ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: «Σ’ αυτές τις εκλογές παίζεται η περιουσία σου»


Το δικό του μήνυμα εν όψει των δημοτικών εκλογών στέλνει στους πολίτες ο επικεφαλής της συνιστώσας «8 Προτάσεις» του συνδυασμού «#μετονΝικήτα», Χάρης Κουγιουμτζόπουλος.

Διαβάστε αναλυτικά:

Σ΄ αυτές τις εκλογές
παίζεται η περιουσία σου

Κι όμως, η αξία των σπιτιών μας εξαρτάται από την ποιότητα της δημοτικής αρχής που εκλέγουμε. Αυτή είναι πια, μια παγκόσμια διαπίστωση του σύγχρονου real estate, καθώς όλο και περισσότεροι δήμοι αναπτύσσουν δράσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής… και τις διαφημίζουν ανεβάζοντας τις τιμές των ακινήτων της περιοχής τους!

Από το θαύμα της Βαρκελώνης, όπου η πολιτική Βιώσιμης Κινητικότητας και Έξυπνης Πόλης εκτίναξε τις τιμές των ακινήτων και το ευρύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον στα ύψη, μέχρι τον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ιωάννου Ρέντη που διακρίθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τους δείκτες Ασφάλειας, Εξυπηρέτησης Πολιτών, Δημόσιων Υποδομών κ.λπ. και οι τοπικοί μεσίτες το πήραν και το έκαναν σημαία καταφέρνοντας να πουλήσουν ακριβότερα.

Κατά την ίδια πρακτική παρατηρούμε πολιτικές στον Δήμο Φυλής (Πρότυπο Ενεργειακό Πάρκο σε συνεργασία με το Τελ Αβίβ), στον δήμο Αγίας Παρασκευής (Βιοκλιματικές Αναπλάσεις Κοντόπευκου), στον Δήμο Καλλιθέας (ανάπλαση της κοίτης του Κηφισού με ποδηλατόδρομους και σταθμούς αναψυχής), στο Δήμο Ηλιούπολης (κατασκευή υπόγειας Αστικής Σήραγγας), στο Δήμου Π. Φαλήρου (ανάπλαση παραλιακού μετώπου), στο Δήμο Νέου Ψυχικού (διακοπή της διαμπερούς κυκλοφορίας) δημιουργία ψηφιακού σχολείου κ.ά. που πραγματικά αναβαθμίζουν την εικόνα και την αξία της περιοχής.

Είναι κοινώς γνωστό, ότι ο Χολαργός και ο Παπάγου είναι δύο από τις πιο προνομιούχες και φημισμένες περιοχές της Αττικής. Ο ενιαίος δήμος μάλιστα, ακόμη περισσότερο, καθώς συνδυάζει στοιχεία κηπούπολης και αγοράς, με πολύ πράσινο και πανταχόθεν ελεύθερο στην δόμηση, μόλις 7 χιλιόμετρα από την Αθήνα, με άμεση πρόσβαση στην Αττική Οδό, με 3 σταθμούς του Μετρό και στους πρόποδες του Υμηττού.
Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους τον πλασάρουν στους πρώτους δήμους σε αξία, στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Δυστυχώς όμως, αν μελετήσουμε την κατάσταση προσεκτικότερα θα διαπιστώσουμε μια συνεχή απαξίωση. Οι περιοχές Παπάγου και Χολαργού τα τελευταία 30 χρόνια όχι μόνο δεν διαμόρφωσαν μια καλύτερη κατάσταση ζωής, αλλά μάλλον παρουσίασαν στοιχεία αρνητικής εξέλιξης.
Πρώτα από όλα, ενώ οι τιμές των ακινήτων βρισκόντουσαν στο 1.000% του Κοντόπευκου, στο 90% του Ψυχικού, στο 300% της Καλλιθέας, και στο 150% του Π. Φαλήρου, αυτές οι τιμές τώρα έχουν διαμορφωθεί στο 150%, 80%, 200% και 80% αντίστοιχα σε συγκεκριμένες περιοχές. Είναι βέβαια σίγουρο ότι η επένδυση του Ελληνικού και η επικείμενη διαμόρφωση του Ρέματος της Πικροδάφνης θα τριπλασιάσει τις τιμές στο Π.Φάληρο.

Δεν είναι όμως, μόνο αυτό. Στον Χολαργό και στον Παπάγου υπάρχει μια σειρά αρνητικών εξελίξεων που ανεβάζει συνεχώς τον βαθμό δυσφορίας των κατοίκων και μειώνει τις προσδοκίες ενός επενδυτή.
Η συνεχής κοπή δέντρων και η μείωση του πρασίνου, που αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις των σπιτιών, παράλληλα με τις θερμοκρασίες το καλοκαίρι.
Η διαμπερής κυκλοφορία που μειώνει την ασφάλεια στους δρόμους, ενώ ανεβάζει την ατμοσφαιρική ρύπανση και τους θορύβους αναιρώντας τους όρους μιας φιλικής γειτονιάς.
Η έλλειψη σχολικών χώρων, η υπερσυσσώρευση μαθητών στα σχολεία και η κατάργηση υποστηρικτικών αιθουσών που υποβαθμίζουν τα σχολεία μας.
Η έλλειψη χώρων στάθμευσης που υποβαθμίζει την αξία των ακινήτων και δυσχεραίνει την λειτουργία της τοπικής αγοράς.
Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των δημοτών κυρίως λόγω της ραγδαίας εισροής νέων κατοίκων στην δεκαετία του ’80 και του ’90 που εμποδίζει τις συλλογικές διεργασίες και συνεννοήσεις. Στον Χολαργό ειδικά, αλλά και τώρα τελευταία και στον Παπάγου δεν υπάρχει ούτε ένας τοπικός σύλλογος ευρείας συμμετοχής που να μπορούν να γίνουν συζητήσεις για την εξέλιξη της πόλης, αλλά και αυτοί που υπάρχουν έχουν ελάχιστα ενεργά μέλη και είναι κυρίως προσωποκεντρικοί.

Όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν αρνητικές εξελίξεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις περιουσίες μας. Τα δύο προνομιούχα προάστια διατηρούν ακόμη υψηλή φήμη, όμως απειλούνται από μία ενδεχόμενη ψηφιακή αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων. Ήδη έχουν ξεκινήσει και φτιάχνονται οι πρώτες πλατφόρμες στο real estate που όλο και περισσότερο εμπεριέχουν στοιχεία του ευρύτερου περιβάλλοντος. Δείκτης εγκληματικότητας στην περιοχή, ποιότητα και πλήθος σχολείων και αθλητικών χώρων, ποιότητα του αέρα και των θορύβων, δυνατότητα εναλλακτικών μετακινήσεων και πρόσβαση σε σταθμούς μετεπιβίβασης, δίκτυο wi-fi, ταχύτητα δικτύων, δημοτικά τέλη και ανακύκλωση και πολλά άλλα.
Το ενδεχόμενο ευρείας χρήσης τέτοιων τεχνολογιών από υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, θα μας επιφυλάξει πολλές εκπλήξεις.
Ξαφνικά θα δούμε αντικειμενικά στοιχεία ακινήτων σε περιοχές όπως ο Βύρωνας πέριξ του κολυμβητηρίου, το Χαϊδάρι, ο Άγιος Δημήτριος, τα Αστυνομικά της Ηλιούπολης και η Φυλή να πιέζουν τις τιμές των ακινήτων μας, προς τα κάτω… αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας.

Σ΄ αυτές τις εκλογές λοιπόν, δεν ψηφίζουμε ότι να ‘ναι, ούτε τον φίλο μας και το γνωστό μας και πολύ περισσότερο δεν ψηφίζουμε «τα καλά παιδιά».
Σ΄αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε συνδυασμούς και υποψηφίους που να δίνουν απαντήσεις και λύσεις:
Για την μετάβαση στην Έξυπνη Πόλη, για το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση, για την δυνατότητα μετακίνησης πεζή, για την διαχείριση του πράσινου, για την αναβάθμιση των σχολείων, για την διακοπή της διαμπερούς κυκλοφορίας, για την δημιουργία αθλητικών χώρων, για την δημοτική συγκοινωνία, για την ασφάλεια και ότι άλλο εκτιμούμε ότι μπορεί να διαμορφώσει την αξία του σπιτιού μας στο μέλλον.
Και πολύ περισσότερο βέβαια, δεν ψηφίζουμε ανθρώπους που εκλέχτηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και μας απέδειξαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για όλα αυτά.

Χάρης Κουγιουμτζόπουλος
Επικεφαλής της Παράταξης 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τους υποψήφιούς μας και τις θέσεις μας θα βρείτε στην διεύθυνση
www.8protaseis.com