Πόσο μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ στο Χολαργό


Έτσι μειώνεται ο φετινός ΕΝΦΙΑ, με βάση τις εξαγγελίες Μητσοτάκη | Διαβάστε παραδείγματα

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις προγραμματικές του δηλώσεις ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έρθει με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα ισχύει από φέτος. Δηλαδή οι 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι για φέτος η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι κλιμακωτή και μεσοσταθμικά θα φτάνει το 22%.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Αύγουστο θα είναι:

  • 30% χαμηλότερα από πέρυσι για τις μικρές ιδιοκτησίες. Μικρές ιδιοκτησίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα νοούνται αυτές που έχουν αντικειμενική ως 60.000 ευρώ ή ως 70.000 ευρώ (μένει να διευκρινιστεί το «ταβάνι»).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 60.000 ευρώ στον Κορυδαλλό σήμερα πληρώνει ΕΝΦΙΑ σήμερα 224 ευρώ. Το 2019 θα πληρώσει 156 ευρώ, δηλαδή θα έχει μείωση 30% που αντιστοιχεί σε 67 ευρώ.

  • 20% χαμηλότερα για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Διαμέρισμα 110τ.μ. στον Χολαργό αντικειμενικής αξίας 175.000 ευρώ και πέρυσι κατέβαλε ΕΝΦΙΑ ύψους 517 ευρώ. Φέτος ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει το ποσό των 413,6 ευρώ, δηλαδή 103,4 ευρώ λιγότερα.

  • 10% για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η αξία των ιδιοκτησιών θα είναι υπολογισμένη σύμφωνα με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες, όπως και τις προηγούμενες χρονιές.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ.