Ελληνοκυπριακές διακρίσεις για το 1ο Γυμνάσιο

Στο 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα-Διαγωνισμό «Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες» συμμετείχε αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου αναφέρει:

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού συμμετείχε στο 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα-Διαγωνισμό “Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες” με τρεις μαθητικές δημιουργίες: Η πρώτη ήταν ένα χορευτικό δρώμενο με τίτλο “Ακροβατώντας…” με το οποίο απέσπασε και το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 260 σχολεία από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ομογένεια.

Η δεύτερη ήταν μουσική σύνθεση-μελοποίηση και εκτέλεση στο πιάνο και στο φλάουτο του ποιήματος “Άδεια θρανία” του Κύπριου ποιητή Ανδρέα Παστελλά, που απέσπασε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία του.

Η τρίτη ήταν η κατασκευή ενός θυρεού-οικόσημου του προγράμματος με κυρίαρχη την παράσταση της ελιάς ως σύμβολο πολιτισμού που απλώνει τις ρίζες της και αγκαλιάζει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προσκαλέσαμε στο σχολείο μας την αγωνίστρια της ΕΟΚA κα. Χαραλαμπία Κωνσταντίνου – Αραπίδου, η οποία έκανε στους μαθητές ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας με την αφήγηση της δράσης της στον αγώνα των Κυπρίων εναντίον της αγγλικής κατοχής (1955-1959).

Mαζί της είχε την ελληνική σημαία που έραψε η ίδια στο κελί των φυλακών (από τα μπλε και άσπρα εσώρουχα που της έφερνε η μητέρα της μια φορά το μήνα).

Μετά από επίσημη πρόσκληση του Γυμνασίου Αγίου Αθανασίου Λεμεσού, πενήντα επτά (57) μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μαζί με τις καθηγήτριες κα. Έρτσου Καλυψώ (συντονίστρια του προγράμματος), κα. Χριστοφιλοπούλου Σταυρούλα, κα. Παπανδρέου Βασιλική και κα. Μαριδάκη Βασιλική, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό ταξίδι στην Κύπρο και επισκέφθηκαν το προαναφερόμενο γυμνάσιο.

Καθηγητές και μαθητές γνωρίστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες, παρακολούθησαν τη γιορτή για την εθνική επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού κυπριακού αγώνα εναντίον των Άγγλων και ενισχύθηκαν οι δεσμοί φιλίας με την επιθυμία να δημιουργηθεί μια γέφυρα επικοινωνίας στο πλαίσιο αδελφοποίησης των δύο σχολείων.

Επισκεφθήκαμε τη Λεμεσό, την αρχαία πόλη του Κουρίου, τον πύργο των Ιπποτών στο Κολόσσι. Στην Πάφο ξεναγηθήκαμε στην έπαυλη του Διονύσιου με τα υπέροχα ψηφιδωτά. Φτάσαμε στην Πέτρα του Ρωμιού όπου ο μύθος λέει ότι γεννήθηκε η Αφροδίτη Πήγαμε στη Λευκωσία που αποτελεί τη μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, αποτίσαμε φόρο τιμής στους νεκρούς ήρωες στα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από μακριά την πόλη – φάντασμα της Αμμοχώστου και τα τουρκικά φυλάκια σε απόσταση αναπνοής πάνω στην “πράσινη γραμμή”. Επισκεφθήκαμε το μοναστήρι της Αγίας Νάπας και την όμορφη πόλη της Λάρνακας με την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου και τις Φοινικούδες, την καρδιά της τουριστικής ζωής της πόλης.

Γεμάτοι αναμνήσεις και εμπειρίες από το ταξίδι αυτό, ελπίζουμε να επισκεφθούμε ξανά το νησί της Αφροδίτης και να συναντήσουμε τους φίλους και αδερφούς μας Κύπριους. Προσδοκούμε να διαμορφώσουμε δεσμούς που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα πορεία των σχολείων και των μαθητών μας.