Τα γυρίζουν Αποστολόπουλος και Παρίση για τους Παιδικούς Σταθμούς


Μετά την παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Παπάγου-Χολαργού και τη διαμαρτυρία γονιών, γονείς που προηγουμένως είχαν ειδοποιηθεί τηλεφωνικά από το ΔΟΚΜΕΠΑ ότι τα παιδιά τους δεν εγγράφονταν σε παιδικό σταθμό ενημερώνονται τώρα ότι τα παιδιά τους εγγράφονται, παρότι δεν είχαν συμπεριληφθεί στην ανάρτηση των εγγραφών της νέας περιόδου.

Συγκεκριμένα, στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης (5/9) η τοπική Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5/9/2019
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ TON ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ THN ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΟΚΜΕΠΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μετά την παρέμβαση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ και τη διαμαρτυρία γονιών, γονείς που προηγουμένως είχαν ειδοποιηθεί τηλεφωνικά από το ΔΟΚΜΕΠΑ ότι τα παιδιά τους δεν εγγράφονταν σε παιδικό σταθμό ενημερώνονται τώρα ότι τα παιδιά τους εγγράφονται, παρότι δεν είχαν συμπεριληφθεί στην ανάρτηση των εγγραφών της νέας περιόδου.

Ύστερα από την καταγγελία της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ (Δελτίο Τύπου στις 30/8/2019) για τα προβλήματα των παιδικών σταθμών του Δήμου μας, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση παρουσία κόσμου και γονιών με τον Δήμαρχο και την πρόεδρο του ΔΟΚΜΕΠΑ, όπως είχαμε ζητήσει, για να λάβουμε στοιχεία και να μας ενημερώσουν τι θα κάνουν για την επίλυση των προβλημάτων και ιδίως τι θα κάνουν για να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή προσπάθησε να συγκαλύψει το πρόβλημα των παιδιών που αποκλείει από τους παιδικούς σταθμούς λέγοντας ότι αυτά είναι λίγα, ότι τους επόμενους μήνες θα κάνει δεκτά κάποια, ότι δεν θα «προσαρμοστούν» όλα τα παιδιά και έτσι κάποιες θέσεις θα αδειάσουν, ότι κάποιες αιτήσεις δεν είχαν τις προϋποθέσεις, κάποιες άλλες ήταν εκπρόθεσμες, κλπ.

Δεσμεύτηκε να μας δώσει εγγράφως την επόμενη ημέρα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση του προβλήματος, πράγμα που δεν έκανε και για άλλη μία φορά φάνηκε ασυνεπής. Όχι μόνο δεν λάβαμε στοιχεία, αλλά διαπιστώσαμε ότι με εντολή της προέδρου του «κατέβηκε» από το site του ΔΟΚΜΕΠΑ ο πίνακας κατάταξης της μοριοδότησης των νέων αιτήσεων και ο πίνακας των νέων εγγραφών, γεγονός που δείχνει την προχειρότητα και την αδιαφάνεια των επιλογών αλλά και την εκ νέου εξέταση μετά την παρέμβασή μας. Θυμίζουμε ότι από αυτούς τους πίνακες προκύπτουν 285 νέες αιτήσεις και 147 νέες εγγραφές, χωρίς να φαίνεται τι γίνεται με τα 138 παιδιά των νέων αιτήσεων που δεν γίνεται δεκτή η εγγραφή τους. Επιπλέον προκύπτουν τουλάχιστον ερωτηματικά για ρουσφετολογική πολιτική, μιας και δεν αιτιολογούνται οι εγγραφές και οι μη εγγραφές και πλέον δεν είναι δημοσίως αναρτημένοι ούτε οι πίνακες ούτε η απόφαση του ΔΟΚΜΕΠΑ.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου ότι το πρόβλημα θα λυθεί του χρόνου με την υποχρεωτική και στον Δήμο μας ένταξη στα νηπιαγωγεία των προνηπίων (που σήμερα τα περισσότερα πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς), ένταξη με την οποία η δημοτική αρχή διαφωνούσε και δεν την έκανε αποδεκτή για τη φετινή χρονιά, δείχνει ότι υπάρχουν παιδιά που μένουν έξω από τους σταθμούς και δεν ισχύει αυτό που μονότονα επαναλαμβάνουν χρόνια αλλά και φέτος ότι «όλα θα τακτοποιηθούν».

Σε σχέση με την απόφαση του ΔΟΚΜΕΠΑ για τον αποκλεισμό των βρεφών 6-24 μηνών μας ενημέρωσαν ότι φέτος άλλαξαν την απόφασή τους και απέκλεισαν μόνο τα βρέφη 6-18 μηνών. Απόφαση που αποκλείει τα βρέφη 6 έως 18 μηνών και συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τους γονείς τους.

Στη συνάντησή μας η δημοτική αρχή δεν δεσμεύτηκε να διεκδικήσει τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού των βρεφονηπιακών σταθμών, που ένα μεγάλο μέρος του είναι με συμβάσεις, νέες προσλήψεις και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μη μένουν παιδιά του Δήμου μας εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών, για να υπάρχει ιατρική, ψυχολογική, υποστηρικτική κάλυψη και βοήθεια για τα παιδιά και να μην μπαλώνονται μόνιμες ανάγκες με εθελοντές. Για να καταργηθούν τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς, για να μειωθεί ο απαράδεκτος σήμερα αριθμός των παιδιών ανά τμήμα προνηπίων, για ουσιαστική αγωγή και αναβάθμιση της φροντίδας των παιδιών και του έργου των παιδαγωγών.

Απέναντι σε όλα τα αιτήματά μας ο δήμαρχος και η πρόεδρος του ΔΟΚΜΕΠΑ επαναλάμβαναν σταθερά «όλα είναι καλά, μην ανησυχείτε».

Και αυτό γιατί ο ρόλος τους ως δημοτική αρχή είναι να διαχειρίζονται την απαράδεκτη αντιλαϊκή πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζοντας στο πεδίο της αρμοδιότητάς τους τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την πολιτική λιτότητας, τη διάλυση των δημόσιων δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών, την πολιτική του «πλήρωνε για να έχεις». Την ίδια πολιτική στηρίζουν και οι άλλες παρατάξεις στο Δήμο μας γι` αυτό και αυτές σιωπούν σταθερά για την εφαρμοζόμενη πολιτική και στους παιδικούς σταθμούς.

Οι χειρισμοί της δημοτικής αρχής και του ΔΟΚΜΕΠΑ δείχνουν καθαρά πως προσπαθούν να συγκαλύψουν τα προβλήματα, να εμποδίσουν την ενημέρωση των δημοτών, να αποτρέψουν τη συλλογική διεκδίκηση και πάλη. Επιδιώκουν να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα ως ατομικό πρόβλημα του άμεσα ενδιαφερόμενου και όχι ως προβλήματα που αφορούν τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα και η λύση τους μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από συλλογική πάλη και κινητοποίηση.

Μετά από νέα όχληση και αίτησή μας στο ΔΟΚΜΕΠΑ αλλά και την πίεση και τη διαμαρτυρία γονιών, δεσμεύτηκαν ότι θα μας απαντήσουν το αργότερο έως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη ειδοποιούν γονείς ότι τα παιδιά τους τελικά εγγράφονται.

Αυτή η εξέλιξη δείχνει πως η λύση δεν είναι η μοιρολατρία αλλά η διεκδίκηση. Η δύναμη είναι στους πολλούς και στη συλλογική δράση.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Παπάγου Χολαργού θα επανέλθει με ανακοίνωση μόλις λάβει απάντηση από τον ΔΟΚΜΕΠΑ και θα πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της εγγραφής όλων των παιδιών χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Θα καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο και στο ΔΟΚΜΕΠΑ την πρότασή της για τα προβλήματα των παιδικών σταθμών.

Τα αιτήματα για ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και για καθολική κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο με συλλογική κινητοποίηση των εργαζομένων, των γονιών, των συνδικάτων.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
O επικεφαλής Ρεκλείτης Αντώνης,
ο δημοτικός σύμβουλος Ρεμούνδος Γεώργιος,
η τοπική σύμβουλος Χανιά Πηνελόπη.