28 Απριλίου 1929 – 28 Απριλίου 2019: 90 χρόνια Χολαργός


Ενενήντα (90) χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Κυριακή του Πάσχα 2019, από την ημέρα των επίσημων εγκαινίων της πόλης, την Κυριακή 28 Απριλίου 1929 | Ανεξήγητη «σιωπή» από τη Δημοτική Αρχή για τη σπουδαία αυτή επέτειο

Στις 2 του περασμένου Δεκέμβρη (2018), ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και ιστορικός, Ελευθέριος Σκιαδάς, αποκάλυπτε στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» την ακριβή ημερομηνία «γέννησης» του Χολαργού Αττικής των νεότερων χρόνων.

Το «Μένουμε Χολαργό» ήταν το μοναδικό Μέσο της περιοχής που ανέδειξε και προέβαλε τα πολύτιμα ιστορικά στοιχεία που έφερνε στην επιφάνεια ο κ. Σκιαδάς, με τη σχετική ανάρτηση να γίνεται κυριολεκτικά… viral για αρκετές ημέρες.

Πέντε σχεδόν μήνες μετά, διάστημα στο οποίο μεσολάβησαν (και συνεχίζουν να μεσολαβούν) δεκάδες εκδηλώσεις-φιέστες του Ηλία Αποστολόπουλου και των συνεργατών του, υπό τον μανδύα του Δήμου, η επίσημη διοίκηση δεν φρόντισε να τιμήσει τη σπουδαία αυτή επέτειο ούτε με ένα έστω μήνυμα μέσω της δραστήριας κατά τ’ άλλα σελίδας της στο Facebook.

Βέβαια για να ασχοληθείς πραγματικά με την πόλη που τάχα αγαπάς, πρέπει να σε νοιάζει πρώτα εκείνη και έπειτα η τσέπη σου. Πρέπει πρώτα να σε απασχολεί κάθε πτυχή της ιστορίας της, της καθημερινότητάς της, των ανθρώπων που τη ζουν και έπειτα τα ψηφαλάκια, η υστεροφημία και η… σύνταξή σου.

Καλή η μόστρα στις εξέδρες, τις Εκκλησίες, τα σχολεία και τα αμφιθέατρα, ακόμη καλύτερη όμως, και ουσιαστικότερη, η αδιάλειπτη παρουσία στους δρόμους και τις γειτονιές που οικοδόμησαν ο Παναγιώτης Βουτσινάς, ο Γεώργιος Βεντούρης και ο Νικόλαος Βιτάλης.

Γράφαμε στις 2 Δεκεμβρίου 2018:

«Ο δημοσιογράφος-ιστορικός και πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς προσφέρει μέσω της “Κυριακάτικης Δημοκρατίας” της 2ας Δεκεμβρίου 2018 ένα πολύτιμο ιστορικό-αρχειακό δώρο στην πόλη του Περικλή, τους κατοίκους της και τη Δημοτική της Αρχή.

Ένα δώρο που ο ίδιος ο Δήμος οφείλει να εκμεταλλευτεί, θέτοντας πλέον την 28η Απριλίου εκάστου έτους στο προσκήνιο των εκδηλώσεων, αρχής γενομένης από την ιστορική δοξολογία που θα πρέπει να τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης την Κυριακή 28 Απριλίου 2019, ενενήντα ακριβώς χρόνια μετά τον αγιασμό των εγκαινίων της πόλης του Χολαργού, στο ίδιο σημείο».

Το «Μένουμε Χολαργό» δηλαδή πρότεινε, όπως κάνει -για κάθε θέμα- από την έναρξη της λειτουργίας του, εδώ και 4,5 χρόνια.

Το «Μένουμε Χολαργό», όμως, όπως και η αντιπολίτευση, μόνο να προτείνουν μπορούν. Τις αποφάσεις τις παίρνει η εκάστοτε διοίκηση του Δήμου. Και την ευθύνη για το ποια θα είναι αυτή και κατ’ επέκταση ποιες οι αποφάσεις της, την έχει αποκλειστικά ο ίδιος ο λαός.

Όπως ό,τι πληρώσουμε παίρνουμε, έτσι και ό,τι ψηφίζουμε μας διοικεί. Κι αυτό ας το βάλουμε επιτέλους καλά στο μυαλό μας.

Χρόνια σου Πολλά Χολαργέ μας!

Μανώλης Χάλκος
Μένουμε Χολαργό