Στον Τίμιο Σταυρό ο Μητροπολίτης Γλυφάδας


Για πρώτη φορά ως -νεοεκλεγείς- Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης θα προεξάρχει σε Θεία Λειτουργία στο Χολαργό ο από Σαλώνων κ. Αντώνιος, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (31/3).

Μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία και δη για την ενορία του Τιμίου Σταυρού Χολαργού η ερχόμενη Κυριακή (31/3), καθώς πρόκειται για την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Της τρίτης Κυριακής των νηστειών της Μεγάλης Σαρακοστής, κατά την οποία η Εκκλησία μας προβάλλει στους πιστούς της τον Σταυρό του Κυρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στο πλαίσιο του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς.

Κατά το συναξάρι της ημέρας, «επειδή με τη σαρανταήμερη νηστεία, κατά κάποιο τρόπο σταυρωνόμαστε και εμείς με τη νέκρωση από τα πάθη κι έχουμε μια αίσθηση πικρίας με το να μας δημιουργείται ακηδία και κατάπτωση, μπαίνει μπροστά μας ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, σαν αναψυχή και στήριγμά μας και σαν υπόμνηση του Πάθους του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και παρηγοριά:

Αν ο Θεός μας σταυρώθηκε για μας, πόσα πρέπει να κάνουμε εμείς για χάρη Του; Ανακουφιζόμαστε λοιπόν από τους κόπους μας, με την παράθεση των Δεσποτικών θλίψεων και με την υπόμνηση και ελπίδα της δόξας που ήρθε μέσα από τον Σταυρό».

Κι είναι πράγματι μία επιπλέον ευκαιρία που δίνει η Εκκλησία για να προβληματιστούμε, πάνω στο μέγιστο μυστήριο της Σταυρικής Θυσίας του Κυρίου μας.

Στο Ναό του Τιμίου Σταυρού, λοιπόν, στις 7.00 το πρωί της Κυριακής (31/3) θα ξεκινήσει ο Όρθρος και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία θα ολοκληρωθεί γύρω στις 11.00 π.μ., προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντωνίου, για πρώτη φορά με τον νέο του τίτλο, ύστερα από την πρόσφατη εκλογή και ανύψωσή του από την Ιεραρχία σε Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το απόγευμα, στις 5.30, θα τελεστεί ο τέταρτος Κατανυκτικός Εσπερινός, μαζί με την ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού, κατά τη διάρκεια των οποίων θα τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου.