που κέρδισε το ’14, τα περισσότερα στελέχη του ωστόσο θα παραμείνουν -αναγκαστικά- στην εξουσία, αφού για να υπάρξει διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση ο κάθε εκλεγμένος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης που στηρίζεται ή προέρχεται από διαφορετικό κόμμα θα πρέπει υποχρεωτικά να συνεργαστεί με την εκάστοτε αντιπολίτευση, την οποία στην προκειμένη περίπτωση θα αποτελούν ως επί το πλείστον οι ηττημένοι ΣΥΡΙΖαίοι.

Γιατί μιλάμε για «μαϊμού» απλή αναλογική; Διότι η αληθινή απλή αναλογική προϋποθέτει ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και ενιαίο για τους Δημάρχους. Με τους 33 πρώτους σε ψήφους -και αναμφισβήτητα δημοφιλέστερους στην περιοχή- Δημοτικούς Συμβούλους να απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο και τον πρώτο σε ψήφους Δήμαρχο να αποτελεί το νέο πρώτο πολίτη του Δήμου.

Δεν λέμε εάν το παραπάνω είναι και το πλέον ενδεδειγμένο, αυτό ακριβώς όμως θα σήμαινε την πραγματική απλή αναλογική, τουλάχιστον στους Δήμους όλης της επικράτειας. Ώστε ο ψηφοφόρος να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει όποιο πρόσωπο επιθυμεί, από όποιον πολιτικό ή μη χώρο κι αν αυτό προέρχεται. Διότι, με τη «μαϊμού» απλή αναλογική πάλι θα εκλεγούν άτομα των 200 σταυρών και θα μείνουν έξω πρόσωπα των 400 και των 500 σταυρών. Αποτυχημένη εξ αρχής λοιπόν, μία ακόμη… μεταρρύθμιση της «Αριστεράς».

Και, γιατί οι περισσότεροι Δήμοι θα μείνουν ακυβέρνητοι; Διότι τα κάθε λογής αλισβερίσια που προϋποθέτει η «μαϊμού» απλή αναλογική για τη σύσταση διοίκησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε πάρα πολλές περιπτώσεις Δήμων θα πέσουν στο κενό, αφού τα… ανταλλάγματα δεν θα βρίσκουν σύμφωνους τους εκάστοτε εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Κοινώς, ο κάθε εκλεγμένος Δήμαρχος και η παράταξή του θα βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας όμηροι της μειοψηφίας, αφού για να διοικήσουν το Δήμο θα πρέπει να προσφέρουν θέσεις διοίκησης σε κάποιες από τις ηττημένες παρατάξεις, οι οποίες μπροστά στη γλύκα της εξουσίας ξαφνικά θα κληθούν να θυμηθούν το… κοινό καλό για τον τόπο (sic) και τους πολίτες.

Ας προσπεράσουμε όμως τα διαδικαστικά και ας μπούμε στο δικό μας… ψητό. Έξι (6) όπως όλα δείχνουν (και όπως έχουμε ήδη γράψει) θα είναι τελικά οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών Παπάγου-Χολαργού:

«Μαζί για την Πόλη μας» (Ηλίας Αποστολόπουλος), «Συν-Πόλις Παπάγος-Χολαργός» (Δημήτρης Τούτουζας), «#μετονΝικήτα» (Νικήτας Κανάκης), «Για την Πόλη που μας Αξίζει» (Κώστας Τίγκας), «Λαϊκή Συσπείρωση» (Αντώνης Ρεκλείτης), «Δίκτυο Πολιτών» (Περικλής Ζήκας).

Οι εννέα δηλαδή παρατάξεις του 2014 έγιναν το 2019 έξι, αφού παρελθόν από τα δημοτικά δρώμενα αποτελούν οριστικά πια οι υποψήφιοι Δήμαρχοι του ’14, Γιάννης Κεχρής (Δημοτική Αναγέννηση), Χρήστος Δασκαλόπουλος (Δυναμική Πορεία), Δημήτρης Νικολάου (Ενεργοί Δημότες) και Χριστίνα Πολυκαλά (Κοινωνία Δημοτών).

Αντιθέτως, ο υποψήφιος Δήμαρχος του 2014, Χάρης Κουγιουμτζόπουλος (8 Προτάσεις), προσχώρησε στην παράταξη «#μετονΝικήτα» του κ. Κανάκη, κάτι που έπραξαν και τα περισσότερα μέλη της -πρώην- παράταξης του κ. Δασκαλόπουλου, ενώ τις παρατάξεις Κεχρή-Νικολάου ουσιαστικά ήρθε να αντικαταστήσει η παράταξη «Συν-Πόλις» του Δημήτρη Τούτουζα.

Όλα αυτά, για τα οποία το «Μένουμε Χολαργό» σάς είχε προϊδεάσει εδώ και χρόνια, οδηγούν στον… μαγικό αριθμό 6, που ναι μεν παραμένει μεγάλος για ένα Δήμο 36.215 εγγεγραμμένων δημοτών-ψηφοφόρων, σαφώς όμως πιο ορθολογικός από τον αστείο αριθμό των 9 συνδυασμών του 2014.

Η σειρά με την οποία αναφέρουμε τέσσερις παραγράφους πιο πάνω τους 6 συνδυασμούς μόνο τυχαία δεν είναι, αφού με βάση την έως τώρα εικόνα των υποψήφιων Δημάρχων και των στελεχών-συνεργατών τους, όλα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτή την τελική κατάταξη.

Θα θυμάστε πως στα τεσσερισήμισι χρόνια ζωής του, το «Μένουμε Χολαργό» δεν έπεσε ποτέ έξω σε καμία του πρόβλεψη, ενώ τα αμέτρητα αποκλειστικά μας θέματα επιβεβαιώθηκαν στο έπακρο, χτίζοντας -και- με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία που όλοι πια στην περιοχή αναγνωρίζουν στο -με διαφορά- πρώτο Μέσο της πόλης.

Ο Δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος, πέρα από το αξίωμα διαθέτει αυτή τη στιγμή τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα παραγοντικά ονόματα Χολαργού και Παπάγου. Το αν αυτά τα ονόματα είναι και τα καταλληλότερα για να συνεχίσουν να διοικούν το Δήμο, είναι… αλλουνού παπά Ευαγγέλιο. Εφόσον τον ψηφοφόρο τον καλύπτει ένας 80άχρονος ή ένας 90άχρονος κατ’ επάγγελμα Δημοτικός Σύμβουλος ή Αντιδήμαρχος, εφόσον τον καλύπτει το πολιτικό τζάκι της πόλης, εφόσον τον καλύπτουν οι γυρολόγοι της πολιτικής που τη μία μέρα βρίσκονται στη μία παράταξη και την επόμενη σε άλλη, τότε δεν έχει παρά να επιλέξει ξανά το γιο του αείμνηστου Τάσου Αποστολόπουλου.

Επειδή τους περισσότερους Έλληνες ψηφοφόρους τούς καλύπτουν ακριβώς όλα αυτά, ο κ. Αποστολόπουλος αναμένεται να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση κατά την α’ Κυριακή των εκλογών. Με ένα ποσοστό κοντά στο 35%, με την απλή αναλογική ο Δήμαρχος θα εκλέξει περί τους 12 Δημοτικούς Συμβούλους, 8 από το Χολαργό και 4 από του Παπάγου και, σε περίπτωση επικράτησης και στο β’ γύρο, θα «ψάχνει» τουλάχιστον 5 ακόμη από την αντιπολίτευση για να «συμμαχήσουν» μαζί του και να μπορέσει έτσι να διοικήσει στη δεύτερη θητεία του, κατέχοντας συνολικά 17 Συμβούλους (στους συνολικά 33) και άρα την οριακή πλειοψηφία (51%) εντός Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η πλειοψηφία των σημερινών Δημοτικών Συμβούλων του Ηλία Αποστολόπουλου πάει όντως… σπίτι της, αφού οι 8 Χολαργιώτες Σύμβουλοι της παράταξης «Μαζί για την Πόλη μας» θα είναι οι κ.κ. Αυγουρόπουλος, Μουντάκη, Νικάκη, Βαλυράκης, Ρουφογάλη από τους σημερινούς, συν τους Λινάκη, Πολύδωρα και Παπαναστασίου από τους… καινούργιους, ενώ οι 4 Παπαγιώτες θα είναι οι κ.κ. Οικονόμου, Παρίση, Βεντουζά από τους νυν και ο κ. Κουκής από τους νεοεισερχόμενους.

Οι υπόλοιποι σημερινοί Δημοτικοί Σύμβουλοι του Ηλία Αποστολόπουλου, Δημητριάδου, Μπουφούνου, Τράκας, Σιαμάνης, Σκουτέρης, Χαρακτινιώτης, Χατζής, Σουρανή, Τσουροπλής, μαζί με τα νέα… μεταγραφικά αποκτήματα (Νομικό, Τζουάνου, Κούτρα, Φλιππακόπουλο κ.λπ.), θα εργαστούν προεκλογικά και θα κοπιάσουν ώστε τις θέσεις στα δημοτικά έδρανα να καταλάβουν εν τέλει οι από πάνω και τις θέσεις στα ΔΣ των Νομικών Προσώπων τα στελέχη της αντιπολίτευσης.

Από εκεί και πέρα, εύκολα ή δύσκολα (κατ’ εμάς εύκολα) στη δεύτερη θέση και τη β’ Κυριακή αναμένεται να βρεθεί μαζί με το Δήμαρχο ο -πρωτοεμφανιζόμενος- συνδυασμός «Συν-Πόλις Παπάγος-Χολαργός» του Δημήτρη Τούτουζα.

Η δυναμική του ονόματος και της οικογένειας του επικεφαλής και πρώην Αντιδημάρχου, πρωτίστως στο Χολαργό και δευτερευόντως στου Παπάγου, μαζί με τα δυνατά και -πολιτικά- άφθαρτα ονόματα που απαρτίζουν ήδη το ψηφοδέλτιο Τούτουζα (Ανυφαντής, Αναγνωστόπουλος, Ρετσινιά, Δεμέστιχας, Αλευράς, Μακρίδης, Παπαδόπουλος κ.ά.), είναι τα στοιχεία εκείνα που προκρίνουν τον «Συν-Πόλις» στη β’ Κυριακή της 2ας Ιουνίου 2019.

Στην τρίτη θέση θα βρεθεί, όπως και το 2014, η παράταξη που υποστηρίζεται μεν από το ΣΥΡΙΖΑ, υπερβαίνει δε τα στενά κομματικά όρια και δη του… επικηρυγμένου κυβερνώντος κόμματος, χάρη στον επικεφαλής της. Ο Χολαργιώτης Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, ιδιαίτερα αγαπητός στην πόλη του Περικλή και το πανελλήνιο, θα παίξει αναμφίβολα, μαζί με την ομάδα του, το δικό του ρόλο στο αύριο του «καλλικρατικού» μας Δήμου.

Την παράταξη «#μετονΝικήτα» θα ακολουθήσει η παράταξη του Κώστα Τίγκα. Ο Παπαγιώτης στρατηγός και επικεφαλής της σημερινής μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου επέλεξε ξανά να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, κάτι που αν μη τι άλλο αποδεικνύει τη συνέπεια των λόγων και πράξεών του καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής θητείας.

Το 2019 όμως, δεν είναι 2014, όταν τον κ. Τίγκα πλαισίωναν ονόματα όπως αυτά των κ.κ. Κουτάκη, Κουκή, Κούτρα, Καλλιοντζή και το… παιχνίδι παιζόταν ανάμεσα σε Χολαργό και Παπάγου, με το γνωστό -θριαμβευτικό- αποτέλεσμα του 62%-38% υπέρ του νυν -Χολαργιώτη- Δημάρχου. Ακριβώς για τους λόγους αυτούς τον κ. Τίγκα θα επιθυμούσε διακαώς εκ νέου ως αντίπαλό του στο β’ γύρο ο Ηλίας Αποστολόπουλος, εξ ου και οι στημένες δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν σε ελεγχόμενες ιστοσελίδες, που δεν διαβάζουν ούτε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους.

Το σταθερό 5% του ΚΚΕ στις Δημοτικές Εκλογές του Δήμου Παπάγου-Χολαργού δεν θα ξεκολλήσει μεν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Αντώνη Ρεκλείτη (αντικατέστησε στην αρχηγία το Γιώργο Ρεμούνδο) από την προτελευταία θέση, πιθανότατα ωστόσο θα προσφέρει στην κομμουνιστική παράταξη μία επιπλέον έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την έτερη καθαρά αριστερή παράταξη, το «Δίκτυο Πολιτών». Μετά την αποχώρηση του Περικλή Ζήκα από το ΣΥΡΙΖΑ, ο συνδυασμός που το 2014 βρέθηκε 229 ψηφοδέλτια μακριά από τη β’ Κυριακή, θα καταγράψει αυτή τη φορά ένα ποσοστό λίγο χαμηλότερο από εκείνο του ΚΚΕ, εκλέγοντας ξανά δύο Δημοτικούς Συμβούλους.

Όλα αυτά, κατά την α’ Κυριακή. Τη β’ Κυριακή, το ιδιότυπο δίδυμο των κουμπάρων (Αποστολόπουλος-Τούτουζας) δεν θα θυμίζει σε τίποτα το δίδυμο (Αποστολόπουλος-Τίγκας) της β’ Κυριακής του 2014. Και αυτό διότι δεν θα έχουμε πια να κάνουμε με Χολαργό εναντίον Παπάγου, ούτε με νεαρό έναντι γηραιότερου υποψήφιου Δημάρχου.

Αυτή τη φορά αντιμέτωποι θα είναι δύο δεξιοί και νέοι ηλικιακά Χολαργιώτες, με πολλά ακόμη κοινά χαρακτηριστικά. Έχοντας ως μεγαλύτερη παρακαταθήκη το όνομα του πατέρα τους, αμφότεροι θα τεθούν ουσιαστικά από κοινή αφετηρία αντιμέτωποι τετ α τετ στο β’ γύρο της 2ας Ιουνίου, αφού η… μπίλια των Δημοτικών Συμβούλων θα έχει κάτσει οριστικά μια εβδομάδα νωρίτερα.

Τη β’ Κυριακή οι ψηφοφόροι δεν θα έχουν πια -την υποχρέωση- να προσέλθουν στην κάλπη για να εκλέξουν την κυρία που θα διορίσει το εγγόνι τους ή τον κύριο που θα πάρει τον κάδο μπροστά από την πόρτα του σπιτιού τους, αλλά τον επικεφαλής που επιθυμούν ως επόμενο Δήμαρχο της πόλης τους.

Μην ξεχνάμε πως και η συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία της να στηρίξει Τούτουζα σε ενδεχόμενο δίδυμο Αποστολόπουλου-Τούτουζα τη β’ Κυριακή.

Ακόμη και οι ίδιοι οι υποψήφιοι του Ηλία Αποστολόπουλου που θα έχουν μείνει εκτός, γνωρίζοντας πια πως δεν θα έχουν να περιμένουν το οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της επόμενης θητείας, είναι πολύ πιθανό να κινηθούν μαζί με τους ψηφοφόρους τους προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλάζοντας άρδην το σκηνικό ανάμεσα στις δύο εκλογικές Κυριακές.

Ο Δήμαρχος αυτά ασφαλώς και τα γνωρίζει πολύ καλά και ακριβώς για το λόγο αυτό δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση ως αντίπαλό του στο β’ γύρο το Δημήτρη Τούτουζα.

Εν κατακλείδι, ο Ηλίας Αποστολόπουλος μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο για μία δεύτερη θητεία, ο Δημήτρης Τούτουζας με την ομάδα του όμως διατηρεί τις δικές του υπαρκτές και σοβαρές πιθανότητες για τη μεγάλη ανατροπή στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019.

Μέχρι τότε, μεσολαβούν τρεις ολόκληροι μήνες, κατά τους οποίους πολλά ή και τίποτα μπορεί να αλλάξει. Το μόνο σίγουρο είναι πως το «Μένουμε Χολαργό» θα σας ενημερώνει καθημερινά, όπως κάνει ανελλιπώς εδώ και τεσσερισήμισι χρόνια, για όλες τις εξελίξεις στη γειτονιά που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε.