ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ: «Όλοι οι μαθητές σε ασφαλή κτίρια»


Ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτίρια του Δήμου Παπάγου-Χολαργού εξέδωσε την Τετάρτη (2/10) η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Παπάγου-Χολαργού.

Διαβάστε αναλυτικά:

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Παπάγος-Χολαργός Οκτώβριος 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Σχολικά κτίρια του Δήμου μας

Η πρόσφατη μετατροπή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού από 18θέσιο σε 19θέσιο, ενώ δεν υπήρχε διαθέσιμη αίθουσα διδασκαλίας (περίτρανη απόδειξη αυτού είναι το γεγονός της εντολής της πρωτοβάθμιας διεύθυνσης και στη συνέχεια της σύμφωνης γνώμης της Δημοτικής Αρχής για τη χρήση, ως αιθουσών διδασκαλίας, χώρων που είναι απαραίτητοι για την καλή λειτουργία του σχολείου), αναδεικνύει για άλλη μια φορά το οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας.

Αναφερόμαστε σε αίθουσες διδασκαλίας προκάτ, αίθουσες διδασκαλίας που έχουν δημιουργηθεί σε δώματα, σε ταράτσες σχολείων, αίθουσες διδασκαλίας που έχουν «δημιουργηθεί» καταργώντας γραφεία διευθυντών, χώρους εκδηλώσεων, τραπεζαρίες, βιβλιοθήκες, διαδρόμους, αποθήκες αλλά και αίθουσες εκδηλώσεων και γυμναστηρίων που έχουν μετατραπεί σε νηπιαγωγεία.

Αυτή η κατάσταση που απέχει πολύ από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, έχει ως βάση τις διαχρονικές ελλείψεις σε νέα σχολικά κτίρια που να επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του μαθητικού πληθυσμού του Δήμου μας.

Η θέση της Ένωσής μας είναι ότι όλα τα παιδιά δικαιούνται να στεγάζονται σε ασφαλή και σύγχρονα κτίρια, με όλες τις απαραίτητες υποδομές για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και αποτελεί πάγιο αίτημά μας ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα να μην ξεπερνάει τους 15. Αίτημα που ταυτίζεται με την πάγια διεκδίκηση του γονεϊκού κινήματος.

Θεωρούμε ότι η επίλυση του προβλήματος απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό και εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ιδρυθούν νέες σχολικές εγκαταστάσεις, να αποσυμφορηθούν οι υπάρχουσες και να αποδοθούν στα υπάρχοντα σχολικά συγκροτήματα όλες οι αίθουσες ειδικών χρήσεων που έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας. Για το λόγο αυτό έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο, ΚΤΥΠ, Δήμος).

Επιπλέον, έχοντας τονίσει ότι είμαστε υπέρ της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, με την ανάγκη να συνοδεύεται από τα κατάλληλα μέτρα (χρηματοδότηση, προσωπικό, κτιριακές εγκαταστάσεις) για την εύρυθμη λειτουργία και εφαρμογή της από τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμος), θεωρούμε επιβεβλημένο να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες και να υπάρξει προσεκτικός σχεδιασμός με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν από την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και στο Δήμο μας το σχολικό έτος 2020-2021.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Παπάγου-Χολαργού