«Έφυγε» ο Γιάννης Σπάθας

Την τελευταία του πνοή άφησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (5/7) στο σπίτι του στο Χολαργό ο εξαιρετικός μουσικός Γιάννης Σπάθας, γνωστός ως ο εκπληκτικός κιθαρίστας των περίφημων Socrates.

Ο αξέχαστος Γιάννης Σπάθας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ταλαιπωρημένος από την τρίχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019, στις 6.00 το απόγευμα, στον Άγιο Σεραφείμ στην Παλαιά Πεντέλη.

Η σύζυγός του, Λένα Λακαφώση, δήλωσε στο iefimerida.gr:
«Ο Γιάννης ήταν ένας αγγελικός άνθρωπος, ένας θησαυρός, ήμερος και ήρεμος. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στους Παξούς, στον τάφο των γονιών του. Εκεί θα πάμε το σώμα του, ύστερα από την νεκρώσιμο ακολουθία που θα γίνει στην Πεντέλη».

Οι Socrates Drank The Conium στα βράχια της Πειραϊκής. Από αριστερά: Ηλίας Μπουκουβάλας, Γιάννης Σπάθας και Αντώνης Τουρκογιώργης

Ο Γιάννης Σπάθας γεννήθηκε το 1951 στους Παξούς. Σε ηλικία 12 ετών ήρθε με την οικογένειά του στον Πειραιά. Υπήρξε στενότατος φίλος και συμμαθητής με τον Αντώνη Τουρκογιώργη.

Γιάννης Σπάθας και Αντώνης Τουρκογιώργης ως μακρυμάλληδες μαθητές Γυμνασίου

Οι δυο τους σχημάτισαν το πρώτο τους γκρουπ, τους Persons, ενώ ήταν ακόμη μαθητές στη δευτέρα γυμνασίου, στο τρίτο Γυμνάσιο του Πειραιά. Εμφανίζονταν σε διάφορα Μουσικά Πρωινά, δηλαδή, συναυλίες σε κινηματογράφους κάθε Κυριακή πρωί, που τότε διοργάνωνε κυρίως ο Κίμων Αρέτας.

Το 1970 οι Σπάθας και Τουρκογιώργης σχημάτισαν τους Socrates Drank the Conium, με τον φίλο τους Ηλία Μπουκουβάλα.

Γιάννης Σπάθας (κιθάρα) και Αντώνης Τουρκογιώργης (μπάσο/φωνή) σε συναυλία των Socrates

Δισκογραφικά, παρουσιάζονται με τον μικρό δίσκο (Κλεισ’ τα Μάτια σου και Άκου/ Έλα Κοντά). Είναι τα μοναδικά τους τραγούδια με ελληνικό στίχο. Όλα όσα γράφουν αργότερα, είναι στην αγγλική γλώσσα.

Το 1971 εμφανίζονται στο κλαμπ Κύτταρο, ναό της ελληνικής ψυχεδέλειας για την εποχή της δικτατορίας και συμμετέχουν στην ιστορική ηχογράφηση ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ/Η Ποπ στην Αθήνα. Την επόμενη χρονιά κυκλοφορούν τον πρώτο τους μεγάλο δίσκο, που περιλαμβάνει συνθέσεις Σπάθα και Τουρκογιώργη, ανάμεσα στις οποίες και το θρυλικό Starvation.

Οι Socrates σε μουσικό πρωινό σε κινηματογράφο

Ακολουθεί μια λαμπρή παραγωγή τραγουδιών και άλμπουμ που κοσμούν το ελληνικό ροκ. Στο ρεπερτόριό τους είχαν δικά τους κομμάτια, αλλά και διασκευές τραγουδιών των Jimi Hendrix, Cream, Rolling Stones και άλλων. Ήταν από τους πρώτους που συνδύασαν το ροκ με στοιχεία της παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής. Κλασικό δείγμα, το τραγούδι τους Mountains.

Ο Γιάννης Σπάθας το 1981

Αντίθετα με ό,τι λέγεται, οι Socrates δεν διαλύθηκαν ποτέ. Οι Σπάθας και Τουρκογιώργης συνέχισαν να συνεργάζονται μέχρι και το 2010, οπότε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας του Αντώνη Τουρκογιώργη σταμάτησε την πορεία της μπάντας και άφησε ημιτελή το δίσκο που ηχογραφούσαν.

Ο Γιάννης Σπάθας, μαθητής Γυμνασίου

Όλες οι φωτογραφίες, από το ΑΡΧΕΙΟ Μ. Νταλούκα