Στο Βινκόβτσι της Κροατίας το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού


Οι καθηγητές Χριστίνα Μπράβου και Νίκος Παπαδόπουλος και οι μαθητές Ζηνοβία Κονταξοπούλου, Βερόνικα Κουρκουρίνα, Έλενα Μάντζαρη, Παναγιώτης Κολάνης και Χριστόφορος Οικονόμου, βρέθηκαν για μια εβδομάδα στην κροατική πόλη, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού επισκέφτηκε για δεύτερη φορά το σχολείο «Osnovna scola Bartola Kasica» της Κροατίας, με το οποίο υπήρξε εταίρος στο παρελθόν σε προηγούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στο νέο Erasmus +, με τίτλο «Stop Climate Change – Together Europe Achieves More», που υλοποιεί το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το κροατικό σχολείο, που βρίσκεται στην πόλη Vinkovci, έχει αναλάβει τον συντονισμό, ενώ συμμετέχουν και σχολεία της Πολωνίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Λιθουανίας.

Οι καθηγητές Χριστίνα Μπράβου, συντονίστρια της Σχολικής Σύμπραξης, και Νίκος Παπαδόπουλος και οι μαθητές Κονταξοπούλου Ζηνοβία, Κουρκουρίνα Βερόνικα, Μάντζαρη Έλενα, Κολάνης Παναγιώτης και Οικονόμου Χριστόφορος, ταξίδεψαν και παρέμειναν στο Vinkovci από τις 17 έως τις 23 Μαρτίου 2019. Οι μαθητές έμειναν στα σπίτια των Κροατών μαθητών, τους οποίους είχαν φιλοξενήσει τον Οκτώβριο, όταν οι ξένες αντιπροσωπείες είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα και το σχολείο του Χολαργού, ενώ οι καθηγητές διέμειναν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Οι καθηγητές και οι μαθητές του κροατικού σχολείου επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους επισκέπτες από τις πέντε χώρες, με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς. Ακολούθησε ένα πλούσιο σε δραστηριότητες πρόγραμμα, κατά την πενθήμερη παραμονή των αντιπροσωπειών στο Vinkovci. Διδασκαλία μαθημάτων από καθηγητές των εταίρων χωρών στην αγγλική γλώσσα, γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Το μάθημα της ελληνικής αντιπροσωπείας, το οποίο παρέδωσε η Χριστίνα Μπράβου, αφορούσε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά των μεσογειακών χωρών της Ευρώπης.

Παρουσίαση του θεατρικού μονόπρακτου «Down in the Dumps». Επίσκεψη σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου, παραγωγής δαπέδων και επίπλων και επαναχρησιμοποίησης της βιομάζας. Ενημέρωση από τον Ερυθρό Σταυρό για παροχή πρώτων βοηθειών και πώληση προϊόντων από τις χώρες εταίρους στην κεντρική πλατεία του Vinkovci, με στόχο την διάθεση των κερδών υπέρ του οργανισμού αυτού. Περιήγηση σε δύο φυσικές λίμνες της πόλης αλλά και μετάβαση στο φυσικό πάρκο «Kopacki rit», ένα εντυπωσιακό υγροβιότοπο, που σχηματίστηκε από τα νερά των ποταμών Δούναβη και Ντάβα. Παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τις επιπτώσεις του κλίματος στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, οι φιλοξενούμενοι καθηγητές και μαθητές ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό της Κροατίας και θαύμασαν την φυσική ομορφιά της πόλης, που την διασχίζει ο ποταμός Bosut. Η επίσκεψη στο μουσείο Vucedol, όπου εκτίθενται προϊστορικά ευρήματα από τις πρώτες εγκαταστάσεις ανθρώπων στην περιοχή αυτή, στις πόλεις Ilok και Vukovar, που τα σημάδια από τον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμα ορατά και στο μνημείο Ovcara, έναν υποβλητικό τόπο μνήμης της εκτέλεσης μεγάλου αριθμού αμάχων από τους Σέρβους, έδωσαν την ευκαιρία σε μαθητές και καθηγητές των εταίρων χωρών να γνωρίσουν πτυχές του ιστορικού παρελθόντος της Σλαβονίας, της περιοχής στην ανατολική πλευρά της Κροατίας, όπου βρίσκεται το Vinkovci.

Οι Έλληνες καθηγητές και μαθητές επέστρεψαν στην Ελλάδα με πολύ ευχάριστες εντυπώσεις και όμορφες αναμνήσεις από την παραμονή τους στην Κροατία. Το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού προετοιμάζεται τώρα για την επόμενη εκπαιδευτική επίσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, στο Roermond της Ολλανδίας.