ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ: Σταμάτησε στις κεραίες η μεγάλη φωτιά της Παιανίας (pics)


Υπό έλεγχο τέθηκε στις 8.30 π.μ. η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας (12/8) στον Υμηττό και έτσι πλέον δεν υπάρχει ανησυχία για τις κατάφυτες περιοχές Χολαργού-Παπάγου, Καισαριανής και Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο, παρά μονάχα μικρές διάσπαρτες εστίες, στις οποίες συνεχίζουν να επιχειρούν εναέριες και επίγειες δυνάμεις.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς αναπτύχθηκαν από την πρώτη στιγμή ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς και όλες οι εθελοντικές ομάδες των γύρω περιοχών, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας δόθηκε εντολή να επιχειρήσουν και εναέρια μέσα.

Από πλευράς Δήμου Παπάγου-Χολαργού από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Αναπληρωτής Δήμαρχος, Θανάσης Αυγουρόπουλος, εκπροσωπώντας τον απόντα λόγω καλοκαιρινών διακοπών Δήμαρχο, Ηλία Αποστολόπουλο, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Εξυπηρέτηση του Πολίτη, Βασίλης Σιαμάνης, προσωπικό του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και οι εθελοντές της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Παπάγου-Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ), οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αλλά φυσικά εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση διέλευσης πεζών και οχημάτων στον Υμηττό. Λίγο μετά τις 8.00 π.μ. άνοιξε και το τμήμα της Αττικής Οδού προς Καισαριανή, όπως και η λεωφόρος Κατεχάκη-Αλίμου, όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω της πυρκαγιάς. Πλέον, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, αλλά στις διασταυρώσεις υπάρχουν παντού τροχονόμοι για να κατευθύνουν τους οδηγούς.

Να σημειωθεί πως η φωτιά έφτασε μέχρι τις κεραίες, όπου και προξένησε σημαντικές ζημιές σε υλικά κυρίως έξω από το χώρο, ενώ αρκετοί ήταν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που από το πρωί σταμάτησαν να εκπέμπουν.

Μάλιστα, ο Love Radio 97,5 ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στο Facebook ότι από τη φωτιά στον Υμηττό προκλήθηκαν ζημιές στις εγκαταστάσεις του: «Ακόμα δεν επιτρέπεται ούτε η πρόσβαση από τις Αρχές, όποτε δεν γνωρίζουμε καν το μέγεθος της ζημιάς», ενημερώνει τους ακροατές του ο ραδιοφωνικός σταθμός.

Τονίζουν δε ότι το πρόγραμμα του σταθμού θα συνεχίσει να μεταδίδεται μέσω διαδικτύου για τις επόμενες τρεις ημέρες τουλάχιστον, μέχρι, όπως γράφουν, «να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επανέλθουμε στον αέρα της Αττικής».

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές στην Παιανία από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα σε ένα σπίτι και μικρότερα εξωτερικά σε άλλα τρία. Οι κάτοικοι δεν κινδύνευσαν, καθώς απομακρύνθηκαν έγκαιρα με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζονται μεταξύ άλλων καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που κάνουν λόγω για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.

Σημειώνεται πως από τα πρώτα λεπτά της φωτιάς μία κάτοικος της περιοχής ανέφερε πως είδε μία λάμψη, άκουσε έκρηξη και τότε ξεκίνησαν όλα.

Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας: «Ακαριαία η κινητοποίηση για την πυρκαγιά στον Υμηττό»

«Τεράστιο μέτωπο με 20 μέτρα φλόγα στις 3 και 18 το πρωί, περίπου στα 40 μέτρα από κατοικίες στην Παιανία, εξαπλώθηκε σχετικά γρήγορα λόγω των ανέμων, έφτασε στην κορυφογραμμή, η κινητοποίηση ήταν νομίζω ακαριαία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκρίθηκαν, το κράτος είναι εδώ», τόνισε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και πρώην Δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Ετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα, στεγανοποιήσαμε την Κατεχάκη, τρέξαμε προσομοίωση που αφορούσε την ένταση του ανέμου, ενημερώθηκαν όλοι οι Δήμοι, ενεργοποιήσαμε προληπτικά πρωτόκολλα απομάκρυνσης των κατοίκων που δεν χρειάστηκε να εφαρμόσουμε και η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων ήταν υποδειγματική».

Όσο γιατί δεν λειτούργησε ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε: «Η άμεση ενημέρωση έγινε σε επίπεδο Δημάρχων. Δεν χρειάστηκε να στείλουμε μήνυμα από το 112. Δεν χρειάστηκε να πανικοβάλλουμε τον κόσμο. Το 112 αφορά ακραίες καταστάσεις και σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές. Δεν θα δημιουργούσαμε πανικό στον κόσμο στις 4.00 το πρωί. Από τη στιγμή που παρακολουθούσαμε από κοντά, πρώτα γίνονται όλα όσα πρέπει και αν για οποιοδήποτε λόγο φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις, τότε ενεργοποιείται το 112».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ, EUROKINISSI